Akumulator.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kapalinách
Advertisements

NOVÁ GENERACE NABÍJECÍCH ALKALICKÝCH ČLÁNKŮ. Klíčové údaje R ECHARGEABLE A LKALINE M ANGANESE (RAM) •Patentovaná technologie - vyvinutá v roce 1993 •Současná.
Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Počítač je zpravidla ovládán uživatelem,
Pojistky nízkého napětí
Elektrochemické metody – galvanický článek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Zdroje elektrické napětí
Výkonové vypínače vn a vvn
Zdroje elektrického proudu
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Mechanika kapalin a plynů
Technické využití elektrolýzy.
Základy elektrotechniky Přechodové jevy
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ ZNAČKY – výklad učiva.
Elektrolýza, galvanický článek
Olověný akumulátor Obr. 1.
Chemické zdroje napětí – sekundární články
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
CZ.1.07/1.1.10/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Alkalické akumulátory
Elektrický zdroj.
Redoxní děje Elektrolýza
Složení, kapacita, princip. Co to vůbec je? Co to vůbec je? 2. část  Zásobník elektrické energie, který lze po vybití opětovně nabíjet  Vynalezen roku.
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
PRIMÁRNÍ ČLÁNKY Chemické články:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zdroje elektrického napětí
Sekundární článek Akumulátor.
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Galvanické články.
AKUMULÁTOR. AKUMULÁTOR Základní pojmy akumulátoru Schéma postupu výroby akumulátoru Význam akumulátoru Části akumulátoru Základní pojmy akumulátoru.
Základní elektrické veličiny
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Zdroje proudu – akumulátory II
Druhy baterií a jejich využití
Galvanické články 2.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_07  Název materiálu: Elektrický proud v kapalinách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Elektrodový potenciál
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Pojistky nízkého napětí
Netradiční zdroje elektrické energie
Jaderná elektrárna.
Confidential Modernizace 1 › Řada ROBUST › Nízký vývin tepla › Vysoké rychlosti › Materiály › Použití speciálních ocelí (SHX, EP) a keramických materiálů.
17BBTEL Cvičení 3.
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Baterie a akumulátory Princip Rozdělení
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_20_CH9 TémaChemické zdroje elektrického napětí.
Galvanický článek. Je zařízení, ze kterého je možné získávat el. energii (stejnosměrný elektrický proud) Ta v něm vzniká na základě probíhajících redoxních.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zdroje elektrického napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/9 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Malé Akumulátory Milan Lepš, Jaroslav Marek, 6. ledna 2011, Kladno 12. téma semestrálních prací.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ ELEKTRÁRNY, GALVANICKÉ ČLÁNKY, AKUMULÁTORY.
AUTOR: PETRŽELOVÁ EVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_A_10_GALVANICKÝ ČLÁNEK TÉMA: ORGANICKÁ A ANORGANICKÁ CHEMIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Galvanické články.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Zdroje napětí Tipy a specifikace.
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Transkript prezentace:

Akumulator

Druhy chemických akumulátorů Akumulátor je technické zařízení na opakované uchovávání energie, obvykle elektrické. Akumulátor je sekundární článek, který je potřeba nejdříve nabít a teprve potom je možné jej použít jako zdroj energie. Druhy chemických akumulátorů - olověné (Pb) - niklové niklkadmiový (NiCd) metalhydridový (NiMh) - lithiové lithium iontový (Li-ion) lithium polymerový (Li-Pol) lithium manganový (Li-MnO)

Nikl-kadmiové akumulátory (NiCd) Nevýhody Dražší Nižší napětí článků, zároveň velký rozdíl mezi nabíjecím napětím a konečným vybíjecím napětím Nelze zjišťovat stupeň nabití měřením hustoty elektrolytu Při provozu dochází k znehodnocování elektrolytu (KOH) působením vzdušného CO2 za vzniku uhličitanu draselného, který snižuje kapacitu a zvyšuje vnitřní odpor článku. Výhody Odolnější proti přebíjení a podvybití. Delší životnost, robustnější. Možnost nabíjet vyššími proudy Mohou být skladovány vybité. Pracují dobře i za nízkých teplot (při vybití olověného akumulátoru poklesne hustota kyseliny a může dojít k zamrznutí a poškození) Elektrolyt nepůsobí tak korozivně, jako kyselina sírová v olověných akumulátorech, protože aerosol KOH reaguje se vzdušným CO2 na uhličitan.

Nikl-metalhydridové akumulátory (NiMH) Jsou obdobou nikl-kadmiových akumulátorů. Jejich kapacita je oproti klasickým NiCd akumulátorům vyšší cca o 40% při stejné velikosti. Nejvíce došlo k uplatnění tohoto typu akumulátorů u mobilní komunikace - mobilní telefony a přenosné počítače.

Lithium-Iontové akumulátory (Li-Ion) Výhody: Může být vyrobena v různých tvarech. Velmi vysoká hustota energie ( relativně vysoká kapacita a malý objem/hmotnost) Téměř žádné samovybíjení (do 5%). Nemá paměťový efekt. Není ji třeba formátovat - několikrát nabíjet a vybíjet před prvním použitím. Životnost 500-2000 nabíjecích cyklů. Tepelná pojistka. Nevýhody: Baterie stárne/ztrácí maximální kapacitu nehledě na to, jestli je nebo není používána (již od výroby). Rychlost tohoto stárnutí se zvyšuje s vyšší teplotou, vyšším stavem nabití, a vyšším vybíjecím proudem/zatížením. Nebezpečí výbuchu nebo vznícení. Vadí jí úplné vybití (časem se vybije i sama), je těžké jí znovu "obživit" Nesmí se nechat přebít Nabíjí se pomaleji než li-pol. Neměly by se nechat ve velkém horku nebo mraze, ani zbytečně úplně vybíjet  

Lithium-polymerové akumulátory (Li-Pol) Nabíjí se na 4,2 V, napětí jednoho článku dosahuje 3,7 V. Velkými výhodami je velmi nízká hmotnost, vysoká kapacita. Elektrolyt není hořlavý  menší nebezpečí při nešetrném zacházení. Samy se nevybíjí. Mohou se velmi rychle nabíjet.

Lithium-manganové akumulátory (Li-MnO) Baterie je zapouzdřena v kovovém obalu, který chrání článek před mechanickým poškozením. Články mají tepelnou pojistku, která při přehřátí článku přeruší odběr proudu. Hmotnost sice není tak nízká jako u Li-Pol, ale Li-MnO zase slibují bezpečný provoz a dlouhou životnost. Velmi rychle se nabíjí.

Zdroje : Nguyen Kieu Hanh 2.E (Emanuel svoboda a kolektiv) http://cs.wikipedia.org/wiki/Akumul%C3%A1tor http://fyzika.jreichl.com/index.php?q=akumulator&prohledat=semanticky … a další internetové portály Přehled středoškolské fyziky (Emanuel svoboda a kolektiv) Vypracoval : Nguyen Kieu Hanh 2.E