Mgr. Andrea Cahelová Gymnázium J. Kainara, Hlučín

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
Advertisements

SIMPLEXOVÝ ALGORITMUS Řešení v tabulkovém procesoru
Práce s vektory a maticemi
MATLAB LEKCE 7.
Algoritmy I Cvičení č. 5.
Algebra.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
( část 2 – vektory,matice)
Lineární algebra.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Matice D.: Matice je systém m .n čísel, uspořádaný do m řádků a n sloupců. Je to jenom symbol, nemá to žádnou číselnou hodnotu! Označení: řádek, řádkový.
Gaussova eliminační metoda
Prezentace produktu Microsoft Excel. ČAS Vrátí číslo, které představuje určitý čas. Toto číslo vrácené funkcí ČAS je desetinné číslo v rozmezí od 0 do.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číselné obory Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Vektory Práce s vektory Př.: Mějme dva vektory z Udělejme kombinace
Lineární zobrazení Definice 46.
Číselným oborem rozumíme číselnou množinu, na které jsou definovány bez omezení početní operace sčítání a násobení, tj. číselný obor je vzhledem k těmto.
Inverzní matice potom Že je to dobře:.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Matice.
ANALÝZA VÝSLEDKŮ LINEÁRNÍHO OPTIMALIZAČNÍHO MODELU
Způsob řešení soustavy lineárních rovnic
Lineární rovnice Lineární rovnice s jednou neznámou máj vzorec
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
A. Soustavy lineárních rovnic.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
Lineární zobrazení.
* Druhá odmocnina Matematika – 8. ročník *
* Druhá mocnina Matematika – 8. ročník *
* Třetí odmocnina Matematika – 8. ročník *
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Komplexní čísla algebraický.
* Třetí mocnina Matematika – 8. ročník *
Základní operace s maticemi
KIV/PRO Cvičení Násobení matic Najděte nejúčinnější způsob, jak vynásobit matice M 1, M 2,...,M n, kde matice M i má r i-1 řádek a r i.
Vektorové prostory.
ROVNICE KOŘENY ROVNICE EKVIVALENTNÍ ÚPRAVY
Základní operace s maticemi
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
Ekvivalentní úpravy rovnic
Lineární rovnice s absolutní hodnotou II.
Rovnice s absolutní hodnotou
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Matice přechodu.
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Sčítání desetinných čísel
Kvadratické nerovnice
Soustavy lineárních rovnic. Soustava m lineárních rovnic o n neznámých a 11 x 1 + a 12 x 2 + … + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 + … + a 2n x n = b.
Matice Přednáška č.4. Definice: Soubor prvků nazýváme maticí typu i-tý řádek j-tý sloupec prvky matice.
EMM21 Ekonomicko-matematické metody 2 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík,CSc.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Lineární rovnice a jejich soustavy
A. Soustavy lineárních rovnic. y = 2x + 5 2x – y = -5 a 1 x 1 + a 2 x 2 = b a 1 = 2 a 2 = -1 b = - 5 x + y = 5 3x + 3y = 18 x + y = 5 3x + 3y = 15 x +
Simplexová metoda.
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
KIV/ZD cvičení 7 Tomáš Potužák.
Matematika pro ekonomy Jaro 2012 Ivana Vaculová
Soustava tří lineárních rovnic Řešení Gaussovou eliminační metodou
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Soustava tří lineárních rovnic Řešení Gaussovou eliminační metodou
Algebraické výrazy: počítání s mnohočleny
1 Lineární (vektorová) algebra
Základní operace s maticemi
Algebraické výrazy: počítání s mnohočleny
Soustavy lineárních rovnic
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
ANALYTICKÁ GEOMETRIE Analytická geometrie je část geometrie, která v euklidovské geometrii zkoumá geometrické útvary pomocí algebraických a analytických.
Transkript prezentace:

Mgr. Andrea Cahelová Gymnázium J. Kainara, Hlučín Matice Mgr. Andrea Cahelová Gymnázium J. Kainara, Hlučín

Definice Tabulka o n sloupcích a m řádcích, přičemž toto značení řádků a sloupců nemusí být vždy stejné. Tato matice má dva řádky a tři sloupce. Prvky matice se značí pomocí indexů, namísto velkého písmene se používá malé písmeno: a11 = 0 nebo a23 = 51. První index udává řádek a druhý index sloupec.

Druhy matic Čtvercová matice je matice, která má stejný počet řádků jako sloupců. Nulová matice je matice, která má na všech pozicích nuly. aij = 0.

Jednotková matice je čtvercová matice, která má na hlavní diagonále jedničky a všude jinde nuly. Hlavní diagonála je jakoby „úhlopříčka“ zleva doprava. Schodovitá matice je matice, která má nulové řádky na konci (nebo nemá žádné nulové řádky) a každý nenulový řádek má na začátku více nul než předchozí řádek.

Symetrická matice je čtvercová matice A, která se splňuje rovnost A = AT. Prvky symetrické podle diagonály jsou stejné. Můžeme tak napsat, že aij = aji. Antisymetrická matice je skoro totéž jako symetrická matice, akorát prvky na druhé straně mají opačné znaménko: A = −AT. Kvůli tomu musí být prvky na hlavní diagonále nulové, protože a = −a = 0.

Diagonální matice je matice, která má nuly všude kromě hlavní diagonály. Přesněji řečeno všude jinde musí být nuly, co je na hlavní diagonále není specifikováno. Matice transponovaná k matici A je matice AT, u které platí aij = aTji, tj. prvek který byl v i-tém řádku a j-tém sloupci bude v transponované matici na j-tém řádku a i-tém sloupci. Zkrátka zaměníte řádky matice za sloupce.

Operace s maticemi Sčítání (odčítání) matic: matice stejného typu (stejný počet sloupců a řádků) Výsledná matice bude mít na stejných pozicích součty čísel na odpovídajících pozicích v předchozích maticích. Sčítáme matice A + B = C, pak platí aij + bij = cij. Sčítání matic je komutativní a asociativní. A + B = B + A , A + (B + C) = (A + B) + C

Násobení matic nenulovým reálným číslem: Vezmete číslo a vynásobíte s ním každý prvek matice. k· A = k· aij. Násobení matic: (matice musí splňovat kritérium, že počet sloupců první matice musí být stejný jako počet řádků druhé matice) Vezmete první řádek první matice a první sloupec druhé matice. Vynásobíte první prvek s prvním prvkem a sečtete s násobkem druhého prvku s druhým prvkem a sečtete atd. Tím získáte v nové matici C prvek c11.

Nebo graficky:

Příklady: Proveďte A + B, B – C, 2A – C, A * B, B * A, B * C - A

Determinant matice Definovaný pouze na čtvercových maticích Číslo Je zapisován buď jako det A nebo |A| Sarrusovo pravidlo pro výpočet determinantu:

Laplaceova metoda pro výpočet determinantu Provádíme rozvoj podle nebo sloupce Rozvoj provedeme buď přes druhý řádek nebo přes třetí sloupec, jelikož se zde nachází nula (případně nejvíce nul). První číslo: 2 + 1, tj. vyškrtneme druhý řádek a první sloupec, tím získáme submatici

Příklad: Vypočítej determinant matice Sarrusovým pravidlem a Laplaceovou metodou

Využití determinantu matice při řešení soustavy rovnic |A| je determinant matice bez pravé strany, tj. bez čísel za rovnítkem |Ak| je determinant matice, která vznikne z matice A nahrazením k-tého sloupce čísly za rovnítkem

Příklad: Řešte soustavy rovnic 2x +3y = 4, x – y = 0 x - y + 2z = 7, 2x - 3y + 5z = 17, 3x – 2y – z = 12 x + 2y + 2z = 7, 2x + 3y = 7, x + 5y + z = 2

Inverzní matice Úpravou matice a připojené jednotkové matice získáme matici jednotkovou a inverzní. Značíme A-1 Platí: A * A-1 = A-1 * A = E (jednotková matice) Gauss - Jordanovou eliminační metodou

Výpočet inverzní matice Gauss - Jordanova eliminační metoda Postup: Vedle sebe napíšeme matici, kterou chceme invertovat a jednotkovou matici Matici upravujeme na jednotkovou matici standardními způsoby: záměna řádků vynásobení řádku skalárem (nejčastěji přirozeným číslem) přičtení násobku jednoho řádku k jinému Každý úkon prováděný na upravované matici musíme provést i na jednotkové matici. Zkoušku provedeme vynásobením matice s její inverzí.

Příklad: Ověřte zda jsou matice k sobě inverzní

Hodnost matice Hodnost matice je počet lineárně nezávislých řádků matice, zpravidla se označuje h Hodnost matice najdeme úpravami matice tak, že se snažíme vytvořit nulový řádek, který se v matici nezapisuje Nulová matice má hodnost h = 0 Hodnost matice se určuje u libovolné matice

Příklad: Určete hodnost matice

Využití inverzní matice – šifrování zprávy Vezmeme čtvercovou matici druhého řádu - šifrovací

Zpráva se zapíše po sloupcích do matice. Matice se vynásobí zleva maticí šifrovací. Zprávu sepíšeme po sloupcích a můžeme poslat. Příjemce si najde inverzní matici k šifrovací

Pomocí inverzní matice dešifrujeme zprávu: Poznámka: Zkuste šifrování pomocí matice třetího řádu.

Využití matic - násobení Hospodyně si vedla záznamy svých nákupů a vytvořila si tuto tabulku: Potraviny se dají koupit v různých cenách Určete cenu nákupu, nakoupíme-li v Tescu Mléko - 1 l Sýr - 100 g Máslo - 250 g Nákup č. 1 2 3 1 Nákup č. 2 Nákup č. 3 Kč - Tesco Kč - Lidl Mléko - 1 l 13,50 10 Sýr - 100 g 11,50 9 Máslo - 250 g 22 18

Využití matic Čtyři města A, B, C, D jsou spojena autobusovými linkami. Přímé spojení je dáno tabulkou: Nakreslete plán spojení A B C D 1 2