Podstatná jména obecná a vlastní (OPAKOVÁNÍ A PROCVIČOVÁNÍ)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zájmena - procvičování na test ČÁST ÚSTNÍ
Advertisements

Číslovky SKLOŇOVÁNÍ DVA, OBA, TŘI, ČTYŘI
Přídavná jména TVOŘENÍ TVARŮ
Číslovky DRUHY ČÍSLOVEK
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Neohebné slovní druhy nedají se „ohýbat“ (skloňovat/časovat)
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Podstatná jména pomnožná, hromadná, látková
Velká písmena základní pravidla.
Smyslové orgány: - Sluch - Čich - Chuť (výklad učiva)
PODSTATNÁ JMÉNA.
Podstatná jména Mluvnické kategorie; konkrétní a abstraktní
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_011_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
RODINA Maminka a tatínek jsou mí rodiče.
DOMOV ADRESA oslovení jméno a příjmení ulice a číslo domu obec, město
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.01 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici podstatných jmen obecných a vlastních. Žáci si hravou formou procvičí pravidla.
Ohebné slovní druhy PROCVIČOVÁNÍ 1.ROZLIŠTE PŘÍDAVNÁ JMÉNA T/M/P.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DESÍTEK DO 100
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 20 S PŘECHODEM DESÍTKY
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
JAZYKOVÉ ROZBORY (+ PRACOVNÍ LIST)
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
SLOVNÍ DRUHY Autor: Mgr. Monika Dudová
Věta jednoduchá, souvětí
Přídavná jména pravopis koncovek
VĚTA JEDNODUCHÁ A SOUVĚTÍ
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Přísudek Zpracovala: Mgr
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Číslovky Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 20123Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
PUBLICISTICKÝ STYL = NOVINÁŘSKÝ. Internetové zpravodajství – např Úkol : prohlédněte.
Předmět: Český jazyk - sloh Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Věty podle postoje mluvčího
stůl - pes - bída - zlost - láska -
Zájmena Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český – 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_16.
VESMÍR Slunce je hvězda. Kolem Slunce se vytvořila sluneční soustava.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
OPAKOVÁNÍ ČÍSLOVEK (+ pracovní list)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_72.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Přídavná jména DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN
SLOVNÍ DRUHY.
SČÍTÁNÍ DO 100 S PŘECHODEM DESÍTKY
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
Zájmena skloňují se druhy: osobní přivlastňovací ukazovací tázací
ČÍSLA SUDÁ A LICHÁ ČÍSLA SUDÁ
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_15 Téma: Pravopis – psaní velkých písmen Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11 _Moje rodina TÉMA:
VY_32_INOVACE_Jir_II_09 Velká písmena ve vlastních jménech Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Podstatná jména obecná a vlastní
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola J. E
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
zpracovaný v rámci projektu
Vypracovala Daniela Kubů ZŠ a MŠ Malý Újezd
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Podstatná jména obecná a vlastní (OPAKOVÁNÍ A PROCVIČOVÁNÍ) Označují konkrétní věc, osobu, zvíře, řeku atd. Např.: hora Říp, Jitka, pes Max, řeka Vltava atd. POZOR! PJ VLASTNÍ PÍŠEME VŽDY S VELKÝM POČÁTEČNÍM PÍSMENEM! TAKÉ NÁZVY SVÁTKŮ NAPŘ. Velikonoce, Dušičky, Vánoce, Nový rok (1.1.) …

Podstatná jména obecná a vlastní (OPAKOVÁNÍ A PROCVIČOVÁNÍ) Neoznačují konkrétní věc, osobu, zvíře, řeku atd. Např.: hora, křestní jméno, pes, řeka atd. POZOR! PÍŠEME VŽDY S MALÝM POČÁTEČNÍM PÍSMENEM!

PJ vlastní jednoslovná a víceslovná JEDNOSLOVNÁ (Brno) VÍCESLOVNÁ (Krušné hory, Ústí nad Labem) PAMATUJ VLASTNÍ NÁZVY píšeme s velkým počátečním písmenem, např. Základní škola v Plzni, Městský úřad v Hluboké nad Vltavou, Gymnázium v Českých Budějovicích atd. X OBECNÉ POJMY píšeme s malým počátečním písmenem, např. základní škola, městský úřad, gymnázium atd.

Procvičování Rozhodněte, kde napíšete velké/malé písmeno. Každoročně jezdíme lyžovat do O/orlických H/hor na skvěle upravené sjezdovky. Chodím do Z/základní školy L/ludvíka K/kuby v Č/českých B/budějovicích. Tatínek si denně kupuje Č/českobudějovický D/deník. Žáci Z/základních škol se utkali v atletice. Teta bydlí v ulici N/na D/dlouhé L/louce. Za jasné letní noci jsme pozorovali hvězdnou oblohu - V/velký vůz, M/malý vůz a další S/souhvězdí. Moje malá sestra obdivuje pohádkové postavy, V/víly, V/vodníky, P/princezny, ale nejraději má S/sněhurku a S/shreka. Na N/nový R/rok se u babičky v L/litoměřicích setkala celá naše rodina a všichni jsme si do N/nového R/roku popřáli zdraví a spokojenost. Bratr se stal studentem Č/českého V/vysokého U/učení T/technického v P/praze. S žádostí se obraťte na K/krajský Ú/úřad.

Řešení Každoročně jezdíme lyžovat do Orlických hor na skvěle upravené sjezdovky. Chodím do Základní školy Ludvíka Kuby v Českých Budějovicích. Tatínek si denně kupuje Českobudějovický deník. Žáci základních škol se utkali v atletice. Teta bydlí v ulici Na Dlouhé louce. Za jasné letní noci jsme pozorovali hvězdnou oblohu - Velký vůz, Malý vůz a další souhvězdí. Moje malá sestra obdivuje pohádkové postavy, víly, vodníky, princezny, ale nejraději má Sněhurku a Shreka. Na Nový rok se u babičky v Litoměřicích setkala celá naše rodina a všichni jsme si do nového roku popřáli zdraví a spokojenost. Bratr se stal studentem Českého vysokého učení technického v Praze. S žádostí se obraťte na krajský úřad.

Digitální učební materiál: Autor: Mgr.Petra Adamčíková Stupeň a typ vzdělávání: 2.stupeň ZŠ Ročník: šestý Předmět: český jazyk Počet vyuč.hodin: 1 Škola : ZŠ a MŠ L.Kuby 48, 370 07 České Budějovice Vytvořeno: srpen 2011 Druh uč.materiálu – prezentace –Microsoft PowerPoint-výklad a procvičování Školní rok 2011/12 a dále Registrační číslo: 7_I_4_Čj

Zdroje Krausová,Z., Teršová,R.,Český jazyk 6 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia 1.vydání.Plzeň:Nakladatelství Fraus,2003.136s. ISBN 80-7238-206-3 Styblík,V., Čechová,M., Hauser,P., Hošnová,E.,Český jazyk pro 6.ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií 2.vydání.Praha: SPN , 2001.176s.ISBN 80-7235-148-6 Seifertová,A.,Cvičebnice k učebnicím českého jazyka pro 6.-9.ročník ZŠ 2.vydání.Hájek Studio BLUG 2006.207s.154-00-26