Zvládání zátěží v krizových situacích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv hluku na lidské zdraví
Advertisements

Větrné elektrárny a vliv na zdraví
Humorální regulace při stresu
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Subjektivní příznaky nemoci
VY_32_INOVACE_VkZ.6.03-Stres-prezentace
Nemoci oběhové soustavy
STRES Je nespecifická reakce organismu na zátěžové vlivy
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Zdravotní účinky obtěžování hlukem v životním prostředí
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
Návykové látky, závislosti
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
Náročné životní situace, konflikty
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Náročné životní situace
REGULAČNÍ PROSTŘEDKY & TECHNIKY VE SPORTU
Stres → všeobecný adaptační syndrom
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Regulace úzkosti ve sportu
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Choroby a onemocnění srdce.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Regulace úzkosti ve sportu
Centrální nervový systém
Zvládnu i náročné životní situace I.
Sledování bipolárních pacientů
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Rizika poškození zdraví dětí spojená se školní zátěží
Nadledvina - glandula suprarenalis
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
Duševní hygiena Mgr. Tereza Louková, Ph.D.
Regulační prostředky v psychologické přípravě sportovce
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Regenerace ve sportu - stres
Způsoby řešení náročných životních situací
Psychologie zdraví Stres.
MOBILIZACE OBRANNÝCH NEBO NÁPRAVNÝCH MECHANISMŮ
STRES A PSYCHOHYGIENA Maturitní práce Autorka: Silvie Prachařová Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Náročné životní situace. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
STRES. POJEM STRES anglicky stress = napětí, zátěž, tlak, tíha, namáhání stav nadměrného zatížení či ohrožení reakce organismu na fyzickou nebo psychickou.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Stres = stav organismu vznikající jako reakce na nepřiměřenou zátěž.  Mírný stres může zvýšit výkon, pomoci mobilizovat síly.  Velký stres naopak výkon.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Vyrovnávání se stresem
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Žlázy s vnitřní sekrecí
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Duševní hygiena.
Náročné životní situace
Náročné životní situace (Všeobecný adaptační syndrom) Psychologie 4. S
MUDr.Taťána Mahdíková Ordinace JACH-TA, s.r.o.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Zvládání zátěží v krizových situacích

Náročné životní situace deprivace frustrace konflikt STRES

Fáze stresu Fáze aktivační Fáze rezistence Fáze vyčerpání Vylučování adrenalinu a noradrenalinu = poplachová reakce Zvýšení krevního tlaku a zrychlení srdeční činnosti Zúžení cév Sílí zásobení kosterního svalstva krví Vyplavování zásob cukru Utlumení činnosti žaludku a střev Zvýšení krevní srážlivosti a cholesterolu v krvi Fáze rezistence Aktivace dalších hormonů, např.: Kortizon - mobilizace energie Endorfiny – působí proti bolesti Fáze vyčerpání

Příznaky stresu Fyziologické potíže Psychické potíže Změny v chování

Fyziologické potíže bušení srdce srdeční arytmie zrychlení srdeční činnosti bolesti či tlak v hrudi zvýšení krevního tlaku poruchy zažívání pocení poruchy prokrvení bolesti v kříži, v zádech třes škubání víček pláč ztuhlé svaly stažení v krku sucho v ústech časté močení sexuální potíže bolesti svalů …

Psychické potíže pocit vyčerpání nespavost děsivé sny ranní únava úzkostnost pocity napětí pocit ohrožení hostilita agresivita pocit samoty poruchy soustředění zhoršená paměť předrážděnost netrpělivost přecitlivělost lítost bolesti hlavy větší potřeba spánku ztráta radosti z práce …

Změny v chování přejídání nechutenství vyhýbání se povinnosti nápadné nonverbální chování – zvýšená gestikulace útočné postoje nebo ztrnulost rychlá chůze okusování nehtů zvyšování hlasu přecházení z místa na místo rychlé přijímání potravy skákání do řeči zvýšené pití alkoholu nadměrné kouření …

Důsledky dlouhodobého přetížení Psychosomatická onemocnění Zhoršení aktuálních onemocnění Snížení obranyschopnosti organismu Stavy bezmocnosti a beznaděje Neschopnost rozhodování Deprese, pasivita způsobená neschopností organizmu produkovat a vyplavovat některé stresové hormony

Krize jako vyvrcholení stresu Jde o stav nebo situaci, kdy naše prostředky a možnosti nedostačují nastoleným požadavkům, kdy se věci obracejí nepředpokládaným směrem a náš plánovaný postup se dostává do vážného ohrožení. Předcházející příznaky, jakými byly například menší zdravotní potíže, konflikty či podvědomá tušení, si většinou uvědomujeme až zpětně.

Zvládání krizových situací Do krize se může dostat každý. Na předpokládanou krizi je možné se připravit, nejlépe je zabránit jí již ve fázi varovných příznaků – proto ji nikdy nepodceňujme! Při již vzniklé krizi je důležité najít nejdůležitější stresor – hlavní moment krize – a ten řešit s ohledem na cíl. Méně důležité jde přitom stranou. Pokud nám na situaci nezáleží, je pro nás škodlivá a další aktivita by nás ohrožovala, je nejjednodušší se škodlivému stresu vyhnout.

Vyrovnávání se s náročnou životní situací Reakce odvozené od úniku Útěk Regrese Potlačení Popření Opačné reagování Negativismus Pokus o sebevraždu a vyhrožování sebevraždou … Reakce odvozené od agrese Útok - vyhrožování, nadávky ironie Upoutávání pozornosti a egocentrické chování Identifikace Kompenzace a sublimace Projekce Racionalizace …

Některé techniky ovládání stresu Dechová cvičení Relaxace Meditace Vizualizace Autogenní trénink

Prevence Pozitivní myšlení Hospodaření s časem Úprava pracovního prostředí Úprava životosprávy Posílení fyzické kondice

S humorem jde všechno lépe