VÝKONNÁ MOC Mgr. Michal Oblouk EXEKUTIVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejná správa ZS 2010 Němečková, Strnadová, Zedníková
Advertisements

Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
Dělba moci.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Česká republika-demokratický stát
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Volby – volba prezidenta v ČR
Českoslovenští a čeští prezidenti
Česká republika – demokratický stát
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Mgr. Michal Oblouk LEGISLATIVA. -dvoukomorový zákonodárný sbor České republiky -je tvořen Poslaneckou sněmovnou (dolní komora) a Senátem (horní komora)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Modern í š kola reg.č í slo projektu CZ.1.07/1.4.00/ N á zev výukov é ho materi á lu: MOC VÝKONNÁ K ó d (označen í DUM): VY_32_INOVACE_3.Ov8 07.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
VY_32_INOVACE_02_SVP_073_Zrn
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Politický systém ČR – Vláda ČR
Dělba moci.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
VY_32_INOVACE_SVF32760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ III.14 Vláda a jiné orgány výkonné moci
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ8_03.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Právní základy státu.
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
VÝKONNÁ MOC Mgr. Michal Oblouk EXEKUTIVA.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Politický systém České republiky
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
Veterinární a potravinářská legislativa
Výchova k občanství Moc výkonná
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Volby prezidenta
Česká republika Srdce Evropy.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

VÝKONNÁ MOC Mgr. Michal Oblouk EXEKUTIVA

PREZIDENT hlava státu, reprezentuje zemi navenek i ve vnitřních vztazích dříve byl volen oběma komorami Parlamentu, od r. 2013 volen přímo českými občany z výkonu své funkce není odpovědný s výjimkou velezrady a hrubého porušení Ústavy jeho funkční období trvá pět let výkon pravomocí, protokolární povinnosti a další funkce spojené s osobou prezidenta zajišťuje Kancelář prezidenta republiky, jeho ochranu má na starosti specializovaný policejní útvar má právo účastnit se schůzí obou komor Parlamentu, jejich výborů a komisí, je mu uděleno slovo, kdykoliv o to požádá má právo účastnit se schůzí vlády, vyžádat si od vlády a jejích členů zprávy a projednávat s vládou nebo s jejími členy otázky, které patří do jejich působnosti je vrchním velitelem ozbrojených sil

PREZIDENT prezidentem republiky může být zvolen občan, který má právo volit a dosáhl věku 40 let, nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou navrhovat kandidáta může nejméně dvacet poslanců nebo deset senátorů, anebo každý občan ČR, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 občany volbu prezidenta republiky vyhlašuje předseda Senátu, koná se tajným hlasováním a právo volit má každý český občan, který dosáhl věku 18 let v prvním kole může být zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu všech platných hlasů, pokud nikdo nadpoloviční většinu nezíská, koná se do 14 dnů kolo druhé, do kterého postupují dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního, ve druhém kole pak bude zvolen ten kandidát, který získá hlasů více prezidenta nelze po dobu výkonu jeho funkce zadržet, trestně stíhat ani stíhat pro přestupek nebo jiný správní delikt

PRAVOMOCI PREZIDENTA jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi svolává zasedání Poslanecké sněmovny rozpouští Poslaneckou sněmovnu pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády se souhlasem Senátu jmenuje soudce Ústavního soudu, jeho předsedu a místopředsedy jmenuje soudce, předsedu a místopředsedy Nejvyššího soudu odpouští a zmírňuje tresty uložené soudem a zahlazuje odsouzení (milost) podepisuje zákony jmenuje prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu jmenuje členy Bankovní rady České národní banky prezidentské veto - dovoluje mu vrátit Parlamentem schválený návrh zákona zpět Poslanecké sněmovně spolu s odůvodněním, musí tak učinit ve lhůtě 15 dnů a nemůže tak učinit u ústavních zákonů (přehlasovat veto může nadpoloviční většina všech poslanců)

PRAVOMOCI PREZIDENTA zastupuje stát navenek sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy; sjednávání mezinárodních smluv může přenést na vládu nebo s jejím souhlasem na její jednotlivé členy přijímá vedoucí zahraničních zastupitelských misí pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí vyhlašuje volby do Poslanecké sněmovny a do Senátu jmenuje a povyšuje generály propůjčuje a uděluje státní vyznamenání má právo udělovat amnestii vyhlašuje volby do zastupitelstev krajů a do zastupitelstev obcí jmenuje a odvolává rektory veřejných vysokých škol a jmenuje profesory

PREZIDENT úřad prezidenta může zůstat neobsazen: prezident je odsouzen za velezradu nebo za hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku vzdá se svého úřadu do rukou předsedy Senátu funkční období prezidenta skončí a nový prezident ještě nesložil slib či složil slib s výhradou není schopen svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat (usnáší se na tom Poslanecká sněmovna a Senát) v těchto případech pravomoci (kromě pravomocí jmenovat a povyšovat generály a vyhlašovat parlamentní volby) přecházejí na předsedu vlády po dobu stavu ohrožení státu nebo válečného stavu může vláda požádat Parlament, aby projednal vládní návrh zákona ve zkráceném jednání – v tomto případě prezident nemá právo veta

PREZIDENTI ČSR Tomáš G. Masaryk 1918 – 1935 Edvard Beneš 1935 – 1938 1945 – 1948 Emil Hácha 1938 – 1945 Klement Gottwald 1948 – 1953 Antonín Novotný Gustáv Husák Václav Klaus Antonín Zápotocký 1957 – 1968 1975 – 1989 2003 – 2013 1953 – 1957 Ludvík Svoboda Václav Havel Miloš Zeman 1968 – 1975 1989 – 2003 od r. 2013

VLÁDA vrcholný orgán výkonné moci – uvádí do praxe zákony skládá se z předsedy vlády, místopředsedů vlády a ministrů je odpovědna Poslanecké sněmovně předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů do třiceti dnů po svém jmenování předstoupí před Poslaneckou sněmovnu a požádá ji o vyslovení důvěry (může jí vyslovit i nedůvěru) člen vlády skládá slib do rukou prezidenta republiky předseda vlády podává demisi do rukou prezidenta republiky, ostatní členové vlády podávají demisi do rukou prezidenta republiky prostřednictvím předsedy vlády vláda podá demisi, jestliže Poslanecká sněmovna zamítla její žádost o vyslovení důvěry nebo jestliže jí vyslovila nedůvěru funkční období vlády trvá 4 roky premiérem se obvykle stává představitel politické strany, která vyhrála volby

VLÁDA rozhoduje ve sboru – k přijetí usnesení vlády je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech jejích členů může být koaliční, menšinová, většinová nebo úřednická předseda vlády (premiér) organizuje činnost vlády, řídí její schůze, vystupuje jejím jménem a vykonává další činnosti, které jsou mu svěřeny Ústavou nebo jinými zákony předsedu vlády zastupuje místopředseda vlády k provedení zákona a v jeho mezích je vláda oprávněna vydávat nařízení - podepisuje ho předseda vlády a příslušný člen vlády, dále může předkládat sněmovně návrhy zákonů ministerstvo je ústřední orgán státní správy, v jehož čele stojí člen vlády (ministr)

práce a sociálních věcí školství, mládeže a tělovýchovy MINISTERSTVA zahraničních věcí obrany financí práce a sociálních věcí vnitra životního prostředí pro místní rozvoj průmyslu a obchodu dopravy zemědělství školství, mládeže a tělovýchovy kultury zdravotnictví spravedlnosti

ČEŠTÍ PREMIÉŘI Václav Klaus 1993 – 1997 Josef Tošovský 1997 – 1998 Miloš Zeman 1998 – 2002 Vladimír Špidla 2002 – 2004 Stanislav Gross 2004 – 2005 Bohuslav Sobotka, od r. 2014 Jiří Paroubek Mirek Topolánek Jan Fischer Petr Nečas Jiří Rusnok 2005 – 2006 2006 – 2009 2009 – 2010 2010 – 2013 2013 – 2014

PRAŽSKÝ HRAD STRAKOVA AKADEMIE KRAMÁŘOVA VILA

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Prezident_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_prezident%C5%AF_%C4%8Ceskoslovenska http://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BEsk%C3%BD_hrad#Pra.C5.BEsk.C3.BD_hrad_za_vl.C3.A1dy_Habsbursko-Lotrinsk.C3.A9_dynastie http://tom.dracata.sweb.cz/ http://cs.wikisource.org/wiki/%C3%9Astava_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky#Vl.C3.A1da http://cs.wikipedia.org/wiki/Ministerstvo http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_premi%C3%A9r%C5%AF_%C4%8Ceska http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/prehled-premieru-kdo-vladl-ceske-republice.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Ministerstvo_zahrani%C4%8Dn%C3%ADch_v%C4%9Bc%C3%AD_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky http://cs.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1_Zeman