CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Teorie kyselin a zásad.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Teorie kyselin a zásad Výpočty pH
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Druhy chemických reakcí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
Neutralizace Mgr. Helena Roubalová
Kyseliny a zásady.
Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI.
CHEMICKÉ REAKCE.
Chemické výpočty – část 2
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Elektrochemie.
Brönstedovo-Lowryho pojetí kyselin a zásad
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
Teorie kyselin a zásad.
Acidobazické rovnováhy (rovnováhy kyselin a zásad) pH - definice silné a slabé kyseliny a zásady, výpočet pH soli slabých kyselin a zásad, hydrolýza, výpočet.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
PROTOLYTICKÉ REAKCE.
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
Chemické rovnováhy ve vodách
Rovnovážné stavy.
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Neutralizace Vznik solí
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
XI. KYSELINY a ZÁSADY Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích chemie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 40.
Rovnovážné stavy.
Kapaliny a roztoky Rozpustnost – děj na molekulární úrovni
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Chemické výpočty III.
Protolytické reakce.
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
Kyseliny a zásady – Arrheniova teorie
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Disociace slabých elektrolytů
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Neutralizace.
Protolytické děje.
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH II
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
ŠablonaIII/2číslo materiálu394 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
A CIDOBAZICKÉ VLASTNOSTI ROZTOKŮ RNDr. Marta Najbertová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Neutralizace Vznik solí
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
REAKČNÍ KINETIKA X Y xX + yY zZ
Roztoky - elektrolyty.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Transkript prezentace:

CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH I VY_32_INOVACE_05-18 CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH I Teorie kyselin a zásad, neutralizace, disociační konstanty kyselin a zásad, konjugovaný pár

Acidobazické zvratné reakce v dnešní době je známo několik teorií, které přesněji popisují zvratnou chemickou reakci kyseliny a zásady neboli acidobazickou reakci

Arrheniova teorie kyseliny jsou látky schopné ve vodných roztocích odštěpit vodíkový kationt rovnice: HA + H2O  H30+ + A – př) HNO3  H+ + NO3_ H+ není schopen samost. existence ve vod. prostředí (hydratuje se na H3O+), což Arrhenius nevěděl zásady jsou látky schopné ve vodných roztocích odštěpovat hydroxidové anionty rovnice: BOH  B+ + OH_ př) Ca(OH)2  Ca2+ + 2(OH)_

Neutralizace vzájemná reakce kyseliny a hydroxidu se nazývá neutralizace, vzniká sůl a voda podle Arrheniovy teorie se ve vodném roztoku kyseliny vyskytuje kationt vodíku a aniont kyseliny a ve vodném roztoku hydroxidu, hydroxidový aniont a kationt kovu rovnice: H+ + Cl - + Na + + OH -  H2O + NaCl př) kys. sírová a hydroxid měďnatý kys. uhličitá a hyroxid vápenatý

BRÖNSTEDOVA TEORIE, BRÖNSTED – DÁNSKÝ FYZIKÁLNÍ CHEMIK obecnější teorie – umožňuje rozdělit látky na kyseliny a zásady i v případě, že nereagují s vodou kyselina je schopna v přítomnosti zásady odštěpit vodíkový kationt a předat ho zásadě rovnováhu v této zvratné reakci charakterizuje disociační konstanta kyseliny – konstanta acidity KHA zásada je schopna v přítomnosti kyseliny přijmout vodíkový kationt od kyseliny rovnováhu v této zvratné reakci charakterizuje disociační konstanta zásady – konstanta bazicity KB

AUTOPROTOLÝZA = reakce mezi dvěma molekulami rozpouštědla, které je schopno odštěpit vodíkový kationt (protické rozpouštědlo) rozpouštědlo se chová jako kyselina i zásada zároveň = má amfoterní charakter (amfolyt) př) H2O + H2O  H3O+ + OH_ NH3 + NH3  NH4+ + OH_

S.ARRHENIUS (1859 – 1957), ŠVÉDSKÝ FYZIK A CHEMIK, NOSITEL NOBELOVY CENY ZA CHEMII, FORMULOVAL TEORII KYSELIN A ZÁSAD název: File:Arrhenius2.jpg, zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Arrheni us2.jpg

J.BRÖNSTED (1879 – 1947), DÁNSKÝ FYZIKÁLNÍ CHEMIK, FORMULOVAL TEORII KYSELIN A ZÁSAD název: File:Johannes Brønsted.jpg, autor: Peter Elfelt, zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Joha nnes_Br%C3%B8nsted.jpg

Konjugované páry acidobazické zvratné reakce se účastní 2 konjugované = spřažené páry kyselina a zásada uvažujme reakci: HA + H2O  H30+ + A – HA, A - konjugovaná K1 a Z1 H2O, H30+ - konjugovaná K2 a Z2

PŘÍKLADY KONJUGOVANÝCH PÁRŮ Zakresli konjugované páry schématicky: H2SO4 + H2O ↔ H3O+ + HSO4_ NH3 + H2O  NH4+ + OH_ HClO4 + H2SO4  H3SO4+ + ClO4_

Závěr Látka je kyselinou pokud snáze odštěpuje vodíkový kationt než ho přijímá, látka je zásadou pokud snáze váže vodíkový kationt než ho odštěpuje.

Autor DUM: Mgr. Kateřina Kleslová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Kateřina Kleslová