Řetězení poruch z blokád C a Th páteře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Advertisements

Bolest, teorie vertebrogenní bolesti
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
Obvodová NS.
REHABILITACE V DENNÍ PRAXI – INDIKACE, JAKÝ EFEKT LZE OČEKÁVAT
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Následná a akutní rehabilitace po CMP
Korekce odchylek správného držení těla
Klinická propedeutika
Diferenciální diagnostika závratí
Praktický přístup k lumbalgiím
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Lidské tělo KOSTRA.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Co znamená, že máte revma?
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Poranění míchy Olga Bürgerová.
Krční páteř Degenerativní změny
VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.
Ovlivnění rozsahu pohybu
Kostra.
Mimokloubní revmatismus
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
BOLESTIVÉ RAMENO Jana PASECKÁ - RRA KRAJSKÁ NEMOCNICE
Vřetenní kost (radius)
PÁTEŘ Hrudní obratel - Je složená z obratlů Plochy pro žebra
Atletická průprava pro canicross
Možnosti léčebné tělesné výchovy u pacientů s dědičnou neuropatií
Bolest, teorie vertebrogenní bolesti
OSOVÝ SKELET. KOSTRA HRUDNÍKU.
Opěrná (kosterní) soustava
VY_32_INOVACE_TMM24160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Centrální nervový systém
Polytrauma J. Málek.
- význam nádorových onemocnění
Číslo v digitálním archivu školy
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
Mícha Olga Bürgerová.
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
ALGICKÝ SYNDROM OLGA BÜRGEROVÁ
Míšní nervy Olga Bürgerová.
VY_32_INOVACE_TMM24660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Úvod do měkkých technik
PROFESIONÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ KONČETIN
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
Role fyzioterapeuta v realizačních týmech
Jan Laczó Neurologická klinika UK 2. LF a FN Motol
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Míšní komprese u nádorů a úrazů páteře Chaloupka, R., Grosman, R., Repko, M., Tichý, V. Ortopedická klinika, FN Brno, Jihlavská 20, Ortopedická.
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Popis svalů lidského těla
Doporu č ení Ministerstva zdravotnictví Č R Z důvodu umožnění studia jednotlivých rad je „listování“ manuální.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Vertebrogenní onemocnění
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_07_Páteř a hrudník.
Lymská borelióza.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vyšetření pohybového ústrojí
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
DM - komplikace.
ONEMOCNĚNÍ KOSTERNÍ SOUSTAVY
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Poranění páteře a míchy
Poranění páteře a míchy
Opěrná (kosterní) soustava Kostra lidského těla
Transkript prezentace:

Řetězení poruch z blokád C a Th páteře Doc. MUDr. Vladimír KŘÍŽ e-mail:kriz-rehab@iol.cz

Vertebrogenní potíže mohou vznikat drážděním (přetížením, degenerací, zánětem…) různých struktur páteře, nejčastěji asi tlakem či tahem za obaly páteře a intervertebrálních nervů či na nervová vlákna a to kterákoliv: rychlá dostředivá (bolest, polohocit, pohybocit a jiné kvality rychlých a topicky přesně lokalizovatelných informací pro CNS)  rychlá odstředivá (eference pro hrubou a jemnou motoriku s jejím posturálním zajištěním a s četnými rychlými zpětnými korekčními vazbami)  pomalá, zvláště pak vegetativní dostředivá (obtížněji lokalizovatelné informace pro CNS) a odstředivá (prokrvení, trofika, edémy, pocení, pilomotorika .   Proto mohou být jejich příznaky tak mnohotvárné, řetězící se či vzájemně se ovlivňující.

Celá páteř tvoří funkční celek, kde zjevná či skrytá porucha jedné části vyvolá řetězec dysfunkcí (a jejich projevů) na kterémkoliv úseku páteře nebo i mimo ni.

Z klinických zkušeností ale i z biomechaniky páteře jsou známy nejčastější kritické oblasti páteře C-Th, LS, C-C, Th  

LS oblast (včetně pánve)   je staticky nejvíce namáhaná oblast (přenáší největší tlaky a síly). Proto je její skelet nejrobustnější (obratle, klouby, vazy, svalové úpony, synostózy, syndezmózy). Bolest v LS oblasti je nejčastější bolestí páteře. Přesto je její dobrá funkce vázaná na funkci všech úseků páteře nad ní.

Th páteř Dysfunkce dynamiky Th páteře je možnou příčinou „idiopatických“ juvenilních skolióz, může způsobovat i lumbalgie, coxalgie, gonalgie, tarsalgie protože dojde k abnormálnímu zatěžování kloubů („decentrace“ navyklého zatížení kloubů) Může být tedy i zdrojem první nebo opakované bolesti při artrózách nosných kloubů DK, při osteoporóze (páteř, kyčle, patní kost, metatarzy) a to po úrazech, ve stáří a v období zrychleného růstu!

jsou často nebolestivé , Poruchy CTh přechodu jsou často nebolestivé ,   projevují se též jenom potížemi ve vzdálenějších oblastech: HK (přímým drážděním kořenů) Hlavy (přes C páteř a prodl.míchu, veget.systém ,cévy) Hrudníku (přes bloky Th a žeber) V L oblasti (poruchami nad touto obl.)

Příznaky na HK: poruchy čití: parestezie, dysestezie, hyperestezie, anestezie, dyskinestezie (v kterékoliv oblasti HK), poruchy vnímání dotyku, povrchu a váhy uchopovaných předmětů poruchy motoriky(hrubé, jemné) poruchy trofiky: otoky zevní, vnitřní (tunelové sy) poruchy prokrvení: kůže dlaní (sy. kropenaté dlaně), svalů a šlach (úponové sy.,epikondylitidy), kostí (Sudeckův sy.)

Příznaky na hlavě:   Bolesti (v zátylí,za očima….) Poruchy vidění (akomodace…) Poruchy sluchu (tinnitus…) Závratě !!! Nauzea, zvracení (to vše s bloky CC, C či bez nich)

Další vzdálenější příznaky: bolesti mezi lopatkami či na hrudníku (téměř vždy s bloky Th), bolesti v kříži (a to často bez bloků v LS oblasti), bolest při předklonu hlavy či celého trupu, paravertebrální „kontraktury“, bolesti DK (dekompenzace artróz, osteoporóz…)

Diagnóza blokády v CTh přechodu:   Omezení rotace v záklonu hlavy, bolesti při tomto pohybu a (nebo) nabíhání svalových hypertonů (krk,celá páteř), vyvolání tímto manévrem kteréhokoliv ze „vzdálenějších“ příznaků

Terapie technikami MM (nejbezpečněji trakčními) s uvolněním pasivní pohyblivosti páteře, odstraněním svalových hypertonů a bolestivých bodů, postupným vyrovnáním svalových dysbalancí, rekonstrukcí správných posturálních stereotypů a prevencí recidiv Potvrzení, že příčinou byla porucha C-Th přechodu je vymizení či ústup potíží.

Porucha C-Th přechodu je nejčastějším nálezem na páteři, snadno diagnostikovatelnými technikami MM, snadno léčitelnými technikami MM, ale přesto takto postižení jsou neadekvátně léčeni (medikamenty, obstřiky, operacemi, fyzikální terapií a hlavně léčbou sekundárních projevů při ponechání primární příčiny)  jsou posíláni na četná vyšetření (CT,MRI,EEG,EMG…) a tím se jejich utrpení prodlužuje a léčba oddaluje a čerpá zbytečné náklady na zdravotní péči.

Prevence poruch CTh