Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_235
Karnitin, beta oxidace, ketolátky Jméno autora: Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník: 3. (7.) Datum vytvoření: 6. 8. 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: biochemie Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Metabolismus lipidů Klíčová slova: Karnitin, beta oxidace, ketolátky Druh učebního materiálu: prezentace
Metabolismus lipidů – 2. část
Fáze odbourávání mastných kyselin Aktivace mastné kyseliny Transport aktivované mastné kyseliny do mitochondrií oxidace
Aktivace MK pomocí koenzymu A MK + CoA + ATP acylCoA + AMP Obr. 1: Koenzym A
Transport MK do mitochondrie pomocí karnitinu Mastná kyselina je přenášena ve formě acylkarnitinu Obr. 2: Karnitin
oxidace Oxidace na uhlíku Hydratace Oxidace Odštěpení acetylCoA Obr. 3: Beta oxidace
oxidace Z původního acylu vznikne nový acyl kratší o dva uhlíku znova oxidace AcetylCoA za normálních podmínek do citrátového cyklu Redukované koenzymy jsou reoxidovány v dýchacím řetězci Energetický výtěžek oxidace palmitoyl-CoA (16C) je 129 ATP
Ketolátky TCA cyklus je závislý na dostatku oxaloacetátu Při hladovění nebo diabetu se oxaloacetát spotřebuje na biosyntézu glukózy acetylCoA se převádí v játrech na ketolátky (acetoacetát, 3-hydroxybutyrát, aceton) zvláštní zdroj energie pro některé tkáně „ tuky hoří v ohni sacharidů“
Biosyntéza lipidů Lipidy jsou syntetizovány z MK a glycerolu Biosyntéza MK – z acetylCoA Musí být dostatek acetylCoA, který není zapotřebí metabolizovat na energii (např. po jídle, když je dostatek glukózy)
Esenciální MK Savci nemají enzymy, které vnášejí dvojnou vazbu uhlík za C9 Nemohou syntetizovat kyselinu linoleovou, linolenovou – musí je přijímat v potravě (rostlinné tuky) Omega – 3 nenasycené MK Mají dvojnou vazbu za třetím uhlíkem (počítáno od konc.methylu) Obsaženy v rybím mase, rostlinném oleji Příznivý vliv na kardiovaskulární systém, CNS, imunitu atd. jsou nutným substrátem pro syntézu prostaglandinů a dalších biologicky aktivních látek snižují hladinu cholesterolu
Použité zdroje Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., 2005. ISBN 80-7182-057-1. RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004. ISBN 80-7200-761-0
Obrázky NEUROtiker. Commons.wikimedia.org: Coenzyme A.svg [online].2007-07-04 [cit. 2013-02- 21]. Dostupný volně na <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e 9/Coenzym_A.svg>. NEUROtiker. Commons.wikimedia.org: Carnitin.svg [online].2007-06-19 [cit. 2013-08-05]. Dostupný volně na <http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ACarniti n.svg>. Beta oxidace. KAbinet chemie [online]. [cit. 2013-08- 06]. Dostupné z: http://kabinet- chemie.webnode.cz/images/200000268-dc640dcbc6- public/beta-oxidace.jpg