VLIV NEKOOPERATIVNÍHO OLIGOPOLU BANKOVNÍHO SEKTORU NA JEHO PROCYKLIKALITU David Tisoň.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODEL IS-LM.
Advertisements

Firma a odvětví. Koncentrace odvětví
Optimální výstup firmy v podmínkách oligopolu
Mikroekonomie II – Přednáška č. 7: Oligopol
MARKETING A MANAGEMENT
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Investiční společnosti a podílové fondy
Poptávka po penězích.
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
TEORIE HER A ROZHODOVACÍ MODELY
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Struktura přednášky Oligopol
NEDOKONALÁ KONKURENCE
Dopady předlužení občanů na hospodářství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Mikroekonomie I Investiční rozhodování a podnikání
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
V ekonomice a politice Ing. Václav Janoušek
Investice Benson Oak Tisková konference KK Central, Praha 22. květen 2008 CONFIDENTIAL UNTIL RELEASE SUBJECT TO BO REVIEW AND APPROVAL DRAFT 5/17/08 –
Praxe úvěrování „před“ a „po“ Aleš Barabas, Praha
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
KONKURENČNÍ STRATEGIE A VSTUP NOVÝCH FIREM Zpracovaly: L. Petráčková, E. Cézová.
Řízení finančních rizik
Národní účty - aplikace
1 Role finančních frikcí v MP rozhodování Jiří Polanský, Jaromír Tonner Tato prezentace nezachycuje oficiální stanoviska ČNB.
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Volba segmentů trhu se stavebními zakázkami Optimální alokace výrobní kapacity - perspektivní segment -neperspektivní segment -jak udržet pozici na trhu.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH - OBLIGACE Ing. Renata Slaná
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
Problematika optimalizace portfolia
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Právo hospodářské soutěže
Petráčková Jozová Cézová
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Modely oligopolu Společné předpoklady modelů oligopolu
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-POJMY Ing. Renata Slaná
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Monetární politika Peníze. Pecunia – dobytek Platit - plátno Dvojnásobná shoda potřeb Naturální směna Komoditní peníze Drahé kovy Peníze (papírové) Bankovní.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základy financí1 Vývoj finančního myšlení a osobnosti financí.
F INANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY F INANČNÍ PORTFOLIO rozložení finančních investic firmy investice se liší výnosností a rizikem cílem je minimalizovat riziko Termínovaný.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
Financování podniku, investice, investování a kapitálový trh TNH 1 (S-6) Pavel Seknička.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Transkript prezentace:

VLIV NEKOOPERATIVNÍHO OLIGOPOLU BANKOVNÍHO SEKTORU NA JEHO PROCYKLIKALITU David Tisoň

V Ý CH O D I S KA : bankovní trh je koncentrovaný trh - oligopolní (popř. monopolist. konkurence) A.Podpiera 2007 a mění svou tržní strukturu bankovní trh je koncentrovaný trh - oligopolní (popř. monopolist. konkurence) A.Podpiera 2007 a mění svou tržní strukturu procyklické chování bank je dáno stádním chováním, asymetrií informací, očekáváním a finančními inovacemi, Geršl a Jakubík 2010 procyklické chování bank je dáno stádním chováním, asymetrií informací, očekáváním a finančními inovacemi, Geršl a Jakubík 2010 CB – účinnost transmisních kanálů na vyhlazování ek.cyklů – konvenční a nekonvenční MP - je sporná (Komárek,Komárková 2012) CB – účinnost transmisních kanálů na vyhlazování ek.cyklů – konvenční a nekonvenční MP - je sporná (Komárek,Komárková 2012) Teorie her analyzuje chování subjektu v konflikt. situaci ovlivněné chováním ostatních subjektů Teorie her analyzuje chování subjektu v konflikt. situaci ovlivněné chováním ostatních subjektů TH – nekooperativní chování přechází v kooperativní, avšak koluzní dohody jsou nestabilní TH – nekooperativní chování přechází v kooperativní, avšak koluzní dohody jsou nestabilní

PodnikyDomácnosti Výnosy(%)Riziko(%)Výnosy(%)Riziko(%) 5,30,86,30,52 Podíl reálný (%) Podíl optim.(%) Podíl reálný (%) Podíl optim.(%) Agregované % úrokové výnosy a rizikové pozice a přehled skutečných a optimálních podílů v portfoliu bank ČR v sektoru podniky a domácnosti za období (Podpiera a Weill 2010) Moderní teorie portfolia: žádné jiné portfolio nemá vyšší očekávaný výnos při stejném riziku ani nižší riziko při stejném očekávaném výnosu. Jedna třetina neoptimálního rizika bankovních portfolií mohla být redukována při udržení stejného výnosu.

Simulace chování nekooperativ. bankovního duopolu v době ekon.prosperity při znalosti averze rizika protihráče Agresivní strategie Banky 1 (Banka 1 Typ 1) PPD PDD Banka 2PDS5,035,305,034,97 PPD4,97 4,63 PDD4,634,974,63 Konzervativ.strategie Banky 1 (Banka 1 Typ 1) PDS DDS Banka 2PDS5,03 4,03 PPD5,305,035,634,37 PDD4,975,034,974,03

Simulace chování bankovního duopolu při neznalosti averze k riziku protihráče: Model smíšené strategie Banky 2: Banka 2 PPD, PDS PPD, DDS PDD,PDS PDD, DDS PDS5,035,305,03 5,304,035,034,975,03 4,974,03 PPD5,134,975,035,304,974,375,134,635,035,304,634,37 PDD4,804,975,034,804,974,034,804,635,034,804,634,03

Z Á V Ě R: nekooperativní oligopol – cenová válka - úvěrová expanze – procyklický nekooperativní oligopol – cenová válka - úvěrová expanze – procyklický koluzní kooperativní oligopol – manipulace s výstupem, nestabilní – procyklický koluzní kooperativní oligopol – manipulace s výstupem, nestabilní – procyklický otevřený kartel bank dle TH je pareto-optimální a proticyklický otevřený kartel bank dle TH je pareto-optimální a proticyklický bankovní samospráva – samoregulace úvěrové expanze v 1.linii bankovní samospráva – samoregulace úvěrové expanze v 1.linii CB – koordinace, úvěrové kvóty, GAP analýzy CB – koordinace, úvěrové kvóty, GAP analýzy vyšší úroky únosné pro dlužníky odpovídající ekon.cyklu za vyšší úroky únosné pro dlužníky odpovídající ekon.cyklu za cenu zdravějšího bank.sektoru a úspor ze sanačních opatření intoxikovaných aktiv z prostředků dan.poplat., stát ani CB nemusí být věřitelem poslední instance