Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_215
Jméno autora: Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník: 3. (7.) Datum vytvoření: 22. 2. 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Vitamíny Klíčová slova: B-komplex, thiamin, riboflavin, niacin, kyselina panthotenová, pyridoxin, kyselina listová, kobalamin Druh učebního materiálu: prezentace
Přírodní látky vitamíny – 2. část
Hydrofilní 1) Vitamíny skupiny b (B-komplex) B1 – thiamin B2 – riboflavin B3 – niacin B5 – kyselina panthotenová B6 – pyridoxin B9 – kyselina listová B12 – kobalamin Pocházejí většinou ze stejného zdroje – játra , kvasnice, celozrnné obilí Nevyskytují se samostatně, ale vždy v celém komplexu Nestále se musí doplňovat Většina působí jako koenzymy v metabolismu sacharidů
B1 – thiamin Patří mezi nejdéle známé vitamíny Substituovaný pyrimidinový a thiazolový cyklus spojený methylenovou skupinou Jeho derivát thiamindifosfát je koenzymem dekarboxylas a aldehydtransferas Zdroj: kvasnice, luštěniny, zelenina, vejce, vepřové maso Nedostatek : nemoc beri-beri (jednostranná výživa loupanou rýží), záněty nervů, otoky Obr. 1: Thiamin chlorid
B2 – riboflavin V podobě FMN a FAD je koenzymem oxidoreduktas Zdroj: mléko, kvasnice, vnitřnosti, vejce (vegani – tablety, ořechy) Nedostatek: záněty ústních koutků, sliznic dutiny ústní, záněty spojivek… Obr. 2: riboflavin
B3 – niacin Vyskytuje se ve dvou formách: Kyselina nikotinová (rostlinná forma) Nikotinamid (živočišná forma) – též vitamín PP Využíván k syntéze koenzymů oxidoreduktas NAD+ a NADP+ Zdroj: kvasnice, obilné klíčky, libové maso, játra, ledviny Organismus si jej dokáže vytvořit z AK tryptofanu Nedostatek: pelagra (těžké onemocnění pokožky a žaludeční a střevní sliznice) – při jednostranné výživě kukuřicí Snižuje hladinu cholesterolu Obr. 3: kyselina nikotinová Obr. 4: nikotinamid
B5 – kyselina panthotenová Je součástí koenzymu A (CoA) Velký význam v kosmetice a lékařství ve formě panthenolu – stimuluje tvorbu kožních buněk, léčba popálenin po opalování, regenerace vlasů Nachází se v téměř všech potravinách Obr. 5 – kyselina panthotenová
B6 – pyridoxin Směs derivátů pyridinu Koenzymy důležité pro metabolismus aminokyselin Podporují tvorbu krvinek Zdroj: vaječný žloutek, maso Nedostatek: u dětí epileptické křeče, deprese
B9 – kyselina listová Aktivní forma – tetrahydrofolát (koenzym transferas) Důležitá pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě Významný pro normální růst a vývoj plodu – doporučuje se zvýšená přísun v těhotenství Obsažena především v listové zelenině (špenát, brokolice, kapusta…) – vařením se ničí! Nedostatek: megaloblastická anémie poruchy růstu neplodnost Obr. 6 – kyselina listová
B12 – kobalamin Porfyrinový skelet s kobaltem Význam: krvetvorba, nervová soustava Zdroj: vejce, mléko, sýr, maso, vnitřnosti Tvoří se zásoby v játrech Nedostatek: chudokrevnost, hubnutí, zhoršování paměti, poruchy svalové koordinace Vegani musí doplňovat uměle Obr. 7 – kobalamin
Použité zdroje Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., 2005. ISBN 80-7182-057-1. RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004. ISBN 80-7200-761-0 Obrázky vytvořeny v programu ChemSketch