Kvantitativní metody výzkumu v praxi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Statistika.
Vizuální Systém Fotbal
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Analýza kvantitativních dat I./II. Typy dat Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 26/2/2012 UK FHS Historická sociologie, Řízení a supervize.
Kontingenční tabulky a grafy 2013 O. Kánský. Zpracovávaná tabulka Chceme sledovat celkovou cenu Do tabulky chceme zahrnout: období – sloupec měsíc prodejce.
49. mistrovství světa ve zpracování textu na počítači
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM 4b. část Jiří Šafr UK FHS Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
Kontingenční tabulka (c) Ludmila Fridrichová 2008
9 CELÁ ČÍSLA
Informační technologie 2 Informační technologie Jarní semestr 2005.
Školení počítače Excel
Analýza kvantitativních dat: 1. úvod do SPSS Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz vytvořeno , poslední aktualizace UK FHS Historická.
Hromadná korespondence
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Business Intelligence
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Vedení správních řízení ve spisové službě a statistika vyřizování dokumentů.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Excel – Vzorce Ing. Bohumil Bareš. Principy vytváření vzorců Můžeme je zadávat ručně nebo pomocí průvodce, kliknutím na ikonu, která spustí dialogové.

Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Nejmenší společný násobek
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
Únorové počítání.
Násobení zlomků – teorie a cvičení VY_32_INOVACE_19
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Analýza kvantitativních dat I.
Analýza dat.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
Pojmy a interpretace.
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
Analýza kvantitativních dat II. / Praktikum Vícenásobné výběrové otázky (Multiple response) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Excel export a import dat. Import dat z webu.
Přednost početních operací
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
Kurz SPSS: Jednoduchá analýza dat
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová III. Kontingenční tabulky v Excelu.
Grafy v Excelu.
Analýza kvantitativních dat I. Vztahy mezi 3 znaky v kontingenční tabulce - úvod Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace
Praktikum elementární analýzy dat Třídění 2. a 3. stupně UK FHS Řízení a supervize (LS 2012) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Design kvantitativního výzkumu
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
Transkript prezentace:

Kvantitativní metody výzkumu v praxi UK FHS Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích (ZS 2005+) Kvantitativní metody výzkumu v praxi Excel – mini úvod do kontingenčních tabulek (nepovinná část pro KMVP) Jiří Šafr jiri.safrATseznam.cz (poslední aktualizace 15/1/2014)

Soubor dat

Případy (respondenti) Datová matice Případy (respondenti) Proměnná Hodnoty

Interpretace a uspořádání tabulek závislá proměnná = je v hypotéze ovlivňována, způsobována (nejčastěji je v řádcích) nezávislá(é) proměnná = vysvětluje, ovlivňuje závislou V kategoriích nezávislé proměnné ukazujeme kompletní (100 %) distribuci závislé proměnné. Pozor! Směr kauzality je vždy věcí teorie, nelze ji určit z dat samotných. [Kreidl 2000]

NEZÁVISLÁ – vysvětlující proměnná Uspořádání tabulky sloupcová procenta: V kategoriích nezávislé proměnné ukazujeme kompletní (100 %) distribuci závislé proměnné. NEZÁVISLÁ – vysvětlující proměnná ZÁVISLÁ – vysvětlovaná proměnná Pohlaví Spokojenost Muž Žena Celkový součet 1 (nespokojen) 41 % (5) 22 % (2) 7 2 11 % (1) 6 3 (spokojen) 16 % (2) 66 % (6) 8 100 % (12) 100 % (9) 21 Nejčastěji bývá závislá proměnná nalevo v řádcích a nezávislá (vysvětlující) ve sloupcích (není to ale podmínkou, záleží na počtu kategorií, a jak se nám to vejde na stránku; lze o 90st. otočit). Vždy tak aby, v kategoriích nezávislé proměnné byla kompletní (100 %) distribuce závislé proměnné.

Nelogické uspořádání tabulky → řádková procenta pro závislou (vysvětlovanou) proměnnou, která je v řádcích pohlaví spokojenost muž žena Celkový součet 1 (nespokojen) 5 (71 %) 2 (29 %) 7 (100 %) 2 5 (83 %) 1 (27 %) 6 (100 %) 3 (spokojen) 2 (25 %) 6 (75 %) 8 (100 %) 12 9 21 (100 %) Názory nemohou ovlivňovat pohlaví ! Nicméně, tabulku lze mít s řádkovými procenty, pak ale musí být závislá proměnná (zde Spokojenost) ve sloupcích (jde tedy o předchozí tabulku ale otočenou o 90 st.) Vždy musí platit, že v kategoriích nezávislé proměnné ukazujeme kompletní (100 %) distribuci závislé proměnné.

Kontingenční tabulky MS Excel

Princip kontingenčních tabulek

krok 1. Datová matice

Krok 2

Krok 3

Krok 4

Krok 5

Krok 6

Krok 7

Krok 8

Krok 9

Výsledek (náhled tisku) Kontingenční tabulka s absolutními četnostmi a řádkovými procenty

Alternativní cesta = „Dokončit“

Formátování kontingenční tabulky Pravé tlačítko myši = menu

Kontingenční tabulka – průměry v třídění 3. stupně (průměrný věk ve skupinách dle spokojenosti pro muže a ženy)

Podskupiny dle pohlaví Průměr věku Podskupiny dle spokojenosti Kontingenční tabulka pro třídění 3. stupně (průměrný věk ve skupinách dle spokojenosti pro muže a ženy) Podskupiny dle pohlaví Průměr věku Podskupiny dle spokojenosti

Grafy

Příprava grafu – krok 1 Zkopírovat data z kontingenční tabulky do nového listu Vložit jako hodnoty (Úpravy / Vložit jinak / Hodnoty) (Odstranit procenta a součty) Kontingenční tabulka nám zůstává pro další výpočty

Krok 2

Výsledek: graf v procentech

Výsledek: graf v absolutních četnostech

Postup vytvoření kontingenční tabulky Vytvořit data + vybrat do bloku Data: Kontingenční tabulka a graf Průvodce KT Seznam polí KT: přetáhnout řádky a sloupce + do datové položky (střed tab.) dát (vysvětlovaný) znak Na tabulce (prav. tl. myši) Nastavení pole: místo Součet nastavit Počet Z tabulky lze vytvořit kontingenční graf

Rekódování proměnných v Excelu

Postup rekódování – podmínky pomocí Funkce Klinout na buňku, kam chci výsledek (novou rekódovanou proměnnou) Menu: Vložit / Funkci / Logické > KDYŽ Argumenty funkce Označit první buňku proměnné, kterou chci rekódovat ; (středník) odděluje: Podmínku; ANO; NE Jednoduchá funkce pro 1-4 na 0/1: fx =KDYŽ(D2<=2;0;1) Napsat lze přesnější funkci např. pro rekód 1-3 na 0/1: =KDYŽ(B2=1;0;KDYŽ(B2=2;1;KDYŽ(B2=3;1;0))) příklad pro „value labels“ =KDYŽ(F1=1;"spokojen";KDYŽ(F1=2;"stř.spokojenost";KDYŽ(F1=3;"nespokojen")))

Relační operátory

Výsledek rekódování kategorií: z (1–4) na (0–1)

SPSS a nebo velmi zjednodušenou ale freewareovou (zdarma) podobu PSPP Po tomhle všem … → zvažte využití specializovaného software pro analýzu dat ;) SPSS a nebo velmi zjednodušenou ale freewareovou (zdarma) podobu PSPP Viz Návod na software PSPP/SPSS:   část 1. – Úvod http://metodykv.wz.cz/PSPP_navod_1_uvod.pdf část 2. – Kontingenční tabulky http://kmvp.wz.cz/PSPP_navod_2_konting_tab.pdf