Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová
Biokatalyzátory řídí a usměrňují chemické děje v organismech ovlivňují metabolismus (z řeckého slova METABOLE – přeměna) vznikají v živých organismech
Enzymy makromolekulární látky bílkovinné povahy v organismech se vyskytují v nepatrném množství ovlivňují většinu reakcí v organismu mají specifický účinek – jeden enzym ovlivňuje jednu látku nebo skupinu podobných látek (zámek a klíč)
nízkomolekulární látka Složení enzymů ENZYM APOENZYM KOENZYM = + bílkovinná část nízkomolekulární látka - nejčastěji vitamín
Ovlivnění účinnosti enzymů teplota nízká teplota – činnost enzymů zpomaluje vysoká teplota – enzymy ničí každých 100C se zvýší rychlost reakce 2-3krát optimální teplota je v rozmezí mezi 10 – 400C většina enzymů je aktivní do 500C pH koncentrace enzymu nebo substrátu
Látky ovlivňující účinnost enzymů aktivátory – urychlují reakci inhibitory – brzdí enzymatickou reakci
Enzymy ptyalin –v ústech, štěpí škroby na jednodušší cukry pepsin – v žaludku, štěpí bílkoviny sacharasa – štěpí sacharosu na glukosu lipasa – štěpí tuky proteinasa – štěpí bílkoviny oxido-reduktasy – katalyzují oxidačně redukční děje
Využití enzymů biotechnologie – odvětví chemických výrob kvasné technologie – výroba piva, vína, octa, ethanolu atd. prací prostředky – obsahují proteinasy a lipasy – enzymy štěpící bílkoviny a tuky
Vitamíny pro člověka nepostradatelné látky lidský organismus nedovede vitamíny syntetizovat musí je přijímat v potravě hypovitaminóza – nedostatek vitamínu v organismu avitaminóza – vitamín v organismu zcela chybí hypervitaminóza – nadbytek vitamínu v organismu
Rozdělení vitamínů Vitamíny rozpustné v tucích E A Vitamíny rozpustné ve vodě E A K D C Vitamíny skupiny B H
Vitamíny rozpustné v tucích Ozna-čení Název Výskyt Co ovlivňují Onemocnění při nedostatku vitamínu A retinol rostlinná potrava, rybí tuk, játra, máslo tzv. vitamín krásy, zvyšuje odolnost proti infekci šeroslepost, suchá pokožka, třepení, vypadávání vlasů, zubní kazy, náchylnost k infekcím D kalciferol rybí tuk, žloutky, mléko, ovoce pevnost, stavba kostí, kostní dřeně křivice (rachitis), měknutí kostí, trpasličí růst, ekzémy E tokoferol obilné klíčky, slunečnicový olej, semínka, mandle, ořechy působí ochranně proti rakovině, zpomaluje stárnutí neplodnost, rychlejší stárnutí, kornatění cév, poruchy nervového systému K fylochinon zelenina, ovoce, mikroorganismy zajišťuje srážlivost krve zvýšená krvácivost
Vitamíny rozpustné ve vodě krvetvorba, funkce nervové soustavy zhoubná anemie, nervová onemocnění játra, maso kobalamin B12 tvorba krve, činnost nervové soustavy, pomáhá snižovat pocit únavy a podrážděnosti kožní a nervové onemocnění, křeče, nespavost, změny na kůži čočka, kuře,paprika, vločky, ořechy pyridoxin B6 kvalita pokožky, růst koutky, bolesti hlavy, padání vlasů, tvorba lupů, lámavost nehtů, kožní onemocnění (ekzémy), záněty spojivek kvasnice,maso, vejce, zelenina riboflavin B2 funkce nervové soustavy, odolnost vůči infekčním chorobám nervová onemocnění (beri-beri) kvasnice, obilí, játra thiamin B1 Co ovlivňují Onemocnění při nedostatku vitamínu Výskyt Název Ozna-čení
Vitamíny rozpustné ve vodě Ozna-čení Název Výskyt Co ovlivňují Onemocnění při nedostatku vitamínu C kyselina askorbová ovoce, zelenina ochranné děje, kostní dřeň, metabolismus, odolnost organismu ztráta odolnosti, únava, kurděje H biotin Játra, vejce, mléko, houby, vytvářejí ho organismy žijící ve střevě nedostatek velmi vzácný – onemocnění kůže
Hormony regulují velké množství metabolických dějů v organismu udržují rovnováhu vnitřního prostředí organismu organismus si je vytváří sám působí pomalu nedostatek nebo nadbytek způsobuje onemocnění př. hormony štítné žlázy, inzulin, pohlavní hormony, adrenalin, noradrenalin ….
DÚ: Proč není vhodné prát prádlo s pracími prostředky ručně? Jaký vliv mají prací prostředky na životní prostředí? Proč nám pečivo po určité době v ústech zesládne? Proč námořníci při dlouhých plavbách trpěli kurdějemi? Co způsobuje nedostatek inzulinu v lidském organismu?