CARSKÁ RUS PETR I. VELIKÝ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Advertisements

FRANCIE ZA VLÁDY LUDVÍKA XIV.
Rusko v 18. století Petr I. a Kateřina II.
Rusko za Petra I. Velikého a Kateřiny II. Veliké
Petr I. Veliký.
Rusko od konce třicetileté války do poloviny 18. století
(9. června 1672, Moskva – 8. února 1725, Petrohrad),
Rusko.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Rusko a Prusko v 15. – 18. století
Rusko v 17. století Za Petra I. Velikého.
Rusko v 17.–18. století Ruská společnost
RUSKO V 17.A 18. STOLETÍ.
Carské Rusko v 2. pol. 19. století
DĚJINY VÝZNAMNÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ
Rusko v 17. a 18. století roku 1613 nastoupila po vymření Rurikovců nová dynastie - Romanovci k Rusku byla připojena Ukrajina po povstání Bohdana Chmelnického.
Rusko 1853 – 56 – Krymská válka – referát
Ruský stát a jeho sjednocení
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
Vyber , co sem nepatří absolutismus osvícenství despocie
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
VY_32_INOVACE_09_Rusko a Osmanská říše na cestách proměn
Rusko uč
Poslední Romanovci Lenka Ertlová.
Rusko uč
Ruské oděvy.
Ruský stát v 16. století.
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí IV
MARIE TEREZIE JOSEF II..
Absolutismus v Rusku po smrti Petra I. následovalo období palácových převratů stabilizaci přinesl až nástup Kateřiny II. ( ) svrhla svého manžela.
Rusko 20. ledna 2006.
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Šlechtická republika v Polsku © H.Trešlová
OSVÍCENECKÉ REFORMY A PROMĚNY RAKOUSKO-UHERSKO VS. RUSKO MARIE TEREZIE, JOSEF II. VS. PETR I. VELIKÝ, KATEŘINA II. VELIKÁ.
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
PETROHRAD Petrohrad je s téměř obyvateli druhé největší město Ruska a z měst nad milión obyvatel je nejsevernější na světě Je kulturním střediskem.
Alexandr II. Nikolajevič. ruský car v letech 1855 – 1881 narodil se 29. dubna 1818 v Petrohradě syn cara Mikuláše I. a jeho manželky Alexandry Fjodorovny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
Rusko za prvních Romanovců Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3607_Rusko_za_prvních_Romanovců Autor: Mgr. Kočíř.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Jaké byly hlavní problémy Ruska v 17. a 18. století? Který z carů se snažil tyto problémy překonat? Jaké reformy provedl v Rusku car Petr Veliký?
Petr I. Veliký obr. č. 1. „Je hrozné, že vládci, který dokázal ze zaostalé země vybudovat impérium, chyběla nejdůležitější lidská ctnost – lidskost.“
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Francie za Ludvíka XIV. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník
České země v období osvícenského absolutismu
Uč. 27 – 31 atlas 18/8 ABSOLUTISMUS V RUSKU.
Poznávací Zájezd do Petrohradu
Petr I. Veliký, Kateřina II.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Habsburská monarchie po třicetileté válce
A Z KVÍZ Svět na prahu novověku. A Z KVÍZ Svět na prahu novověku.
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
Evropa v 17. st..
Petr I. Veliký.
Reformy Petra Velikého
Rusko za Petra I. Velikého a Kateřiny II. Veliké
Státy v 18. st..
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Ruské impérium za Romanovců
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
Rusko za vlády Petra Velikého a Kateřiny Veliké
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

CARSKÁ RUS PETR I. VELIKÝ (1672 – 1725)

po třicetileté válce územní rozmach – východní Ukrajina, expanze na Sibiř Petr I. 1700 – 1721: severní válka – Petr I. válčil  Švédsku, porážka Švédska znamenala obsazení Pobaltí a ztrátu velmocenského postavení Švédska zavedl spoustu reforem, v nich pokračovala Kateřina II. Veliká (1762 - 1796) Další osobnosti: POTĚMKIN PUGAČEV

Petr I. Veliký chtěl překonat zaostalost Ruska chtěl spolupracovat se Z Evropou Juliánský kalendář (pravoslaví) Nařídil azbuku Šlechta se musela holit a nosit evropské šaty Inkognito cesta do Evropy--> Reformy ve vojenství, loďařství, manufaktury, měnová reforma (rubl) (modernizace Ruska) X nevolnictví, absolutismus=samoděržaví+tajná policie

Reformy podpora manufaktur (zval řemeslníky ze Z) – v nich pracovali ale nevolníci reforma ve vojenství stavba lodí a budování vodních cest zdokonalil státní správu – provedl evidenci obyvatel → nové daně, rozdělil zemi na gubernie (provincie) podpora školství – zakládání škol, první univerzita v Rusku zjednodušení azbuky, zavedení juliánského kalendáře

Bitva u Poltavy 1709 ze severní války (Rusko Švédsku)

Nechal vystavět nové hlavní město = Petrohrad Petropavlovská pevnost v Petrohradě

Petropavlovská pevnost

Jevdokija Lopuchinová – 1. manželka Kateřina I. Alexejevna – 2 Jevdokija Lopuchinová – 1. manželka Kateřina I. Alexejevna – 2. manželka cara Petra I. Velikého SYN ALEXEJ

Kateřina II. Veliká (1729-1796) Carevnou po † manžela Petra II. Politika: Dopisovala si s evropskými osvícenci (v Evropě POPULÁRNÍ,za osvícenskou panovnici) X Skutečnost tvrdá: nevolnictví, bída, analfabetismus

Kníže Potěmkin – rádce Kateřiny II. Na Krymu Jeho úkol: z neúrodné a chudé oblasti vytvořit kvetoucí kraj Malíři --- kulisy vesnic Potěmkinovy vesnice = výraz pro falešnou přikrášlenou skutečnost a snaha zastínit pravdivý svět věcí

Pugačevovo povstání kozáků X nevolnictví (potlačeno)

Petrohrad (budova Ermitráže – galerie s Palácovým náměstím)

Petrodvorce – carské sídlo v Petrohradě, které nechala vybudovat Kateřina II. podle vzoru Versailles

Petrodvorce

Petrodvorce

Lomonosova univerzita – první univerzita v Rusku

PETR I. VELIKÝ (Velký reformátor) chtěl překonat zaostalost Ruska, chtěl spolupracovat se Z Evropou, zavedl Juliánský kalendář (pravoslaví), nařídil azbuku (odmítl latinku), šlechta se musela holit a nosit evropské šaty, jeho Inkognito cesta do Evropy--> reformy ve vojenství, loďařství, manufaktury, měnová reforma (rubl) = (modernizace Ruska) X ruské nevolnictví(lidé=otroci),ruskýabsolutismus=samoděržaví+tajná policie Nechal postavit nové hlavní město = PETROHRAD (Okno do Evropy, honosnost, pozlátko) KATEŘINA VELIKÁ Dopisovala si s evropskými osvícenci (v Evropě POPULÁRNÍ, po važována za osvícenskou panovnici = racionální, humanistickou, moudrou, pokrokovou) X Skutečnost tvrdá: nevolnictví, bída, analfabetismus Povstání kozáků za svobodu a práva(Pugačevovo povstání- potlačeno) Potěmkin (rádce) – na Krymu měl vybudovat bohatý kraj X bída ---> nechal namalovat kulisy vesnic + najal lidi a dobytek – carevna při inspekci nic nepoznala --tzv. Potěmkinovy vesnice = snaha falešně přikrášlit skutečnost a zastínit pravdivý stav věcí V Petrohradě nechala vystavět galerii Ermitáž (největší obrazárna na světě, zde díla z celé Evropy)