Škola: Praktická škola dvouletá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba kapsičky (na cokoliv) podle střihu Co si musíme připravit? střih z papíru dva druhy látky + kousek látky na ozdobení kapsičky vatelín, vlizelín.
Advertisements

Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Škola: Praktická škola dvouletá
Škola: Praktická škola dvouletá
VY_52_INOVACE_PRV.2.20 _Ovoce _pracovní list
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: Praktická škola dvouletá
Rostliny v okolí lidských obydlí
Ovoce patří mezi plody. Dělíme je na: MALVICE PECKOVICE BOBULE
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
STROMY A KEŘE III. OVOCNÉ STROMY
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Prvouka – 2. ročník „Podzim v sadu“
Já jsem kuchař a příjmu kuchaře a číšníki přijďte hned.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
Ovoce a zelenina 4. ročník
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdroj obrazového materiálu
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Studené nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_106_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Frankfurtská hovězí pečeně
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Prvouka – 2. ročník ZŠ „JARO“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_PRVOUKA.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_106_Ovoce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_09_Přírodověda_07_4. ročník _Podzim v sadu
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_30_ OVOCE TÉMA: OVOCE
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_28_PRVOUKA_OVOCNÉ STROMY
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
VY_32_INOVACE_52_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_49_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Salamonova Agarová poleva
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Konzervace zeleniny P. Pechová, 2012.
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Člověk a jeho svět 2.ročník
Transkript prezentace:

Škola: Praktická škola dvouletá   Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů Vyučovací předmět: Příprava pokrmů Ročník: 2. Téma: Výživa člověka Učivo: Konzervace ovoce Průřezové téma: Mediální výchova

KONZERVACE OVOCE Konzervací nazýváme takovou úpravu poživatin, která prodlouží jejich trvanlivost. Většina ovoce má totiž trvanlivost krátkou, protože obsahuje velké množství vody, rychle podléhá zkáze, vlastně se rozkládá a vznikají v něm látky, které jsou zdraví škodlivé – mikroorganizmy. Konzervace umožňuje uchovat ovoce mnohem delší dobu. Mikroorganizmy - to jsou hlavně baktérie, kvasinky a plísně. Obr. 1 Obr. 2

Způsoby konzervace ovoce 1.SUŠENÍ postupné odstraňování vody sušíme téměř všechny druhy ovoce /jablka, švestky, meruňky, banány, brusinky…/ očištěné a nakrájené plody sušíme v nízké vrstvě s dobrým přístupem vzduchu, ne na přímém slunci, pozvolna, během sušení obracíme ukládáme na suché, tmavé a vzdušné místo Obr. 4 Obr. 3

2.STERILACE /ZAVAŘOVÁNÍ/ A ZAHUŠŤOVÁNÍ -jablka, švestky, třešně, višně, meruňky, jahody, rybíz, angrešt, maliny, borůvky… STERILACE - ZAVAŘOVÁNÍ Zdravé ovoce omyjeme Připravíme čisté zavařovací sklenice Vložíme ovoce a prosypeme cukrem Zalijeme vařící převařenou vodou Sklenice dobře uzavřeme Doba sterilace podle druhu ovoce 10-20 min. Kompoty Obr. 5 Obr. 6

ZAHUŠŤOVÁNÍ - džemy, marmelády, rosoly, povidla Zralé zdravé ovoce vaříme v menších dávkách v menším množství vody Stále mícháme, po odpaření vody přidáme cukr a pektogel a povaříme pouze 2 minuty. Potom směs plníme do sklenic a sterilujeme 10. minut při 80 st.C. Tvorbě plísní zabraňuje sorban, kyselina citronová zabraňuje zhnědnutí ovoce. Džemy na rozdíl od marmelád obsahují kousky ovoce. Povidla jsou zase nejtužší, připravují se hlavně ze švestek, ale i z jablek a hrušek, jejich příprava trvá několik hodin.

STERILACE MOŠTŮ MOŠTY - OVOCNÁ ŠŤÁVA VYLISOVANÁ Z OVOCE ovoce určené k výrobě moštu lisujeme, šťávu dosladíme a převaříme horkou šťávu plníme do sklenic, v chladu vydrží až 14 dní pokud chceme uchovat déle, musíme sterilovat jako kompot Obr. 7

STERILACE ŠŤÁV A SIRUPŮ ŠŤÁVY A SIRUPY – to jsou tekuté výrobky z ovoce, zahuštěné cukrem na l kg vylisované ovocné šťávy se dává 1 a ½ kg cukru, sirupy již nesterilujeme používáme ovoce vyzrále, měkké, přebrané a dobře omyté ještě horkou šťávu lijeme do sklenic nebo lahví slouží k přípravě nápojů Obr. 8

STERILACE - ZAVAŘOVÁNÍ PRO DIABETIKY Obr. 10 Lidé nemocní cukrovkou /diabetem/by měli konzumovat ovoce hlavně čerstvé. Pokud se rozhodnou pro kompot, musí být bez cukru, slazen umělými sladidly. Také by neměli konzumovat ovoce, které má zvýšené množství sacharidů , jako jsou banány hodně zralé ovoce. Naopak vhodné jsou borůvky, angrešt, jablka, hrušky, jahody, jeřabiny, meruňky, ostružiny, maliny, švestky, višně, černý i červený rybíz. Obr.9 Obr. 11

Zamrazujeme pouze čerstvé, nepoškozené ovoce 3. ZAMRAZOVÁNÍ OVOCE Zamrazujeme pouze čerstvé, nepoškozené ovoce Ovoce by nemělo být přezrálé ani nedozrálé Zamrazujeme nejprve jednotlivé kusy ovoce /na tácku/, po zmrznutí teprve sesypeme do pytlíku nebo nádoby Nejčastěji zamrazujeme jahody, švestky, třešně, lesní plody Obr. 13 Obr. 12 Obr. 14

Otázky na zopakování učiva 1. Co je to konzervace? 2. Jaké druhy konzervace ovoce znáš? 3. Které ovoce sušíme? 4. Které ovoce zamrazujeme? 5. Které znáš kompoty? 5. Jaké je tvé oblíbené ovoce? Obr. 16 Obr. 15 Otázky na zopakování učiva

Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,, je PaedDr. Hana Kladnická Použité zdroje: Internet Explorer – Wikipedia.cz a www.google.cz obrázky Str. 3: hapysnack.cz, topprodukct.cz Str. 4: Sušené ovoce – fihadrak.cz, azprod.cz Str. 5: Kompoty – kuchyne.domacnost.cz, zprávy.idnes.cz Str. 6: bioklub.cz, horoskopnamiru.cz Str. 7: ireceptar.cz, cornoko.cz receptyonline.cz Str. 8: zdrava.dieta.eu, goodmoda.blog.cz, ekozahrady.com, www.nakuprychle.eu/nakuprychle/eshop/ Str. 9: decoupagetvoreni.cz, zena.centrum.cz Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2)   Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita.