Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Digitální učební materiál
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávící soustava trávení, živiny
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Vitamíny.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Přírodní látky - systematizace a opakování
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Další přírodní látky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Vitaminy,hormony, enzymy
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Bílkoviny (proteiny).
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová

Biokatalyzátory řídí a usměrňují chemické děje v organismech ovlivňují metabolismus (z řeckého slova METABOLE – přeměna) vznikají v živých organismech

Enzymy makromolekulární látky bílkovinné povahy v organismech se vyskytují v nepatrném množství ovlivňují většinu reakcí v organismu mají specifický účinek – jeden enzym ovlivňuje jednu látku nebo skupinu podobných látek (zámek a klíč)

nízkomolekulární látka Složení enzymů ENZYM APOENZYM KOENZYM = + bílkovinná část nízkomolekulární látka - nejčastěji vitamín

Ovlivnění účinnosti enzymů teplota nízká teplota – činnost enzymů zpomaluje vysoká teplota – enzymy ničí každých 100C se zvýší rychlost reakce 2-3krát optimální teplota je v rozmezí mezi 10 – 400C většina enzymů je aktivní do 500C pH koncentrace enzymu nebo substrátu

Látky ovlivňující účinnost enzymů aktivátory – urychlují reakci inhibitory – brzdí enzymatickou reakci

Enzymy ptyalin –v ústech, štěpí škroby na jednodušší cukry pepsin – v žaludku, štěpí bílkoviny sacharasa – štěpí sacharosu na glukosu lipasa – štěpí tuky proteinasa – štěpí bílkoviny oxido-reduktasy – katalyzují oxidačně redukční děje

Využití enzymů biotechnologie – odvětví chemických výrob kvasné technologie – výroba piva, vína, octa, ethanolu atd. prací prostředky – obsahují proteinasy a lipasy – enzymy štěpící bílkoviny a tuky

Vitamíny pro člověka nepostradatelné látky lidský organismus nedovede vitamíny syntetizovat musí je přijímat v potravě hypovitaminóza – nedostatek vitamínu v organismu avitaminóza – vitamín v organismu zcela chybí hypervitaminóza – nadbytek vitamínu v organismu

Rozdělení vitamínů Vitamíny rozpustné v tucích E A Vitamíny rozpustné ve vodě E A K D C Vitamíny skupiny B H

Vitamíny rozpustné v tucích Ozna-čení Název Výskyt Co ovlivňují Onemocnění při nedostatku vitamínu A retinol rostlinná potrava, rybí tuk, játra, máslo tzv. vitamín krásy, zvyšuje odolnost proti infekci šeroslepost, suchá pokožka, třepení, vypadávání vlasů, zubní kazy, náchylnost k infekcím D kalciferol rybí tuk, žloutky, mléko, ovoce pevnost, stavba kostí, kostní dřeně křivice (rachitis), měknutí kostí, trpasličí růst, ekzémy E tokoferol obilné klíčky, slunečnicový olej, semínka, mandle, ořechy působí ochranně proti rakovině, zpomaluje stárnutí neplodnost, rychlejší stárnutí, kornatění cév, poruchy nervového systému K fylochinon zelenina, ovoce, mikroorganismy zajišťuje srážlivost krve zvýšená krvácivost

Vitamíny rozpustné ve vodě krvetvorba, funkce nervové soustavy zhoubná anemie, nervová onemocnění játra, maso kobalamin B12 tvorba krve, činnost nervové soustavy, pomáhá snižovat pocit únavy a podrážděnosti kožní a nervové onemocnění, křeče, nespavost, změny na kůži čočka, kuře,paprika, vločky, ořechy pyridoxin B6 kvalita pokožky, růst koutky, bolesti hlavy, padání vlasů, tvorba lupů, lámavost nehtů, kožní onemocnění (ekzémy), záněty spojivek kvasnice,maso, vejce, zelenina riboflavin B2 funkce nervové soustavy, odolnost vůči infekčním chorobám nervová onemocnění (beri-beri) kvasnice, obilí, játra thiamin B1 Co ovlivňují Onemocnění při nedostatku vitamínu Výskyt Název Ozna-čení

Vitamíny rozpustné ve vodě Ozna-čení Název Výskyt Co ovlivňují Onemocnění při nedostatku vitamínu C kyselina askorbová ovoce, zelenina ochranné děje, kostní dřeň, metabolismus, odolnost organismu ztráta odolnosti, únava, kurděje H biotin Játra, vejce, mléko, houby, vytvářejí ho organismy žijící ve střevě nedostatek velmi vzácný – onemocnění kůže

Hormony regulují velké množství metabolických dějů v organismu udržují rovnováhu vnitřního prostředí organismu organismus si je vytváří sám působí pomalu nedostatek nebo nadbytek způsobuje onemocnění př. hormony štítné žlázy, inzulin, pohlavní hormony, adrenalin, noradrenalin ….

DÚ: Proč není vhodné prát prádlo s pracími prostředky ručně? Jaký vliv mají prací prostředky na životní prostředí? Proč nám pečivo po určité době v ústech zesládne? Proč námořníci při dlouhých plavbách trpěli kurdějemi? Co způsobuje nedostatek inzulinu v lidském organismu?