Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Advertisements

ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Zdroj obrazového materiálu
Byl jednou jeden mladý pár s chlapcem ve věku 12 let.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Sámův kmenový svaz 623 – 658 n.l..
VEDLEJŠÍ VĚTY.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Libuši VY_32_INOVACE_15 Sada 9
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Ve společenství s Matkou Boží
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Identifikátor materiálu: EU
Cliccate per sfogliare. Jeden 92-ti letý malý, starý člověk, se pěkně se učesal, oholil, oblékl a ráno v 8 hodin odešel do Domova pro seniory. V Domově.
malíř a ilustrátor 19.stol.
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
DUCHOVÉ Jsou všude kolem nás... Nevěříš??? Tak proč se s námi nevydáš na cestu za nimi....?...čekají na tebe!!! PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!!
Velikonoční příběh Ilustrace Henry Martin Copyright © 2005
Práce s pohádkou - poznej podle úryvku
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
POHÁDKY.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Richard, vévoda z Gloucestru roznesl po městě falešné věštby, které se dostaly až ke králi Edwardovi IV.(jeho bratrovi), že královský rod vyvraždí královská.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace HONZA A HOLIČ Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU-
Charlie Chaplin klik.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
Literární výchova 3.ročník ZŠ „ Staré pověsti české“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místem v našem nejbližším okolí,
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
Simpsnovi. Jednoho dne se Houmr rozhodl, že si najde práci.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
CHVÁLÍM DEN, KDY JSI PŘIŠEL K NÁM, PORAZIL SMRT, ZACHRÁNIL JSI NÁS, V RADOSTI TEĎ ŽIJEM V TOBĚ DÁL. PRÁZDNÝ KŘÍŽ A PRÁZDNÝ HROB, ŽIVOT VĚČNÝ PRO NÁS BYL.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0115 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Řecké báje PPT Templates Orfeus a Eurydika.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
1. Kampak to spěcháte, pastýřové. Co je to za hvězdu v noci tmavé
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 1_31_Z POHÁDKY DO POHÁDKY ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
Staré pověsti české Alois Jirásek
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Práce s textem úryvku z pohádky.
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Staré pověsti české Alois Jirásek
Příchod Slovanů, praotec Čech.
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název : VY_32_INOVACE_2C44Čj6_Pověst
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_14
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Mýty, báje a pověsti

Báje – jsou fantazijním vyprávěním, vystupují zde nadpřirozené bytosti, nebo bohové či jiní hrinové. Jsou vzorem lidského chování.

Pověst - vychází z lidové slovesnosti, jsou zde nevysvětlitelné jevy, přírodní úkazy, vztahy k přírodě. Působí na čtenáře výchovně, mají mravní poučení.

Alois Jirásek Eduard Petiška Hana Doskočilová Ivan Olbracht Autoři pověstí : Alois Jirásek Eduard Petiška Hana Doskočilová Ivan Olbracht

Alois Jirásek – Staré pověsti české O králi Ječmínkovi - poslech pověsti z CD - charakteristika hlavních postav - pomocné otázky a odpovědi

Král Ječmínek je podle pověsti moravský, přesněji hanácký král. Svůj domov měl v Chropyni a je ochráncem českých sladovníků. Král Ječmínek se podle pověsti narodil v ječmeni, když jeho matka prchala před vojáky jejího manžela, moravského knížete z Chropyně, který v záchvatu hněvu je chtěl nechat popravit.

Na útěku se schovala v lánu ječmene a zmizela před vojáky Na útěku se schovala v lánu ječmene a zmizela před vojáky. Našly ji ženy ze vsi, vedle ní leželo děťátko, které se jí tam narodilo. Vzaly je s sebou do vsi a podle místa, kde se malý chlapec narodil, pojmenovaly ho Ječmínek. Když se král o tom dozvěděl, ještě rozzlobený, dal ženu i dítě odvést ze vsi na odlehlé místo, daleko od domova.

Brzy jej začaly trápit výčitky svědomí Brzy jej začaly trápit výčitky svědomí. Neměl nikde stání, jeho oslavy už ho nedokázaly rozveselit, a tak se rozhodl, že nechá povolat svou ženu a syna zpět. Když poslové přišli na místo, kam ženu s dítětem dali odvést, bylo všude prázdno a nikdo nedokázal poradit kde je najít- nikdo je nikde neviděl. Když se to král dozvěděl, sedl na koně a se svou družinou se je vydal hledat sám.

Projeli celou Moravu, nevynechali žádnou vesničku, žádnou jeskyni, žádný hájek, ale svou ženu se synem pán přesto nikde nenašel. Až jednou zahlédl u černé jeskyně starého poustevníka. Zeptal se, jestli mu neporadí, kde by našel svoji paní a syna. Poustevník se však proti němu postavil a pravil: „Pro své hříchy a viny nejsi hoden své ušlechtilé manželky a svého syna.

Poustevník se však proti němu postavil a pravil: „Pro své hříchy a viny nejsi hoden své ušlechtilé manželky a svého syna. Ten napraví, co jsi pokazil. Jako ty jsi zkázou moravské země, bude on jejím požehnáním a spásou. Ty ho nenajdeš a neuvidíš. Zjeví se a přijde, až země moravská na tom bude nejhůře.“ cs.wikipedia.org/wiki/Ječmínek

http://ld.johanesville.net/jirasek-01-stare-povesti-ceske?page=0 http://www.obrazky.cz/?q=alois%20jir%C3%A1sek-foto&fulltext

Poustevníkova věštba o synu chropyňského pána se roznesla Moravou a lid nepřestal čekat na krále Ječmínka. Nejdříve jej čekali ihned po králově smrti a doufali, že se snad každou chvíli objeví. Král Ječmínek ale nepřicházel. Přešla léta, potom staletí a pověst o králi Ječmínkovi stále neutuchala.

A jakou pověst znáš ty? Podívejte se do vaší knihovny, zda tam najdete podobnou knížku tohoto žánru. Můžete zajít také do městské knihovny