AQUATEST a.s. konzultační a inženýrské služby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukázky použití zařízení pro kryogenní čištění
Advertisements

Recyklační linky a odpady Akreditovaná environmentální laboratoř
Recyklační linky a odpady Akreditovaná environmentální laboratoř
Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
Prezentace společnosti Koramex a.s. (Czech republic)
Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
AQUATEST a.s. konzultační a inženýrské služby
Proč recyklovat vozidla s ukončenou životností - autovraky? Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
POSTUP PŘI ZPRACOVÁNÍ AUTOVRAKU
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Materiálové a energetické využití plastových odpadů
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Recyklace odpadu v ČR.
Recyklační linky a odpady Akreditovaná environmentální laboratoř
Nakládání s odpadními fotovoltaickými panely Praha, listopad 2010 Ing. Jan Pavlíček.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Zpracovny nekovového odpadu
přehled základních technologii zpracování kovů
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Kovohutě Příbram nástupnická, a.s.
Ekologický pilíř – celkový přehled
06/2003Přednáška č. 11 Dynamický model stárnutí objektu (části objektu) – základní popis Předmět: Modelování v řízení MR 11 (Počítačová podpora) Obor C,
AEV, spol. s r.o. Analýza konkurenčního prostředí společnosti 2012.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Systém managementu jakosti QMS
6. Grafická dokumentace desek plošných spojů..
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Netradiční zobrazovací prostředky
Elektroodpad – vznik a zpracování
Technologie zpracovaní odpadu
Monitor je výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. Monitor je výstupní elektronické zařízení sloužící.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Úprava odpadů z nekovových materiálů
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Článková otopná tělesa Ing. Vladimíra Straková.
Odstraňování thallia a kadmia z odpadních vod v metalurgii olova
Zobrazovací zařízení.
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Displeje.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Materiálové využití strusky ze spaloven komunálního odpadu
TELEVIZOR.
Praktické i nepraktické využití lineárně polarizovaného světla
Monitory Plazma – OLED - SED
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
ELEKTROTERMICKÉ PROCESY
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Problematika využití odpadové pryže
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Výrobní program BRIKLIS, spol. s r.o. Malšice, je výrobce briketovací technologie pro řešení odpadového hospodářství v průmyslu dřevozpracujícím papírenském.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro recyklaci stavebních materiálů 11.Přednáška.
Elektroodpad… Je vysloužilé elektrozařízení, kterého se chceme zbavit… Jedná se o všechna zařízení, která fungují na elektrický proud nebo na baterky…
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Moderní obrazovky Moderní obrazovky.
Fasádní obklady Ing. Miloslava Popenková, CSc. FASÁDNÍ OBKLADY dělení KONTAKTNÍ (lepené) BEZKONTAKTNÍ (zavěšené odvětrávané)
Tomáš Hink2 Co se dnes dozvíte Dělení v diagramu CRT (klasická vakuová obrazovka) LCD (tekuté krystaly) Plazmová obrazovka OLED Projektory Penetron.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Monitory LCD a CRT Projektory Princip a srovnání.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základy organické chemie
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Výstupní zařízení - monitory
Základy slévárenské technologie a výroby odlitků
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Odlitky.
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

AQUATEST a.s. konzultační a inženýrské služby Životní prostředí Vodní hospodářství Recyklační linky a odpady Sanace a supervize Akreditovaná environmentální laboratoř

základní údaje o společnosti AQUATEST a.s. základní údaje o společnosti 700 zakázek ročně 10 mil EUR roční průměrný obrat 210 průměrný počet zaměstnanců zemí, ve kterých se pracovalo 14 regionálních zastoupení v ČR 3 zahraniční společné podniky ISO 9001 ISO 14001 OHSAS 18001 certifikovaný integrovaný systém managementu

VÝVOJ MODULOVÝCH TECHNOLOGIÍ NA RECYKLACI PLAZMOVÝCH A LCD OBRAZOVEK TESTOVACÍ MODULOVÁ LINKA Výkon 250 kg/hod

Výzkumný projekt řeší : optimální způsob recyklace plazmových, LCD a plochých CRT obrazovek, využití získaných komponent a minimalizaci nebezpečných podílů. Realizace byla provedena sestavením modulové linky s výkonem 250 kg/hod (400 t/rok) a zpracováním reprezentativních vzorků (3 t) uvedených typů obrazovek.

Zobrazovací plocha je rozčleněna do jednotlivých komůrek, PLAZMOVÉ OBRAZOVKY Přední plocha obrazovky je vyrobena ze dvou skleněných desek vzdálených od sebe pouze 100 mm. Plocha mezi nimi je vyplněna plynnou směsí dvou netečných plynů, v nichž dochází k ionizaci silným elektrickým polem. Zobrazovací plocha je rozčleněna do jednotlivých komůrek, kterým jsou přidruženy základní barvy luminoforu – červená, zelená a modrá.

PLAZMOVÉ OBRAZOVKY OBRAZOVKA OBSAHUJE: hliníkovou nosnou desku, plastový rám, skleněnou obrazovku, plastickou lepící hmotu k upevnění skleněné části na hliníkovou desku, konektory z tištěných spojů (s obsahem Au a Ag), luminofor (bez Cd), oxid hořečnatý a spojovací šrouby SLOŽENÍ Výraznou recyklační položkou je získání: hliníkového produktu, skleněných částí a odstranění luminoforu.

LCD OBRAZOVKY Zobrazovací princip LCD obrazovek je založen na změně propustnosti tekutých krystalů způsobené elektrickým polem. Množství tekutých krystalů je v displejích na úrovni cca 1 g na 1 kg vlastního displeje tj. cca 100 mg na 1 kus běžné televizní obrazovky. Problémovou součástí LCD obrazovek jsou osvětlovací zářivky, které obsahují Hg. Odstraněním těchto složek z obrazovek je zajištěna ekologická nezávadnost procesu recyklace.

LCD OBRAZOVKY SLOŽENÍ LCD obrazovky mají podle typu, velikosti a výrobce velmi rozdílné obsahy komponent, zejména se jedná o vnější schránku. Pro běžné obrazovky je zhoto-vena z Fe plechu, někdy, u přenosných typů, je z Al nebo z plastů. Naopak hmotnostní podíl světelných zdrojů a elektro- nických prvků je poměrně shodný a jejich rozdíl je malý.

Složení skloviny je prakticky stejné jak pro stínítko, tak i pro kónus PLOCHÉ CRT OBRAZOVKY Jsou posledním vývojovým typem CRT klasických „vypouklých“ obrazovek. Vyznačují se rovnou čelní stěnou. Složení skloviny je prakticky stejné jak pro stínítko, tak i pro kónus

V rámci projektu bylo vyvinuto zařízení na recyklaci plochých CRT obrazovek metodou odporového dělení tepelným šokem: ODPOROVÉ DĚLENÍ OBRAZOVEK - sestava ODPOROVÉ DĚLENÍ OBRAZOVEK - detail

POPIS ZKUŠEBNÍ MODULOVÉ TECHNOLOGIE Recyklační technologie zrealizovaná v Provozovně AQUATEST a.s. v Mníšku pod Brdy je koncipována jako modulový systém jednotlivých technologických uzlů, který lze operativně měnit podle zpracovávaného typu OEEZ. MODUL DRCENÍ a MAGNETICKÁ SEPARACE ODSÁVÁNÍ a FILTRACE PRACHOVÝCH PODÍLŮ

POPIS ZKUŠEBNÍ MODULOVÉ TECHNOLOGIE výkon 250 kg/h MODUL DRCENÍ MAGNETICKÁ SEPARACE

TECHNOLOGICKÉ SCHÉMA SEPARÁTOR ORGANICKÝCH PODÍLŮ ELEKTRODYNAMICKÝ SEPARÁTOR Plasty Barevné kovy Prach Vyčištěná směsná sklovina VSTUP MODUL DRCENÍ ROZMĚROVÉ DĚLENÍ – hydraulické nůžky DEMONTÁŽNÍ PRACOVIŠTĚ Elektronické díly s drahým kovem Zářivky: separátní zpracování Odsávání filtr s uhlíkovou náplní Mobilní zásobník MAGNETICKÝ SEPARÁTOR Fe produkt VIBRAČNÍ TŘÍDIČ Frakce 0 – 6 mm Frakce + 6 mm Drcení je prováděno ve speciálním drtiči, který drtí obrazovky s výrazným selektivním efektem, tzn. že snadno drtitelné podíly, jako sklo a keramika, jsou drceny na jemné podíly. ELEKTRODYNAMICKÝ SEPARÁTOR

MODULY L I NKY VIBRAČNÍ TŘÍDIČ SEPARÁTOR ORGANICKÝCH PODÍLŮ FILR S AKTIVNÍM UHLÍM

ALTERNATIVY ZPRACOVÁNÍ amortizované LCD a plazma obrazovky 1) Ruční demontáž Amortizované LCD a plazma obrazovky lze ruční demontáží zbavit nebezpečných zářivek s obsahem Hg a zároveň získat další produkt elektronických dílů s obsahem DK. DESKY TIŠTĚNÝCH SPOJŮ ZÁŘIVKY 2) Zpracování celých obrazovek bez ruční demontáže způsobem strojního dělení, drcení a zachycení nebezpečných látek ve filtrech s aktivním uhlím.

PRODUKTY LINKY Ž E L Z O H L I N Í K P L A S T Y S K L O

PRODUKTY LINKY – SLOŽENÍ Složení produktů zpracování 3 t reprezentativních vzorků na modulové lince.

ZÁVĚR Navržená modulová technologie řeší recyklaci LCD a plazma obrazovek mechanickým suchým procesem tak, že nebezpečné látky jsou zachycovány v hmotnostně malém podílu prachových produktů a případné těkavé složky zachycovány ve filtrech s aktivním uhlím. Jejich likvidace je řešena samostatně jako odpady kategorie „N“. „Uvedený projekt (ev.č. projektu FI-IM 3/058, 2006-2008) byl realizován za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky“.

Provozovna Mníšek pod Brdy AQUATEST a.s. Geologická 4, 152 00 Praha 5 Česká republika Ing. Lubomír Štolc, Václav Hrabák Provozovna Mníšek pod Brdy Tel: +420 318 403 306, Fax: +420 318 403 616, stolc@aquatest.cz www.aquatest.cz