Alkalické kovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy.
Advertisements

Znáte s-prvky? AZ-kvíz.
Zlato (Au) Latinský název: aurum Protonové číslo: 79
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
ALKALICKÉ KOVY Vlastnosti, použití
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_84.
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Méně známé kovy CH_101_ Prvky_Méně známé kovy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Alkalické kovy prvky I.A skupiny.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Alkalické kovy.
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
I.A skupina.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Chemie 8. ročník Kovy.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Alkalické kovy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Alkalické kovy Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Prvky VI.B skupiny chróm (24 Cr) výskyt: chromit - FeO . Cr2O3
Kyslík.
Zástupci prvků skupin RZ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Molybden.
Kovy I.a II.A skupiny – řešení písemky Skupina A VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Vodík IzotopHDT 99,844 %0,0156 % atomová hmotnost1, , , jaderná stabilitastabilní T 1/2 =12,35 let teplota tání °C-259, ,65-252,53.
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Kyslík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
ALKALICKÉ KOVY LITHIUM, SODÍK, DRASLÍK. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA měkké, stříbrolesklé kovy s nízkou hustotou a nízkým bodem tání velmi nestálé, reagují.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 12. Prvky a sloučeniny I. skupiny Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Alkalické kovy francium sodík rubidium draslík Fr Na Li lithium Cs Rb Přiřaď.
Sodík Radek Horký. je nejběžnějším prvkem z řady alkalických hojně zastoupený zemské kuře, mořské voděi živých organismech. Sodík je měkký, lehký a stříbrolesklý.
Zástupci prvků skupin RZ
Autor: Stejskalová Hana
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Hořčík.
Alkalické kovy.
MOLYBDEN.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
Alkalické kovy.
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
SLOUČENINY.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Autor: Mgr. M. Vejražková
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy, vodík
Alkalické kovy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Otázka č.9: s-prvky Petr Šimek.
Kovy Alkalické kovy I.A skupina (kromě H).
Transkript prezentace:

Alkalické kovy

Všeobecně Alkalické kovy jsou prvky 1. skupiny periodické tabulky prvků mimo vodíku. Tyto prvky jsou velmi reaktivní a v přírodě se nacházejí pouze ve sloučeninách. Musí být skladovány pod vrstvou nereaktivní, bezvodé kapaliny (např. petroleje). Lze je krájet nožem Dobře vedou elektrický proud i teplo

Lithium

Fyzikální a chemické vlastnosti Velmi lehký a měkký kov Plave Lze krájet nožem Nízké teploty tání a varu Stříbřitě lesklé barvy Páry mají hnědou barvu Soli lithia barví plamen karmínově červeně Vysoce hořlavý Silně reaguje s vodu a kyslíkem známá redukovadla

Výskyt a využiti V přírodě je lithium přítomno v nevelkém množství jako příměsi různých hornin Největší zásoby lithia jsou v Bolívii, Chile, Číně, USA. Polovina známých zásob lithia leží v Bolívii na dně solných pánví lithium se uplatňuje v jaderné energetice, kde slouží roztavené lithium k odvodu tepla z reaktoru. Baterie Organické soli lithia se používají v lékařství Používá se jako stavební materiál v letectví a kosmonautice.

Výroba Kovové lithium lze průmyslově nejsnáze připravit elektrolýzou roztaveného chloridu lithného. Železná katoda 2 Li+ + 2 e− → 2 Li Grafitová anoda 2 Cl− → Cl2 + 2 e−

Sodík

Fyzikální a chemicke vlastnosti Sodík je měkký, lehký a stříbrolesklý kov, který lze krájet nožem. Sodík dobře vede elektrický proud i teplo, je lehčí než voda a plave na ní páry mají purpurovou barvu Hořlavý Reakce sodíku s vodou je natolik exotermní, že unikající vodík reakčním teplem obvykle samovolně explozivně vzplane

Výskyt a využiti Mořská voda a většina ostatních minerálů Ve všech podzemních vodách Je to 5. nejrozšířenější prvek. Roztavený kovový sodík se často uplatňuje v jaderné energetice a v leteckých motorech jako látka odvádějící teplo. sodíkové výbojky Součást pracích prášků.

Výroba sodík se vyrábí elektrolýzou taveniny chloridu sodného V současné době se vyrobí okolo 200 000 tun sodíku ročně.

Draslík

Fyzikální a chemické vlastnosti Je měkčí než lithium i sodík Draslík je měkký, lehký a stříbrolesklý kov Má nízký bod tání a varu ve srovnání s ostatními kovy.

Výskyt a využití Draslík je bohatě zastoupen na Zemi i ve vesmíru. Vysoký podíl v mořské vodě Vzhledem ke své reaktivitě se skoro nevyužívá

Výroba redukcí chloridu draselného sodíkem a následnou destilací draslíku ze směsi (průmyslová) V malém množství se draslík také vyrábí elektrolýzou kyslíkatých sloučenin draslíku

Rubidium

Fyzikální a chemicke vlastnosti Velmi dobře vede elektrický proud a teplo Rubidium je měkký, lehký a stříbrolesklý kov Rubidium mimořádně rychle až explozivně reaguje s kyslíkem na superoxid rubidný a vodou na hydroxid rubidný a v přírodě se s ním proto setkáváme pouze ve formě sloučenin.

Výskyt a využiti Jen ve sloučeninách. uplatnění ve fotočláncích

Výroba Elementární rubidium se průmyslově vyrábí elektrolýzou roztavené směsi 60 % chloridu vápenatého a 40 % chloridu rubidného při teplotě 750 °C V současné době se vyrábí okolo 5 tun rubidia ročně.

Cesium

Fyzické chemicke vlastnosti Cesium je měkký, lehký a zlatožlutý kov, který lze krájet nožem ještě měkčí než vosk Velmi dobře vede elektrický proud a teplo Ve srovnání s ostatními kovy má nízký bod tání a varu

Výskyt a využití Cesium mimořádně rychle až explozivně reaguje s kyslíkem na superoxid cesný a s vodou na hydroxid cesný, a v přírodě se s ním proto setkáváme pouze ve formě sloučenin. jako pohonné jednotky kosmických plavidel do přístrojů pro noční vidění, ve fotonásobičích elektronů a v televizních přijímačích

Výroba Elementární cesium se průmyslově vyrábí elektrolýzou roztavené směsi 60 % chloridu vápenatého a 40 % chloridu cesného při teplotě 750 °C.

Francium Francium je nejtěžší známý chemický prvek z řady alkalických kovů, jedná se o nestabilní, velmi silně radioaktivní prvek.