Microsoft Office Access

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F ORMULÁŘE V A CCESSU. K ČEMU JSOU FORMULÁŘE UŽITEČNÉ Formuláře slouží především k jednoduchému způsobu zobrazení a úpravě dat. Je možne zobrazovat hodnoty.
Advertisements

Databáze Dotazy.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
X EXEL.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.15 Grafy - vytvoření základních typů grafu Anotace: Žák se seznámí s tvorbou grafu a jeho formátováním v programu MS Excel 2010.
Databáze.
Microsoft Office Access
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
Microsoft Access.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Databáze Sestavy.
Úvod do databází Databáze.
Databáze Jiří Kalousek.
Grafy v Excelu.
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Nová prezentace, snímek, průvodce prezentací,
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Databáze Úvod.
Excel – editace ( formát ) buněk
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Tabulkový procesor.
Hromadná korespondence, makro
Relační databáze.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
MS ACCESS parametrický dotaz
Access Formuláře, cvičení
Tabulky – vyhledávání (v dalších tabulkách pomocí relací)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Softwarové aplikace Oldřich Trenz CO JE MICROSOFT ACCESS je databázový nástroj pro tvorbu jednoduché aplikace typu seznam CD až po náročný,
Databáze Tabulky. Vytvoření a návrh nové tabulky Tabulku lze vytvořit: na kartě Vytvořit klikněte ve skupině Tabulky na položku Tabulka. importem dat.
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Databáze teorie.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 3.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Grafy v Excelu.
IKT MS Office Access Relace 07 Ing. Jana Horáková
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
IKT MS Office Access Formuláře Ing. Jana Horáková
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Úvod do databází zkrácená verze.
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
Vytvoření rozevíratelného pole Access (13). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Databáze MS ACCESS 2010.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Hromadná korespondence 2 OpenOffice
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Vytvoření formuláře Access (11).
Microsoft Office Access
Relační databáze na příkladu aplikace Microsoft Access
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

Microsoft Office Access

Základní informace o Microsoft Office Access Program pro správu relačních databází Relational database management system (RDBMS) Systém řízení báze dat (SŘBD) pro relační databáze Vhodný pro osobní potřebu jednotlivých lidí malé podniky oddělení velkých podniků jako klient jiných databázových programů Nevhodný pro Client-Server aplikace současný přístup více uživatelů do společné databáze Potom je nutné zvolit například Oracle nebo Microsoft SQL Server.

Základní databázové pojmy – Relace Relační databáze databáze podle relačního modelu = databáze tvořená tabulkami (relace = tabulka) Relace Nesprávný výklad: relace = relation = vztah (například mezi tabulkami) MS Access to v tomto významu používá. Správně: vztah mezi tabulkami = relationship relation = termín pouze pro tabulku dat

Základní databázové pojmy – Tabulka Název sloupce Sloupec = atribut Tabulka „Zákazníci“ Řádek = záznam = record = datová věta Zákazník Adresa F Liberec, … P Praha, … Položka = field Z hlediska návrhu je tabulka tzv. entita. Entita je objekt, který považujeme za natolik důležitý, že jej chceme dát do naší databáze. U entity rozlišujeme její typ a výskyt. Typ entity: Zákazníci (všichni zákazníci v jejich tabulce) Výskyt entity: konkrétní datový řádek tabulky Zákazníci

Od tabulky k relační databázi V aplikaci MS Excel jsme tvořili izolované tabulky. Například: Tato tabulka vyjadřuje to, že si zákazník koupil výrobek. Zákazník i výrobek se může v tabulce opakovat. Jak evidovat adresy zákazníků a parametry výrobků? Přidáme do tabulky další sloupce. Takže v řádcích se stejným zákazníkem bude stejná adresa. Tím vznikne redundance neboli nadbytečnost dat. Oprava adresy by znamenala přepsání více řádků tabulky. Co když některé řádky zapomeneme opravit? Zákazník Výrobek Množství F POD 2 BON 4 P 3

Návrh relační databáze Snaha o odstranění redundancí Jak? Tabulky dat se rozkládají na více tabulek, aby data byla jen na jediném místě. Adresy jsou například v tabulce zákazníků. Tabulka nákupů zákazníků se na ni odkazuje. MS Excel umí spravovat jednotlivou tabulku. třídění, filtrování, grafy MS Access umí spravovat systém tabulek. Kombinuje informace z více tabulek.

Př.: 1 : 1 Osoba – rodné číslo Objednávka - vyúčtování 1 : N Režiséři - filmy Třídní - studenti Žánry - knihy Pacient - návštěvy Čtenář – knihy Autor – knihy(kniha může mít 1 autora) Dodavatel – produkty(produkt má 1 dodavatele) Kupující - objednávky M : N Autoři – knihy(kniha může mít několik autorů) Dodavatelé - produkty(produkt má více dodavatelů Objednávky – produkty(na produkt je více objednávek)

Vlastnosti relační databáze Skládá se z jedné nebo více tabulek. Mezi tabulkami jsou nastaveny vztahy. Každý řádek v tabulce jako celek je jiný. To lze zajistit přidáním speciálního sloupečku nebo výběrem určitého sloupečku s jedinečným atributem, který se nazývá primární klíč. Referenční integrita Konzistence mezi tabulkami Například nejdříve je nutné dát zákazníka do tabulky zákazníků a potom teprve je možné dát záznam o objednávce od tohoto zákazníka do tabulky objednávek, není možné vymazat zákazníka z tabulky zákazníků, když má záznam v tabulce objednávek, není možné dát do tabulky zákazníků dva zákazníky se stejným primárním klíčem. Databázový program ji sám umí kontrolovat.

Primární klíče v databázi knihovny Jeden čtenář si může půjčit víc knížek zároveň, ale jednu knížku si nemůže půjčit víc čtenářů zároveň. Primární klíč Primární klíč Primární klíč zvaný Kompozitní klíč, protože se skládá z více atributů (sloupků) a zároveň Cizí klíč, protože se skládá z primárních klíčů v nadřízených tabulkách. Proč je v tabulce „Výpůjčky“ nejvhodnějším primárním klíčem právě kombinace Inventárního čísla a Datumu výpůjčky?

Objekty databáze Microsoft Office Access Vše se ukládá do jediného souboru „*.mdb“.

Základní prvky databáze Tabulka - je souhrnem dat, které se týkají určitého objektu, např. zaměstnanců. Záznamy se vepisují v řádcích a jednotlivá pole (struktura tabulky) jsou uvedena ve sloupcích - např. jméno, příjmení, adresa atd. Dotaz - je otázka, kterou pokládáme, chceme-li zjístit např. počet určitých dat, nebo vypsat pouze data obsahující zadané kritérium. Formulář - slouží k zadavání, opravě a vkládání dat. Data můžeme vkládat přímo do tabulky, ale pomocí formulářů je to pohodlnější. Sestavy - se využívají pro tiskové účely vytvořených návrhu databáze.

Tvorba databáze v aplikaci Microsoft Office Access Návrh tabulek a vztahů mezi nimi Import dat do tabulek nebo jejich ruční plnění Tvorba dotazů, formulářů a sestav Jednou vytvořený dotaz či sestava se automaticky aktualizují podle aktuálních dat ve zdrojových tabulkách, takže je stačí vytvořit jen jednou.

Vytvoření nové databáze

Návrh tabulek Tabulek bývá v datatabázi většinou víc a jsou mezi sebou vzájemně propojeny relacemi.

Možnosti vytvoření tabulky Vytvořit tabulku v návrhovém zobrazení Vytvořit tabulku pomocí průvodce Vytvořit tabulku vložením dat

Otevření tabulky Provedeme dvojklik levým tlačítkem myši na jeho název v seznamu objektu databáze v záložce Tabulky.

Definování Primárního klíče Primárním klíčem nazýváme pole s jedinečnými hodnotami tzn. pro každý záznam. Pokud je pole v tabulce označeno jako primární klíč, databázový systém Access sám hlídá, aby hodnoty v tomto poli v rámci jedné tabulky byly pro každý záznam různé.

Datového typy Text Číslo Datum Čas Měnu logickou hodnotu Ano/Ne Objekt OLE

Vstupní maska Vstupní maska umožňuje pro textová a číselná pole kontrolovat vkládáne hodnoty a usnadňuje jejich zadávání. Neurčuje jejich zobrazení v poli, ale formát, ve kterém se tato pole budou zadávat.

Příklad návrhu tabulky v aplikaci Microsoft Office Access Návrhové zobrazení

Příklad návrhu tabulky v aplikaci Microsoft Office Access Zobrazení datového listu

Vytvoření relace Musíme vytvořenu databázi např. Knihovna, která obsahuje tabulky Autoři, Knihy a Klienti Zobrazíme si okno Databáze ve kterém máme zobrazené vytvořené tabulky, které chceme propojit. V řádku Nabídka si vyvoláme příkaz Nástroje - Relace. Po zvolení nabídky se se nám zobrazí nové okno Zobrazit tabulku, ve kterém vybíráme pro které tabulky budeme relace vytvářet. V našem případě označíme pomocí klávesy Ctrl všechny tabulky a zvolíme tlačítko Přidat a následně tlačítko Zavřít.

Vytvoření relace V dialogovém okně Relace se vybrané tabulky zobrazí ve schématické podobě (název tabulky a seznam jejich polí). Tažením levého tlačítka myši za okraje tabulky můžeme měnit jejich velikost a tažením za titulek pak jejich umístění.

Vytvoření relace Postup Umístíme šipku myši na pole KodAutora v tabulce Autoři a klikneme levým tlačítkem, za stáleho držení levého tlačítka šipku myši přesuneme na pole KodAutora v tabulce Knihy a levé tlačítko myši pustíme (při provedení tohoto postupu se nám šipka myši změní v bílý obdelníček). Otevře se nám dialogové okno Upravit relace, které nám zobrazí vytvoření relace typu 1:N a abychom zamezili porušení pravidel propojení zaškrtneme pole Zajistit referenční integritu. Nastavení potvrdíme tlačítkem Vytvořit.

Vytvoření relace Mezi tabulkami se nám zobrazí propojení 1:N.

Formuláře Formuláře slouží hlavně k zadávání nových dat, ale také jejich úpravě, prohlížení, mazání, třídění a filtrování. Formuláře by měly být sestaveny tak, aby v přehledné formě a co nejefektivněji nabízely všechny pole jednoho záznamu najednou.

SQL Structured Query Language Standardní jazyk pro správu databází v SŘBD Byl navržen počátkem 70. let 20. století a používá se dodnes. Píší se v něm příkazy a SŘBD je vykonává. MS Access jej automaticky generuje podle akcí uživatele.

Databáze v MS Excel pomocí MS Query Volby v MS Excel: Data Importovat externí data - Nový databázový dotaz Uživatel vybere tabulky a jejich sloupečky. Uživatel nastaví relace. Automaticky se vytvoří dotaz (query). Výsledek dotazu se uloží jako tabulka do Excelu a lze jej dodatečně upravovat. http://www.exceluser.com/explore/msquery1_1.htm