Peníze a cena Milena Tichá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření s penězi Milena Tichá
Advertisements

Rozcvička Urči typ funkce:
Exponenciální funkce Exponenciální funkcí o základu a nazýváme každou část funkce, která je dána rovnicí: Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Konstrukce lichoběžníku 1
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Vznik, vývoj a formy peněz
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Goniometrické funkce Kotangens Nutný doprovodný komentář učitele.
Inflace Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Peníze, měna a úloha bank
Funkce peněz Petr Machala.
Důležité ekonomické ukazatele
Makroekonomie a hospodářská politika
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vlastnosti posloupností
2. září 2013VY_32_INOVACE_100206_Trh_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední.
Hospodaření s oběžným majetkem
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
2. téma:. Definice peněz  Peníze jsou jakékoli aktivum všeobecně přijímané při placení za zboží a služby, při placení dluhu.
Trh a jeho fungování Milena Tichá
Peníze a měny.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Vzájemná poloha dvou kružnic
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zaměstnanost a nezaměstnanost Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_12 Název materiáluPeníze AutorMgr.
Peníze a peněžní trh Pavel Seknička. Směna naturální Přímá naturální směna – zboží za zboží, Z - Z Zprostředkovaná, nepřímá naturální směna – směna zboží.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0108 Název vzdělávacího materiálu: Vývoj peněz.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
Zaměstnanost a nezaměstnanost
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Trh peněz Pavel Janíčko.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Peníze a peněžní trh TNH 2 (S-5B)
Ekonomický vývoj ve vyspělých zemích
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Makroekonomie a hospodářská politika
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Obchod, trh Základy hospodaření.
Převody jednotek času – 2. část
Transkript prezentace:

Peníze a cena Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Peníze Mají významnou úlohu v tržním hospodářství: Zprostředkují směnu zboží Usnadňují fungování trhu Doplň …

Vznik peněz Vznikají s rozvojem směny zboží Naturální směna Z – Z Vznik peněz Z – P – Z Z = zboží P = peníze – prostředník směny zboží

Vývoj peněz Zbožové peníze Zlaté (stříbrné) mince Papírové peníze (bankovky) za Au směnitelné Peníze nesměnitelné za Au Bezhotovostní peníze (jejich forma – elektronické peníze) Uveď jejich konkrétní podoby Kde se s nimi setkáváš?

Definice peněz Jakýkoliv prostředek směny, který je všeobecně přijímán při placení za zboží a služby, nebo při úhradě dluhů

Vlastnosti peněz Všeobecnost Důvěryhodnost Vysvětli výše uvedené vlastnosti peněz. Vysvětli význam uvedených vlastností peněz.

Funkce peněz Prostředek směny (Z – P – Z) Uchovatel hodnoty Zúčtovací jednotka Vysvětli tyto funkce peněz. Uveď, jak je prakticky využíváš.

Cena Peněžní částka sjednaná při nákupu a prodeji zboží

Peněžní trh Na peněžním trhu se setkáváme s: nabídkou peněz poptávkou po penězích cenou peněz - úrokem

Peněžní trh Nabídku peněz tvoří věřitelé Poptávku po penězích tvoří dlužníci Cena peněz – úrok – se tvoří pod vlivem nabídky a poptávky po penězích

Peněžní trh - graf

Peněžní trh – vysvětlivky ke grafu i - úrok (cena peněz) – svislá osa M - množství peněz (nabízených, požadovaných) – vodorovná osa MS - nabídka peněz (věřitelé) křivka nabídky peněz MD - poptávka po penězích (dlužníci) křivka poptávky po penězích

Úkol – odvoď z grafu Jaký je vztah mezi úrokem a množstvím nabízených peněz? Přímo úměrný Nepřímo úměrný (Vysvětli proč.)

Úkol – odvoď z grafu Jaký je vztah mezi úrokem a množstvím požadovaných peněz? Přímo úměrný Nepřímo úměrný (Vysvětli proč.)

Úkol – odvoď z grafu Jaký je úrok, když: množství nabízených peněz > množství požadovaných peněz? Vysoký Nízký

Úkol – odvoď z grafu Jaký je úrok, když: množství nabízených peněz < množství požadovaných peněz? Vysoký Nízký

Úkol Vyhledej definici úrokové míry. Uveď pramen (slovník, učebnice, web).

Úkol Vyhledej příklady aktuální úrokové míry (uveď pramen, banku a produkt). Posuď, je-li výhodnější být: dlužníkem věřitelem Svoje stanovisko zdůvodni.

LITERATURA KONEČNÝ, Bronislav - SOJKA, Milan: Malá encyklopedie moderní ekonomie. Praha: Libri, 1996. ISBN 80-85983-05-2. VLČEK, Josef a kol.: Ekonomie a ekonomika. Praha: ASPI, 2003. ISBN 80-86395-46-4. VLČEK, Josef a kol.: Ekonomie pro neekonomy. Praha: Codex Bohemia, 1998. ISBN 80-85963-66-3.