Život na středověkém hradě, ve středověké vesnici i městě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Život na vesnici v 18. století.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
František Fojt Gymnázium, Třeboň, Na Sadech
Rozvitý středověk Život na vesnici.
Rozvitý středověk Život na venkově
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
Vznik měst a jejich význam
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Struktura středověké společnosti
Vesnická kolonizace a změny v zemědělství
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Středověk, gotický sloh
Zemědělství ve středověku
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VENKOV VE VRCHOLNÉM A POZDNÍM STŘEDOVĚKU 7. ročník.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
12.–13. století Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jakub Horálek. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN ,
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_32_ČS TEMA: Život na vesnici v.
Téma: Gotika v českých zemích Vypracovala: Ing. arch. Marie Nosková.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
Hrady-uspořádání, vývoj, dělení
pol. 12. století - konec 15. stol.
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
GOTIKA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_01
Název školy: Základní škola Městec Králové
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Digitální učební materiál
Město a příměstské oblasti
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
9.Vrcholný a pozdní středověk
Transkript prezentace:

Život na středověkém hradě, ve středověké vesnici i městě

Život na hradě Kdo zakládal hrady? Hrady zakládají králové nebo významní šlechtici. Proč se hrady stavěly, jakou měly funkci? Funkce obranná, ochranná, prezentace moci majitele. Jak se na hradě žilo (chtěl/a bys na hradě bydlet)? Panovníkům asi dobře, ale jinak asi ne. Vše kamenné, zima. Jak vypadal středověký hrad? Jaké měl části? Palác – obytná část, součástí paláce je kaple, hlavní věž, vnější opevnění, hlavní vchod s padacím mostem, vnitřní opevnění chránící obytnou část. Hospodářské budovy ve vnější části. Jak bylo třeba hrad zabezpečit, aby byl nedobytný? Stavby na kopci, mohutná opevnění, nebo např. vodní příkop kolem hradu. Jak se na hradě jedlo? Kuchyně byla malá, vařilo se v ní jen pro obyvatele hradu. V kuchyni se připravují pokrmy, suroviny se zpracovávají jinde.

Jak se na hradě spalo? Ložnice je velká místnost s tlustými zdmi, v zimě chladno. Na krátké posteli se spí vsedě (kvůli velkým účesům i kvůli pověrám. Jak vypadala hygiena? Nebyly koupelny jako dnes, umývání sporadické. Záchody suché. Co dělali lidé ve volném čase? Muži lovili, ženy vyšívali, synové se učili šermovat. Co je to heraldika? Heraldika je věda, která se zabývá erby. Znáš nějaké české středověké hrady? Karlštejn, Křivoklát, Pernštejn, Kost, Bezděz

Středověké hrady

Život na vesnici Jak vznikla středověká vesnice? Co je to kolonizace? Co je to vnitřní a vnější kolonizace? Zakládání vesnic se nazývá kolonizace. Vnitřní kolonizace – rolníci z té země založí novou vesnici, vnější – přicházejí cizinci zakládat nové vesnice. Kolonisté byli osadníci, kteří zakládali nové vsi. Kde se vesnice zakládaly? Jak se stavěly? Jak vesnice vypadala? Ve vesnici 5-6 domů, domy ze dřeva, sroubené. Střechy ze slaměných došků (výměna po roce). Uvnitř síň, chlév, komora, obytná místnost. V místnostech lavice, na kterých spali, uprostřed stůl. Truhla na cennosti a slavnostní oděvy. Podlaha z udusané hlíny.

Proč museli vesničané odevzdávat dávky. Co to je „dávka“ Proč museli vesničané odevzdávat dávky? Co to je „dávka“? Část úrody odevzdávají šlechtici, aby je chránil. Co jsou to „desátky“? Poplatky církvi (10% z úrody) Proč se mnoho vesnic nazývá Lhota nebo Lhotka? „lhůta“ – doba, po kterou nemuseli vesničané z nové vsi odevzdávat dávky Jak se živili obyvatelé vesnice? Pracovali na poli. Co byla typická mužská a ženská práce? Muži pracují na poli, ženy se starají o děti, domácnost, hospodaření. Jaké měly povinnosti děti? Děti se staraly o domácí zvířata. Kdo měl ve vesnici nejvyšší postavení? Rychtář (starosta – řeší spory, vybírá dávky)

Jak se zdokonalilo zemědělství? Co seli? Pšenici, proso, žito. Co je to trojpolní hospodaření? Pole se rozdělilo na tři části, jedna část se osívala na podzim (ozim), druhá na jaře (jař) na třetí nebylo nic (zůstala ladem) – během tří let se na všech částech vystřídaly všechny způsoby Jaké nové nástroje se v zemědělství začali používat? Pomoc koně, zapřažení do chomoutů Rádlo Pluh Ozim Jař Ladem

Život ve městě Jak může vzniknout nové město? Kdo je to „lokátor“? Lokátor má na starosti založení nového města. Město buď vznikne z vesnice nebo hradiště, nebo zcela nové – na zeleném drnu. Jaké jsou první roky v takovém nově vzniklém městě? Budují se domy, kostel, nakonec hradby. První roky jsou těžké, musí se toho nejvíce postavit. Co je to město „na zeleném drnu“? Město je nově vybudované, většinou na návrší, chráněno přírodním zdrojem. Vysvětli následující druhy / typy měst: Město královské – založeno králem, nejdůležitější Poddanské – zakládá šlechtic nebo církev Věnné – patří královně Horní – těží se v něm drahé kovy

Kdo žije ve městech? Jaké skupiny obyvatelstva? Měšťané, řemeslníci, obchodníci, zástupci církve. Jak město vypadá? Jak jsou uspořádány domy? Co je v centru města? Centrem města je rynek s trhem, z každé strany jedna ulice, celé město šlo obejít jednou spojovací ulicí. Jak je město chráněno? Jak se do něho vchází? Dvojité hradby s baštami, brány, příkop, val. Jaká mají města privilegia (práva)? Právo tržní – konat trh, jarmark Právo mílové – na míli od města nesmí být jiný řemeslník Právo várečné – vařit pivo Právo hrdelní – konat popravy Právo hradební – stavět hradby

Kdo jsou ve městech nejdůležitější osoby? Purkmistr (starosta), konšelé (zastupitelé obce) Co jsou cechy? Sdružení mistrů řemeslníků Co je to ghetto a kdo v něm bydlí? Židovská čtvrť, oddělená od ostatní městské části Co je to mázhaus? Středověká hospoda – nalévá se zde pivo, medovina Co jsou „hanzovní města“? Velká města, která se zabývají dálkovým obchodem, německá města (Hamburg)