VATIKÁN Ivana Stránská 80426 OV-TE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_4_MÍROVÁ KONFERENCE V PAŘÍŽI
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Průběh 1. světové války 3. část.
Vatikán.
Itálie.
CÍRKEVNÍ HIERARCHIE P. Mariusz Roszewski.
Za 1.světové války v datech
Sociální politika a Welfare State
Evropa v 15. století Soumrak středověku.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
VATIKÁN.
Vznik státu Izrael.
Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zvláštnostmi Vatikánu jako církevního.
Ohrožené Československo
Nástup fašismu.
politické formy států a příklady
Sjednocení Itálie jediný samostatný stát na Apeninském poloostrově bylo: SI patřila: JI patřila: Střední Itálie patřila: Sardinie si našla spojence proti.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Pařížská mírová konference
Raný středověk 5. – 11. století
Lucembursko Velkovévodství; konstituce - Velkovévoda Jean I. - Henri (Jindřich) I. - nassavská dynastie km2; obyvatel Luxembourg francouzsky,
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Formování bloků a Balkánské války
Ohniska neklidu v současném světě
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Cesta k 1. světové válce 1. část
Historie Starověkého Řecka
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Politický systém Itálie
Bachovský absolutismus Habsburská monarchie před rakousko–uherským vyrovnáním.
Prusko-Francouzská válka
Politické systémy světa
Itálie.
Počátky fašismu v ČSR.
Postavení Evropy ve světě
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Evropské právní dějiny
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Společnost národů, její vznik a úloha
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
Začátek Druhé světové války. Fašistická osa Po Mnichovské dohodě bylo jasné, že svět se Hitlera bojí a ustupuje mu Vznikla osa : BERLÍN – ŘÍM – TOKIO.
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_08 N á zev materi.
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Správa sociálního zabezpečení
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Název a číslo materiálu:
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
Politický systém Itálie
Evropské právní dějiny
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Andorra Vatikán San Marino
Digitální učební materiál Digitální učební materiál
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
První světová válka 8. třída.
Češi za první světové války
Hitlerova agrese ve 30. letech
Veřejný ochránce práv.
Transkript prezentace:

VATIKÁN Ivana Stránská 80426 OV-TE

Základní informace: Znak Vlajka Hlavní město Vatikán Rozloha 44 Km2 Počet obyvatel 921 Jazyk úředním jazykem je latina, běžně se používá italština, jazykem švýcarské gardy je němčina

Národní hymna Roma immortale di Martirie di Santi, Roma immortale accogli i nostri canti: Gloria nei cieli a Dio nostro Signore, Pace ai Fedeti, di Cristo nell'amore. A Te veniamo, Angelico Pastore, In Te vediamo il mite Redentore, Erede Santo di vera e santa Fede; Conforto e vanto a chi combate e crede, Non prevarranno la forza ed il terrore, Ma regneranno la Verit, l'Amore. Salve Salve Roma, patria eterna di memorie, Cantano le tue glorie mille palme e mille altari. Roma degli apostoli Madre e guida dei Rendenti, Roma luce delle genti, il mondo spera in te! Salve Salve Roma, la tua luce non tramonta, Vince l'odio e l'onta lo splendor di tua belt. Roma degli Apostoli Madree guida dei Redenti, Roma luce delle genti, il mondo spera in te! 

Papež a jeho předchudce Jan Pavel II Benedikt XVI

Politické uspořádání Hlavou státu je papež, volený doživotně kolegiem kardinálů. Je hlavou římskokatolické církve. Nejvyššími poradními orgány papeže v církevních záležitostech jsou koncily církevní, kolegium kardinálů a biskupský synod. Praktické řízení církevních, politických a hospodářských záležitostí Vatikánu a římskokatolické církve je v kompetenci římské kurie. Tvoří ji sekretariát, který má dvě sekce: pro veřejné (všeobecné) záležitosti církve a pro vztahy mezi státy a církví. Ke kurii patří 9 posvátných kongregací, 3 tribunály, 12 pontifikátních rad, 15 pontifikátních komisí a výborů.

Vznik Dnešní vatikánský stát je dědicem papežského státu, který se zformoval v polovině 8.století na základě tzv. Pipinovy donace jako území na Apeninském poloostrově, které bylo pod přímou světskou vládou římského biskupa (papeže). Jeho územní rozsah se během století měnil. V roce 1870 bylo území papežského státu násilně připojeno k Italskému království. Papežský stát se ovšem snažil uchovat si diplomatické styky a postavení subjektu mezinárodního práva. Pahorek Vatikán a některá exteritorální území byla navrácena pod papežskou správu smlouvami s Mussoliniho Itálií dne 11.února 1929 - tzv. Lateránské smlouvy. Vztah mezi Vatikánem a Itálií byl pak ještě upraven konkordátem z roku 1984.

1. Světová válka Těsně po vypuknutí války byl zvolen papežem Benedikt XV. (1914-1922). Všechno své úsilí okamžitě napnul k jejímu zastavení a ke zmírnění jejích hrůz. Jeho výzva v prosinci 1914 k zastavení konfliktu ani k vánočnímu příměří nebyla vyslyšena. V roce 1915 vstoupila do války Itálie. Vyslanci u papeže museli opustit Říma činnost papeže na mezinárodním poli se tak značně zkomplikovala. V roce 1917 vypracoval Benedikt XV návrhy mírových podmínek připravené tak, aby byly přijatelné pro obě strany. Německo se po počátečním souhlasu od jednání odklonilo po změně ve vládě a nakonec souhlasilo jen Rakousko, Bulharsko a Turecko. Proti přijetí podmínek se aktivně angažovala zejména Itálie, která nechtěla, aby byl papež iniciátorem jakéhokoli vyjednávání.

Meziválečné období Ve dvacátých letech posílily své vztahy k Vatikánu Francie a Španělsko, se kterými nová velmoc Itálie soupeřila o vliv na latinské národy. Ze všech těchto důvodů bylo zřejmé, že současná italská politika poškozuje především Itálii. Národní a liberální tisk, který až dosud papeže jen tupil, proto najednou obrátil, postavil se do čela snah po změně a vyzýval k úpravě vzájemných vztahů založených na teritoriální nezávislosti papeže, Konečně došlo v roce 1929 k podepsání Politické lateránské smlouvy. Smlouvou vznikl miniaturní, ale plně nezávislý stát „Město Vatikán" o rozloze 45 hektarů. Zahrnoval území kolem Vatikánu a jako exteritoriální území Lateránský palác, hlavní římské basiliky a některé další budovy. Itálie se zavázala vybudovat poštu, železnici, telegraf, telefon, veřejnou dopravu i rozhlasový vysílač.

2. Světová válka Koncem roku 1938 vzniklo mezi fašisty a Vatikánem nové napětí, neboť Mussolini přijal protižidovské rasové zákony, které papež ihned příkře odsoudil. Toto napětí se podařilo zdánlivě urovnat počátkem příštího roku. V této době papež neočekávaně onemocněl a za tajemných okolností zemřel. Za války se musel papež řídit Lateránskou úmluvou z roku 1929, která ho zavazovala k neutralitě. Přes tuto neutralitu se papež snažil apelovat na svědomí lidí na obou stranách. Papežský nuncius se na příklad několikrát marně zasazoval u prezidenta fašistického Slovenského státu Tisa o zastavení transportů Židů ze Slovenska do Říše.

Současné cíle vatikánské politiky: Definice práva poslání církve Působnost církve v armádě Působnost na poli kulturním, vzdělávacím a charitativním Ekonomické záležitosti – systém finančního zajištění církve „Provázanost“ smlouvy s právním řádem příslušného státu

Vatikán v obrazech