6. ročník – opakování vlastivědy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Český stát za vlády lucemburků
MARIE TEREZIE - OSOBNOST
Bitva u Kolína 18. června 1757.
Přemyslovci.
Významní čeští panovníci
CO VÍŠ O ČR Práce ve skupinách. 1. Otázky a úkoly 1. Napiš hlavní město ČR. 2. Vypiš všechny kraje ČR. 3. Kolik obyvatel má ČR? 4. Jak se nazývá nejrozsáhlejší.
Vlastivěda 4 Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011
Miroslava Dvořáková 8. B 2013/2014
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Jagellonci na českém trůně
Josef II. 8. ročník.
VY_32_INOVACE_15_Marie Terezie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Opakování 6. třídy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
ZNAK MĚSTA PLZEŇ.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Boj českých stavů proti Habsburkům
Poslední Přemyslovci  Materiál je určen pro žáky 4.ročníku ZŠ.  Je zaměřen na osobnost Václava II. A Václava III.  Děti se formou videí „Dějiny udatného.
o králi Přemyslu Otakaru II.
Významné osobnosti českých dějin II. 4. ročník
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
České země v době Přemyslovců 4. ročník
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Od Karla IV. k husitským válkám
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_Vl.4.r.
DĚJINY V OBRAZECH Husitství Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Druh učebního materiálu
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
České země po nástupu Habsburků
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
SOCHA SVATÉHO VÁCLAVA.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda , sada č. 1, 17
Za vlády přemyslovských králů 2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Středověk – Jagellonci
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
 Narozen: 12. května 1820  Úmrtí: 8. prosince 1871  Pohřben: Olšanské hřbitovy  Národnost: Čech Josef Mánes.
 Narozen: 12. května 1820  Úmrtí: 8. prosince 1871  Pohřben: Olšanské hřbitovy  Národnost: Čech Josef Mánes.
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Kdo chce být milionářem?
Transkript prezentace:

6. ročník – opakování vlastivědy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Dějepisný BrainBox 6. ročník – opakování vlastivědy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová

863

Otázky k obrázku č. 1 1)Jak se jmenovali bratři na obrázku? 2)Jaký letopočet byl na obrázku a co se v tomto roce stalo? 3)Co bylo v pozadí uprostřed za oběma bratry? 4)Který z bratrů měl pokrývku hlavy? Ten nalevo nebo napravo? 5)Co držel v ruce bratr nalevo? 6)Co znamenají zlaté kruhy nad hlavami obou bratří?

Otázky k obrázku č. 2 1)Jak se jmenuje postava na obrázku? 2)Kdy byla tato postava zavražděna? 3)Kde (město a popř. i náměstí) najdeme tuto slavnou sochu? 4)Jak se jmenuje sochař – autor tohoto díla? 5)Co drží socha v pravé ruce? 6)Jaký symbol má zavěšený na krku?

1278

Otázky k obrázku č. 3 1)Na obrázku je výjev z jedné bitvy důležité pro české dějiny. Během ní zahynul slavný český král. Jak se jmenoval? 2)V jakém to bylo roce? 3)Bitva se odehrála na …….. poli. 4)Jakou barvu mělo roucho, kterým českého krále po smrti přikryli? 5) O co se opírá král stojící nad mrtvým tělem? 6) Víš jak se vítězný král jmenuje?

1348

Otázky k obrázku č. 4 1) Jak se jmenuje stavba na obrázku? 2) Jak se jmenoval král, který položil základní stavební kámen k této stavbě? 3) V kterém roce to bylo? 4) Co dalšího tento panovník založil? 5) Jak se jmenuje komplex budov v pozadí obrázku? 6) Kolik lodí je na obrázku?

Otázky k obrázku č. 5 1)Jakou událost zobrazuje tato ilustrace? 2)V kterém roce k ní došlo? 3)Jaké povolání měl upalovaný muž? 4)V kterém městě došlo k tomuto strašnému činu? 5) Jaké zvíře je na obrázku? 6) Co drží v ruce muži v popředí a jakou barvu mají jejich šaty?

1620

Otázky k obrázku č. 6 1) Co se odehrává na obrázku? 2) Jaký letopočet je na obrázku? 3) Víš, kde se odehrála tato událost, která znamenala pro český národ ztrátu svobody na téměř 300 let? 4) Který panovnický rod vládl potom v Čechách a na Moravě? 5) Jakou barvu má prapor na obrázku? 6) Co je namalováno vlevo nahoře?

Otázky k obrázku č. 7 1) Jak se jmenuje panovnice na obrázku? 2) Z jakého panovnického rodu pocházela? 3) Víš, kolik měla dětí a jak se jmenoval syn, který se stal po její smrti císařem? 4) Co důležitého udělala tato císařovna pro školství? 5) Co má panovnice na obrázku kolem krku? 6) Jakou barvu mají její šaty?

Otázky k obrázku č. 8 1) Jak se jmenuje muž na obrázku, který se stal 1. československým prezidentem? 2) Kdy vzniklo Československo? 3) Téměř současně skončila také významná válka. Jak se jmenovala? 4) Víš, kde se náš první prezident narodil? 5) Co má na obrázku na hlavě? 6) Co drží v rukou?

Otázky k obrázku č. 9 1)Jak se jmenoval muž, který rozpoutal 2. světovou válku? 2)Jaké byl národnosti? 3)Kdy skončila 2. světová válka? 4)Kdo zvítězil v 2. světové válce? 5) Kolik postav stojí na druhém obrázku? 6)Co má muž v popředí na pásce na rukávu?

Použité materiály http://www.czech.cz/cz/95291-svaty-vaclav http://malotridka.ic.cz/3-pomucky/historicke- obrazky-z-premyslovskeho-statu/1/ http://www.zlate-mince.cz/A_CSDKarel.htm http://www.ccservis.cz/pruvodci http://lucifer.bloguje.cz/884962-upalit-heretiky-na- hranici.php http://www.prazskestezky.cz/hvezd/hvzd08.html http://www.vyznamnezeny.cz/marie-terezie-13-05- 1717-29-11-1780-9 http://www.svornost.com/2011/03/kalendarium-7- brezna-1850-narozeni-t-g-masaryka-prezidenta- osvoboditele/ http://www.jcnews.cz/2-svetova-valka/