HLAVNÍ HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE VE SVĚTĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 30 – Světové hospodářství AnotaceOpakování světového hospodářství AutorMgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný výstupŽáci.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Mezinárodní obchod a obchodní politika
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_338.
Mezinárodní integrace
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
Problematika zapojování zemí ACP do světové ekonomiky – příspěvek EU
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Mezinárodní organizace
1. KOLONIZACE SVĚTA (uč.28-29)
1 Strukturální fondy a Fond koheze VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 P1 –
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Madagaskar Nicola Skalická 7.třída
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 3 Světová ekonomika OPF.
Významná světová integrační seskupení ve světovém hospodářství
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 8 Světová ekonomika SU OPF.
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
 nejhustší v “ Modrém banánu“  silniční  ½ přepravy zboží a lidí  1924 – první dálnice mezi Milánem a Benátkami  letecká  Airbus - Francie  železniční.
 Evropa jako celek má příznivé přírodní podmínky vhodné pro zemědělství a sídla  zdroje nerostných surovin jsou ale již částečně vyčerpány  přes určité.
Ruská federace x WTO a OECD
Mezinárodní organizace - 2.díl Nejvýznamnější MO.
Zadání případové studie
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
Současné teorie finančních služeb Přednáškový kurs Mgr FFS ZS 2008.
EGRAMEGRAM INTEGRACE 2013 Geografie / Integrace 1.
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
Dnešní svět.
Test 2. Mezinárodní organizace
Žádná země nevyrábí vše,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_228_jižní Amerika I. AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 7.,
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Vnější hospodářská politika
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
IVETA HAVELKOVÁ ASEAN Association of Southeast Asian Nations (Sdružení států jihovýchodní Asie)
PISA 2012 Matematická gramotnost patnáctiletých žáků
Hospodářská pozice EU, USA a Japonska ve světové ekonomice (2001) UkazatelEUUSAJaponskoSvět Teritorium (tis.km2) % světového ukazatele % plochy EU 3 973(3247)
HOSPODÁŘSKÁ KLASIFIKACE KANADY
TESAŘOVÁ Tereza, 2015.
Fáze ekonomické integrace
VY_32_INOVACE_Fi_III_23 Název Politická a hospodářská seskupení států světa, mezinárodní organizace, OSN Název projektu: OP VK Registrační.
ASIE.  Největší světadíl (8,6% povrchu Země, 29,9% souše)  Nejlidnatější – cca 4 mld. (60% populace)  ½ obyvatel – do 20 let  Hlavně S a V polokoule.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Vývoj lidské společnosti a hospodářství I. lovci a sběrači => rolníci => neolitická revoluce (zemědělství) – tropická jihovýchodní Asie – patriarchát –
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
SVĚTOVÁ SPOLEČENSTVÍ. 1. Organizace spojených národů (OSN) Založena roku 1945 v San Franciscu Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti ve světě a spolupráce.
Klasifikace MO Podle typu členství Podle rozsahu členství Podle cílů a pole působnosti.
OPEC Jáchym Král. Co je to OPEC? OPEC z angl. Organization of the Petroleum Exporting Countries Česky Organizace zemí vyvážejících ropu Mezivládní organizace.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
HLAVNÍ HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE VE SVĚTĚ. Za účelem prohloubení a usnadnění ekonomické spolupráce se vytváří HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE. Tyto organizace přispívají.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).
Mezinárodní organizace
Základní škola, Hradec Králové
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ASEAN Ročník: 2. Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Těžební průmysl.
Fáze ekonomické integrace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Mezinárodní ekonomická integrace
Transkript prezentace:

HLAVNÍ HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE VE SVĚTĚ

Za účelem prohloubení a usnadnění ekonomické spolupráce se vytváří HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE. Tyto organizace přispívají k hospodářskému i sociálnímu rozvoji členských států a vyrovnávání úrovně rozvoje mezi nimi. Dělení: Regionální ekonomická sdružení (EU, NAFTA, OECD aj.) Odvětvové (surovinové) organizace (OPEC – země vyvážející ropu, ale existující i organizace pro jiné komodity: banány = UBEC, kávu = ICO, bauxit = IBA aj.)

Zjisti o jaké organizace jde?! NAFTA EFTA G-8 APEC OECD CEFTA OPEC MERCOSUR ASEAN EU Použijte geografické tabulky, nebo slovník pojmů

Přílohy k hospodářským organizacím NÁZEV VZNIK SÍDLO ČLENŮ EU 1957 (1992) Bruxelles 27 OECD 1961 Paris 29 ASEAN 1967 Bankok 9 OPEC 1960 Wien 13 NAFTA 1993   3 MERCOSUR 1995 Buenos Aires 4 EFTA CEFTA Budapest 7 ECOWAS 1975 Abuja 16 Srovnání největších ekonomik Hlavní hospodářské organizace