SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní správa a samospráva Principy demokracie
Advertisements

Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Veřejná moc a veřejná správa
Občanská výchova 9. ročník
Česká republika-demokratický stát
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Česká republika – demokratický stát
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
TEST 17. POLITOLOGIE
VY_32_INOVACE_02_SVP_073_Zrn
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Schvalování zákonů v ČR
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
VY_32_INOVACE_SVF32760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Právní základy státu.
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Politický systém České republiky
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Státní moc Tato prezentace je zaměřena na dělbu státní moci. Žáci se seznámí se systémem dělby státní moci v ČR a voleb zástupců do PČR. Seznámí se s webovými.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Veterinární a potravinářská legislativa
Výchova k občanství Moc výkonná
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Výchova k občanství Moc zákonodárná
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Název: Dělba státní moci – 2. Výkonná moc Autor: Ivana Skalická Stručná anotace: Prezentace pojednává o výkonné moci v České republice a vede žáky ke sledování činnosti vlády a prezidenta. Metodické zhodnocení: Učivo propojuje konkrétní poznatky získané v pravidelně zařazovaných aktualitách s obecnými poznatky o funkci výkonné moci v ČR . Využito VkO 9.B 13.12.2011 Aktualizace údajů 3.2.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí , není-li uvedeno jinak, je Ivana Skalická

Dělba státní moci 2. Výkonná moc

Státní moc - opakování → způsob, jak organizovat a řídit soužití lidí ve státu, umožňuje fungování státu. Dělí se : A) moc zákonodárná (vytváří zákony) B) moc výkonná (orgány, které řídí život státu) C) moc soudní (hlídá dodržování práva) Jsou definovány Ústavou České republiky.

Výkonná moc = exekutiva 1. Prezident České republiky 2. Vláda ČR 3. Níže postavené orgány státní moci - kraje - obce

1. Prezident ČR = hlava státu občan volitelný do Senátu (= starší 40 let ) nejvýše 2 volební období za sebou dosud na 5 let volen Parlamentem ČR nově uzákoněna změna Ústavy ČR 1.12.2012 vstoupila v platnost přímá volba prezidenta občany s volebním právem

Pravomoci prezidenta = jaké úkoly má prezident plnit (celkem 21) →definováno Ústavou ČR - například: zastupuje ČR v zahraničí sjednává mezinárodní smlouvy vyhlašuje volby do Parlamentu ČR jmenuje a odvolává vládu je vrchním velitelem ozbrojených sil uděluje amnestii = prominutí trestů

2. Vláda ČR vrcholný orgán výkonné moci a správy řídí státní administrativní aparát je jmenována prezidentem složení: předseda místopředsedové ministři - řídí rezorty= odvětví ( ministerstvo školství, financí, obrany, zahraničních věcí, zdravotnictví…)

Jak vznikne v ČR vláda? Prezident jmenuje předsedu vlády = premiéra Ten vede jednání o složení vlády s politickými stranami, které získaly místo v Parlamentu ČR Návrh předá prezidentovi Prezident jmenuje ostatní členy vlády

Činnost vlády Vláda je zodpovědná Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR Vláda vypracuje a sněmovně přednese programové prohlášení (= co bude prosazovat) Sněmovna vyjadřuje vládě (ne)důvěru K přijetí usnesení je nutný nadpoloviční souhlas všech členů vlády (nejen přítomných)

Jak vláda zanikne? Demise = vláda odstoupí Vyjádřením nedůvěry Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR Po volbách do Parlamentu ČR prezident jmenuje novou vládu

3. Níže postavené orgány státní moci a) obce → jsou samosprávné (= nepodléhají státním orgánům, rozhodují si o svých věcech samy → mají majetek + finanční zdroje → hospodaří podle rozpočtu → mají v čele zvolené: obecní zastupitelstvo obecní radu starostu b) kraje = část území ČR, nejsou samosprávné

Otázky a úkoly Ve kterém základním dokumentu jsou orgány státní moci ČR a jejich úkoly definovány? Co se roku 2012 zásadně mění v ČR v zákonech týkajících se státní moci? Mohu jako občan nějak ovlivnit, které osoby se budou účastnit výkonu státní moci? Čím? Které z orgánů státní moci jsou voleny, které jmenovány? Které orgány státní moci jsou nejnižší a občanovi nejblíž? Jmenuj prezidenty ČR Mohou se tví rodiče stát poslanci nebo senátory?

Řešení Orgány státní moci ČR a jejich úkoly jsou definovány v Ústavě ČR. Roku 2012 v ČR nepřímá volba prezidenta (Parlamentem ČR ) nahrazena přímou volbou občany. Občan může ovlivnit, které osoby se budou účastnit výkonu státní moci, že se zúčastní voleb nebo kandiduje. Volením: Parlament ČR, obecní a krajská zastupitelstva, prezident, jmenováním se ujímá funkce vláda a soudci. Občanovi nejblíž jsou obce. Prezidenti ČR: Václav Havel, Václav Klaus 2013 Miloš Zeman Rodiče se mohou stát poslanci, pokud budou zvoleni ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Senátory, pokud jim už bylo 40 let a budou zvoleni do Senátu .

Zdroje Ústava České republiky a Listina základních práv a svobod. II. doplněné vyd. Ostrava: ARIES, v.o.s. Klipart MS Office