VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Advertisements

Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Opakování biologie člověka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Mineralogický systém.
VLASTNOSTI NEROSTŮ 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
STAVBA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Fyzikální vlastnosti nerostů
Fyzikální vlastnosti nerostů I
TVRDOST Markéta Dušátková ZŠ Žižkov, Kutná Hora Kremnická 98.
Pohoří Evropy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vývin člověka po narození Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Jsou neústrojné (anorganické), stejnorodé přírodniny.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Optické vlastnosti minerálů
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
- žáruvzdornost, tepelná vodivost
Fyzikální vlastnosti nerostů
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ
Název Minerály Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
Šablony GEOLOGIE 8. Fyzikální vlastnosti nerostů
PŘÍRODOPIS - 9. ročník FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_427.
Př_127_Mineralogie_Vlastnosti nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Zkoumáme vlastnosti minerálů
MINERALOGIE 2 * Krystal a jeho podoby * Krystalová mřížka
Minerály Štěpán Pém.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Vy_32_INOVACE_ZB04_0964TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ
Určování minerálů.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Minerály Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů.
Fyzikální vlastnosti nerostů
Vývin člověka po narození 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
VLASTNOSTI NEROSTŮ Př_127_Mineralogie_Vlastnosti nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu:
Fyzikální vlastnosti nerostů
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
nejdůležitější minerály
Příklady dědičnosti u člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
MINERÁLY A HORNINY 9. ROČNÍK.
Název Minerály 2 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Ročník : 9. Autor prezentace : Mgr. Miloš Glomb
Kostra člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Hustota Který nerost má větší hustotu? diamant, nebo tuha
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ HUSTOTA A TVRDOST VY_32_INOVACE_01_23.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Nerosty (obecný úvod) Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
 Jsou anorganické, stejnorodé p ř írodniny.  Jejich slo ž ení lze vyjád ř it chemickým vzorcem (slou č enina) nebo zna č kou (prvek).
Fyzikální a Chemické vlastnosti nerostů
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Další vlastnosti nerostů
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Fyzikální vlastnosti nerostů
část pevná, část polotekutá
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
VLASTNOSTI NEROSTŮ Opakování na test.
MINERALOGIE.
FOTOSOUTĚŽ - HOUBY PŘED OBJEKTIVEM
Transkript prezentace:

VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

Vlastnosti nerostů 1.Fyzikální a)HUSTOTA souvisí s hmotností

b) TVRDOST Mastek otírá se o prsty Sůl kamenná dá se rýpat nehtem odpor proti vnikání cizího tělesa Mastek otírá se o prsty Sůl kamenná dá se rýpat nehtem Kalcit dá se rýpat Cu drátem Fluorit (kazivec) dá se rýpat nožem, hřebíkem Apatit Živec Křemen rýpe do skla Topaz rýpe do křemene Korund rýpe do topazu Diamant rýpe do korundu

štěpné - rozpadají se podle pravidelných ploch (slída) c) ŠTĚPNOST, LOMNOST štěpné - rozpadají se podle pravidelných ploch (slída) lomné - lámou se v nepravidelných plochách štěpné nerosty - slída (Obrázek 1) lomné nerosty - křemen (Obrázek 2)

d) SOUDRŽNOST - TUHOST křehké - kousky se „rozletí” - křemen zjišťujeme úderem kladívkem křehké - kousky se „rozletí” - křemen jemné - kousky zůstanou pod kladívkem - vápenec kujné - změní tvar - roztepou se - kovy

e) OPTICKÉ VLASTNOSTI Barva barevné - barva vlastní látky (síra) zbarvené - barva způsobena příměsí (odrůdy křemene) bezbarvé - čiré (diamant, křišťál) barevné nerosty – síra (Obrázek 3) zbarvené nerosty – růženín (Obrázek 4) bezbarvé nerosty – křišťál (Obrázek 5)

Vryp otřením nerostu o porcelánovou destičku získáme prášek určité barvy, tzv. VRYP

Lesk diamantový - nejvyšší skelný perleťový hedvábný mastný matný je odraz paprsků od krystalových ploch diamantový - nejvyšší skelný perleťový hedvábný mastný matný lesk diamantový (Obrázek 6)

Vzhled (vid) kovový nekovový Vzhled kovový – Magnetit (Obrázek 7) Vzhled nekovový – Fluorit (Obrázek 8)

Propustnost světla průhledný - lze přes něj vidět čirý - průhledný + bezbarvý průsvitný - propouští světlo, ale není přes něj vidět neprůhledný - nepropouští světlo Neprůhledný nerost (Obrázek 11) Průhledný nerost - sůl (Obrázek 9) Průsvitný nerost (Obrázek 10)

Zdroje : Obrázek 1 [cit. 2011-20-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/MuscoviteLayerUSGOV.jpg Obrázek 2 [cit. 2011-20-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Quartz,_Tibet.jpg Obrázek 3 [cit. 2011-20-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Soufresicile2.jpg Obrázek 4 [cit. 2011-20-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:K%C5%99emen-r%C5%AF%C5%BEen%C3%ADn.PNG Obrázek 5 [cit. 2011-20-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Quartz_Br%C3%A9sil.jpg Obrázek 6 [cit. 2011-20-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Brillanten.jpg Obrázek 7 [cit. 2011-20-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/Magnetite.jpg/800px-Magnetite.jpg Obrázek 8 [cit. 2011-20-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2fluoryt_Hiszpania.jpg?uselang=cs Obrázek 9 [cit. 2011-20-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Selpologne.jpg Obrázek 10 [cit. 2011-20-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Villiaumite-229832.jpg Obrázek 11 [cit. 2011-20-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chalcopyrite_angleterre.jpg