Kůže a kožené zboží
Základní pojmy Kůže je vrchní pokryv těla obratlovce, pro stažené kůže menší velikosti se používá výrazu kožka. ČSN 79 0000 Useň je vyčiněná kůže, jejíž vláknitá struktura zůstala v podstatě zachovaná, chlupy mohou nebo nemusí být odstraněny, kůže může být rozštípnutá na vrstvy nebo rozdělena na části před nebo po činění, tloušťka povrchové úpravy nesmí být větší než 0,15 mm. (ČSN 79 0001)
Histologie kůže mikroskopická a makroskopická stavba: buňky, tkáně, pokožka, chlupy (srst), škára podkožní vazivo
Histologie kůže Z chemického hlediska je kůže složena z těchto hlavních složek: voda bílkoviny tuky popeloviny (minerální látky) řada nečistot organických i anorganických.
Struktura kůže 1 5 2 3 4 6 7
Vrstvy kůže 1 2 3 4 1 pokoža s rohovitou vrstvou, 2 papilární část škáry, 3 retikulární část škáry, 4 podkožní vazivo
Dělení kůží podle suroviny Hovězina Teletina Vepřovice Konina Kozina Skopovice Divočina Hadí kůže Rybí kůže Krokodýlí kůže Pštrosí kůže
Dělení kůží podle jakosti Jadrná Prázdná kůže (rozběhlá) Padlice – z uhynulých zvířat Rozpáraná kůže Nerozpáraná kůže
Dělení kůže Kůže se zpracovávají vcelku nebo po částech, rozdělené. Dělí se: v ploše (kruponování) v tloušťce (štípání)
Štípání 1 useň 2 nůž 3 podávací válec 4 opěrné válečky 6 unašecí válec 7 stůl
Kruponování Přední nožina Přední půlka krajiny štika Střed krajiny Zadní půlka krajiny Zadní nožina
Kruponec a vaz vaz kruponec
Krupon, slabiny, obza krupon slabina obza
Členění kožešnické kůže hřbet vaz zadek stránky
Konzervace kůží před zpracováním snížením teploty (zmrazení) snížením obsahu vody (sušení) chemickou změnou bílkovin (solení)
Koželužské zpracování kůže 1. výroba holiny: Námok Odtučňování Loužení Mízdření Orážení Omykání Štípání Kruponování Moření (pomocí enzymů)
Koželužské zpracování kůže 2. činění: Piklování Činění: - přírodním tříslem - minerálními látkami (chromčinění) - činění aldehydy - činění tukem (zámišové činění) - kombinované činění
Koželužské zpracování kůže 3. předúprava: Odvodňování Neutralizace a praní Přečiňování Vyrážení (vyrovnání záhybů) Mazání Plnění Sušení (na 12 -14%)
Koželužské zpracování kůže 4. konečná úprava: Sušení Vlhčení Měkčení Napínání Broušení, kartáčování Leštění Lícování (dezénování) Apretování Tukování
Koželužské zpracování kůže 5. ostatní operace: Třídění Měření plochy Měření tloušťky Vážení Balení
Příklady ceny usní (TOPAZ) Druh usně – název Cena bez DPH za dm2 (Kč) Kozlečina 12,30 Roček jemný 8,80 Kozina 12,40 Teletina napa 8,10 Teletina čalounická 12,30 Jelen New Zealand 12,30
Členění kožedělného průmyslu Prvovýroba: -koželužský (zpracování kůží na usně) -kožešnický (zpracování kůží na kožešiny) Druhovýroba: -obuvnický -galanterní -rukavičkářský -oděvní -čalounický a autočalounický -sedlářský, brašnářský a sportovních pomůcek -ochranných pomůcek -technických výrobků -ostatní (knihařský, hračkářský,…..) -doplňkový (zpracování vedlejších produktů prvovýroby)
OBUV
Části obuvi
Svršek
Podšívka
Podešev
Značení obuvi Výrobce, případně dovozce Velikost obuvi Účel použití obuvi Označení materiálového složení hlavních částí obuvi
Označení pravé kůže
Označení povrstvené kůže
Textilní materiály
Ostatní materiály
Typy obuvi Vycházková Sportovní Společenská
Derbová obuv
Nártová obuv
Sponková obuv
Historie mokasínů Původně obuv z jednoho kusu usně
Pantoflová obuv
Lodičky
Systém značení obuvi Metrický (cm) 10 mm (5 mm) Francouzský (steh) 6,66 mm (0) Anglický (inch – palec) Americký (inch - palec) 1/3 inch = 8,4mm inch = 4,2mm (1/6 inch = 4,2mm) MONDOPOINT (mm) 5 mm (0)
Příklady velikostí dámské obuvi Metrická 22½ 23 23½ 24 24½ 25 25½ 26 26½ 27 27½ 28 Francouzská 34 35 36 37 38 39 40 41 42 Anglická 2½ 3 3½ 4 4½ 5 5½ 6 6½ 7 7½ 8 Mondopoit 215 220 225 230 235 240 245 250 255 260 265 270
Značení šíře obuvi E nejužší F G H I J K M nejširší
Vysoké podpatky ?