Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Panelové domy. • Nabídka instalace solárního systému • ZDARMA!!! • Levnější energie • Nabídka peněz za pronájem ( Kč) • Po určité době přechod.
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Zelená pro Beskydy využití obnovitelných energetických zdrojů OHŘEV BAZÉNOVÉ VODY VENKOVNÍHO KOUPALIŠTĚ VE VALAŠSKÉM MEZIŘÍČÍ.
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Snižování energetické náročnosti staveb
Bytové družstvo U Arény
Solární systémy pro aktivní topení
DOMY Otázky a odpovědi.
Energeticky úsporný projekt
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
Rozhodovací matice.
• Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule 2010 Září Zdeněk HERMAN Předávací.
Schůze společenství vlastníků Bochovská
Financování třetí stranou pro projekty zabývající se energií dřeva v obcích Jonas Mey Berlínská energetická agentura Liberec,
Energetický management budov
Praktický dopad nových cen ZP na náklady typických zákazníků JMP, a. s. Zákazník >DOM – vaření >DOM – vaření, ohřev vody >DOM – vaření, ohřev vody, topení.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
BARX ENERGY, spol. s. r. o. Miletínská Lišov IČ:
Tepelné čerpadlo 3.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
BYTOVÁ DRUŽSTVA 2010 Ing. Tomáš Kopecký, Lišov
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
STRANA 1 Změny cen zemního plynu v ČR od 1. října 2008 Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Mapa zájmu - plány.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Výpočty efektivnosti investic, výpočty odpisů
SOUTĚŽ studentského sdružení EKONOM I. Řešitelské příklady II. Tip na kurz akcie ČEZ (BCPP, :15) III. Losování ze všech účastníků soutěže Počet.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Revitalizace panelových domů Porovnání spotřeby tepla.
Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
pro integrovaný projekt
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Zdravotechnika Příprava teplé vody II (STA56) Ing. Vladimíra Straková STAVEBNICTVÍ.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a osobní finance pro každého cílová skupina 56% mužů, 44% ženy 25% ve věku let, 24%
Kritické situace v PS ČR
Finanční matematika v osobních a rodinných financích
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Úspory energie a regenerace
PLYNOVÁ KOTELNA V BYTOVÉM DOMĚ
Modelování energetických systémů budov
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
Transkript prezentace:

Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30

Záleží nám na tom, v jakém světě budou žít naše děti V roce 2008 celková spotřeba energie GWh Pouze 5,83% je vyráběno pomocí OZE Pouze 0,22% z uvedených 5,83% tedy 0,01% je vyráběno pomocí solárně termických kolektorů Celková sluneční energie, která dopadá na území ČR každý rok je cca GWh Celkem by tedy spotřebujeme jen 0,39% dopadlé energie (resp. stačilo by nám cca 300 km 2 plochy) Energie v ČR - EKOLOGIE

1. Solární teplárny Čisté, ekologické řešení Snížení a fixace ceny tepla pro koncového zákazníka Ekonomická návratnost projektu v regionu střední evropy 8-12 let Funkční projekt i bez dotací Dlouhodobá životnost 30-ti let a více Unikátní patentované řešení Prospěšné řešení pro investora, ekologa i koncového odběratele

Bezsurovinový zdroj tepla Bez rizika pro provozovatele / nehrozí zdražování energetického vstupu Nehrozí riziko výpadku systému Převážně pasivní prvky systému (jednoduchá údržba a nenáročný provoz spolu s dlouhou životností) Dobrá predikovatelnost chování systému Uvedení na trh 2011 Solární teplárny

Modelový příklad Výstavba solární teplárny v jižních čechách Město s obyvateli, s roční spotřebou GJ (60%) Instalace ks solárních panelů Výstavba akumulační nádrže s objemem cca m 3 Potřebná plocha pozemků cca 10ha Napojení na CZT -> prodejní cena tepla 400Kč/GJ; fixace 10 let Celkové investiční náklady 180 – 220 mil. Kč Provozní roční náklady 1-2 mil.Kč

2. RD Vychází z podobného principu jako ST RD 10 kw, 4 členná domácnost Roční spotřeba 26 MWh 100% krytá sol. panely 80 solárních panelů 150 m 3 akumulační nádrž v zemi Další příslušenství Konečná MOC cena tis. Kč Představení JARO 2011

RD 10 kw, 4 členná domácnost Roční spotřeba 26 MWh Konečná MOC cena tis. Kč vč. DPH Prostá návratnost investice 15 let (40 tis Kč) Návratnost investice s uvažováním 5% růstu cen energie se zkracuje na pouhých 8 let Velmi zajímavý prostor pro VO partnery Možnost instalovat variantu i s méně panely, popř. umístit panely i jinam než na střechu 2. RD

3. RD 10 panelů

Systém 10 panelů pro pomoc při vytápění a ohřev TUV Akumulační nádrž 1000L Úspora energie 6 MWh (8.644 Kč) ročně Doporučená MOC vč. DPH Kč VOC Kč Kč Prostá návratnost 23 let/11let (ZÚ) Návratnost s růstem ceny energie 10 let/7let (viz graf) ZIMA 2010/2011

3. Běžné solární sety 3-4 panely; L Doporučená MOC – vč. DPH VOC cca V průběhu roku 2011 snížení ceny MOC i VOC (dle vývoje ZÚ) díky jinému technickému řešení Návratnost investice 25/1 Návratnost s růstem cen energie 10/1

Dotace na solární systémy Dotace zelená úsporám únor 2011 Prodej dalších emisních povolenek Pro současné systémy nezbytnost

Současné solární systémy Složitost zapojení Pracnost při instalaci Finanční náklady na pořízení Bezpečnost Transport/skladování Umístění panelů a nádrže Počet prvků náchylných na poruchu Dotace

Prodejnost solárních systémů Psychologický aspekt!!! Unikátní produkt Svoboda Budoucí vývoj Ekologie Úspora CENA