Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.1.10/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Suroviny pro cukráře II. ročník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_08 Název DUMu: Tuky Pro obor vzdělávání: 29-51-E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: druhý Autor: Ing. Blanka Česalová Datum: 12.09.2012

Tuky Charakteristika tuků Rozdělení tuků Rostlinné tuky Živočišné tuky Umělé tuky

Charakteristika tuků jsou lehčí než voda ve vodě jsou nerozpustné nevypařují se silným zahříváním se rozkládají všechny časem žluknou (kazí se) snadno pohlcují pachy a vůně

Rozdělení tuků podle původu rostlinné tuky – oleje a tuhé tuky živočišné tuky – máslo, sádlo, lůj, rybí tuk uměle vyrobené tuky

Rostlinné oleje získávají se lisováním a následnou rafinací z tukových částí rostlin – plodů, jader, semen značkové oleje – s názvem rostliny, ze které pocházejí, kvalitní stolní oleje – směsi různých druhů olejů vlastnosti: kapalné, čirý vzhled příjemná neutrální vůně a chuť obr.4

Rostlinné oleje olivový olej sójový olej obr.1 obr.2

podzemnicový (arašídový) olej Rostlinné oleje slunečnicový olej podzemnicový (arašídový) olej obr.5 obr.7 obr.6

Rostlinné oleje řepkový olej klíčkový olej makový olej lněný olej bavlníkový olej obr.10 obr.8 obr.9 obr.11

Rostlinné tuhé tuky kakaové máslo používá se při výrobě čokolády, čokoládových bonbónům, kosmetice a lékařství palmový a palmojádrový tuk používají se při výrobě margarínů obr.12 obr.13

Živočišné tuky máslo - vyrábí se stloukáním smetany sádlo – vyrábí se škvařením tukové tkáně prasat obr.15 obr.14 obr.16

Živočišné tuky lůj – vytavuje se z tukové tkáně skotu, používá se k výrobě margarínu rybí olej – získává se z těl mořských ryb, je zdrojem vitamínu D, pro cukrářskou výrobu není vhodný

Uměle vyrobené tuky jsou tuky, které byly vyrobeny úpravou rostlinných a živočišných tuků, a tím získaly odlišné vlastnosti patří sem 100% ztužený pokrmový tuk, margaríny, tekutý pekařský tuk obr.17 obr. 6

Uměle vyrobené tuky ztužený pokrmový tuk je bez vody, má neutrální chuť a vůni, proto se používá k ředění kakaové polevy a čokolády, k výrobě tukových polev a ke smažení, dobře se šlehá (Omega, Lukana, Kosmos) margarín připomíná máslo, má však delší trvanlivost, lépe se roztírá (Hera, Flora, Rama, Perla, Stella) obr.18

Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN 80-85970-2. obr.1http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/Lamiales_-_Olea_europaea_1.jpg/120px-Lamiales_-_Olea_europaea_1.jpg obr.2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ef/Soja.jpg/258px-Soja.jpg obr.3http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/Sunflower_head_snack.jpg/220px-Sunflower_head_snack.jpg obr.4http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d5/Sunflowers.jpg/258px-Sunflowers.jpg obr.5http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/Sunflower_head_snack.jpg/220px-Sunflower_head_snack.jpg obr.6http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Sonnenblumenkerne_sunflower_seeds.jpg/220px-Sonnenblumenkerne_sunflower_seeds.jpg obr.7http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Peanuts.jpg/82px-Peanuts.jpg obr.8http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/Brassica_napus_2.jpg/74px-Brassica_napus_2.jpg obr.9http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/Canola.jpg/120px-Canola.jpg

Zdroj materiálů: obr.10http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Papaver_open_zaadkleppen.jpg/110px-Papaver_open_zaadkleppen.jpg obr.11http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Feld_mit_reifer_Baumwolle.jpeg/258px-Feld_mit_reifer_Baumwolle.jpeg obr.12http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Cocoa_butter_p1410148.JPG/220px-Cocoa_butter_p1410148.JPG obr.13http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Elaeis_guineensis_MS_3467.jpg/220px-Elaeis_guineensis_MS_3467.jpg obr.14http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Butter_and_knife.jpg/120px-Butter_and_knife.jpg obr.15http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/Tourtiere_Lard.jpg/220px-Tourtiere_Lard.jpg obr.15http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/%C5%A0kva%C5%99en%C3%A9_s%C3%A1dlo_2.JPG/220px-%C5%A0kva%C5%99en%C3%A9_s%C3%A1dlo_2.JPG obr.16http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Rama_6.JPG obr.17http://www.superto.cz/fotografie/99373/200/x/picture.png obr.18http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/500_vitality_new.jpg/120px-500_vitality_new.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.