(HDP, v mezinárodních pramenech GDP z anglického Gross Domestic Product) charakterizuje z hlediska makroekonomie výkonnost národního hospodářství jako.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě za období 2005 až 2012 VÝROBA za uvedené období celkem: ks vozidel PRODEJE za uvedené období celkem:
Mikroekonomie I Domácí produkt
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: A.
„Aby peníze sloužily, nikoliv vládly“ Encyklika „Charitas in veritate“ jako reakce na finanční a ekonomickou krizi a proč se o ní u nás moc nemluví.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sezonní očišťování čtvrtletních národních účtů Michal Široký Odbor.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Světové hospodářství.
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
EVROPSKá UNIE.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Mimořádná revize HDP (říjen 2003 ). Proč mimořádná revize ? Evropská politika revizí Běžné revize Příležitostné revize = společné x národní Před vstupem.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
HDP= hrubý domácí produkt
Přednost početních operací
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_245_Vyspělé státy světa AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Petr Machala. * podstatný - hospodářský růst = růst HDP * je to celková peněžní hodnota toku statků a služeb vytvořená za 1 rok * v mezinárodním srovnání.
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
1. HDP.
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Soudobý svět Ekonomický pohled
Hospodářství (ekonomika)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Transkript prezentace:

(HDP, v mezinárodních pramenech GDP z anglického Gross Domestic Product) charakterizuje z hlediska makroekonomie výkonnost národního hospodářství jako celku. Představuje objem vyrobených statků a poskytnutých služeb v ekonomice určitého státu za určité období (zpravidla za jeden rok). Vyjadřuje objem statků a služeb v penězích, a to objem vytvořený v daném období výrobními zdroji na území určitého státu (bez ohledu na to, jsou-li tyto faktory ve vlastnictví občanů tohoto státu nebo cizinců). Hrubý domácí produkt

HDP není vyjádřením bohatství dané společnosti. Vyjadřuje pouze přírůstek tohoto bohatství za dané období, v jehož rámci se domácí produkt měří. Produkt je toková veličina (udává se v penězích za určité časové období)- na rozdíl od bohatství, které představuje stav. Zvýšení HDP tedy znamená růst našeho bohatství.

K vyjádření výkonnosti ekonomiky se dále užívá ještě ukazatel označovaný jako hrubý národní produkt. (HNP, nebo GNP z anglického gross national product). HNP představuje v penězích objem vyrobených statků a poskytnutých služeb výrobními zdroji, které jsou ve vlastnictví občanů a společností určitého státu (tedy doma i v cizině). Dalším rozlišením je přívlastek u určovaného produktu- hrubý nebo čistý. Čistý produkt = Hrubý produkt − opotřebení kapitálu

Velikost HDP nebo HNP je zjišťována na celém světě a pro větší názornost a srovnatelnost výkonnosti ekonomik je vyjadřována nejen v národních měnách jednotlivých států, ale také např. v amerických dolarech nebo v eurech. Tyto porovnání zpracovává kupř. Světová banka a publikuje je v každoroční výroční zprávě. Výkonnost ekonomiky lépe než celkový objem HDP nebo HNP vyjadřuje hrubý domácí nebo hrubý národní produkt na jednoho obyvatele (viz dále).

Hrubý domácí produkt může být definován, resp. spočten třemi způsoby: 1. produkční metodou 2. výdajovou metodou 3. důchodovou metodou, z nichž každá představuje jiný pohled na totéž. V HDP nejsou započítány služby, které lidé dělají mimo oficiální trh (např. práce na zahradě, vaření, práce protislužbou), a také ilegální produkce (např. výroba a prodej drog, prostituce, nepřiznané zisky).

1. Produkční metoda též zbožová nebo výrobková metoda HDP = Daně z hrubé přidané hodnoty (= produkce - mezispotřeba) + Čisté daně na výrobky - Dotace na produkty 2. Výdajová metoda HDP = Výdaje na konečnou spotřebu výrobků a služeb domácnostmi, vládou a neziskovými institucemi sloužícími domácnostem + Tvorba hrubého kapitálu (= tvorba hrubého fixního kapitálu, změna zásob, čisté pořízení cenností) + Vývoz výrobků a služeb - Dovoz výrobků a služeb 3. Důchodová metoda HDP = Prvotní důchody (příjmy) za národní hospodářství (=Náhrady zaměstnancům + Daně z výroby a z dovozu) - Dotace + Čistý provozní přebytek + Čistý smíšený důchod + Spotřeba fixního kapitálu

HDP „ na hlavu“ = přepočítání HDP na jednoho obyvatele státu (vydělení celkového HDP počtem obyvatel dané země) - užívá se při mezinárodním srovnávání vyspělosti ekonomik, je přesnějším ekonomickým ukazatelem

HDP ve světě V roce 2006 činilo světové HDP 6,595 × dolarů, s přírůstkem 5,3 %. HDP na hlavu činilo dolarů. 64 % světového HDP činily služby (terciární sektor), 32 % průmysl (sekundární sektor) a pouhá 4 % zemědělství.

Porovnáváno bylo 194 nezávislých států (= 192 členských států Organizace spojených národů + Tchaj-wan + Kosovo). HDP se tradičně neuvádí u státu Vatikán. Státy světa podle HDP v paritě kupní síly na obyvatele (za rok 2007) 1 Katar Lucembursko Norsko Brunej Singapur USA Irsko Švýcarsko Kuvajt Rakousko Tabulka

11 Island Nizozemsko Kanada Spojené arabské emiráty Dánsko Švédsko Austrálie Spojené království Belgie Finsko Německo Japonsko Francie Bahrajn Itálie Další státy: 29. Slovinsko 31. Izrael 34. Jižní Korea 35. ČR (24 229) 41. Slovensko 100. Čína 163. Madagaskar 171. Afghánistán 179. Zimbabwe

HDP v Evropě za rok 2003/2004 vyjádřený v dolarech

HDP V ČR Následující obrázek znázorňuje, jak vysoký byl hrubý domácí produkt v České republice v uplynulých letech.

Meziroční změny HDP

Meziroční přírůstky HDP Rok Meziroční přírůstek HDP [%]5,94,3-0,8-1,00,53,33,12,02,92,86,06,46,5 Za celý rok 2008 HDP vzrostl reálně o 3,1 %, což je oproti minulým létům výrazný posun směrem dolů. Poslední odhady ministerstva financí ohledně růstu HDP v roce 2009 hovoří o 1,4 % nárůstu- dopad celosvětové finanční krize

Prameny Český statistický úřad Wikipedie

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.