Socioekonomická geografie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Advertisements

Hodnotový management Teorie rozhodování
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Úvod do umělé inteligence
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Politologie jako věda Politika moc
Krajina, krajinné složky
Sociální konstruktivismus
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Krajina a životní prostředí
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ČESKÉ REPUBLIKY I
Struktura krajiny Diferenciace krajinné sféry
Krajina a životní prostředí
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
Socioekonomická geografie
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Klíčová otázka č. 5 Mediální obraz bezdomovectví prof. PhDr. Jan Jirák, Ph.D. (MUP, FSV UK) 26. – 27. listopadu 2014.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Základní principy geografického výzkumu
Vznik sociologie Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Ústav světových dějin Obor Historie – Obecné dějiny.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Prezentace projektu doktorského studia
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
Sociologie ?.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
Postavení pedagogiky mezi vědami
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Osoba v právním smyslu Obecná charakteristika. Výběrová literatura: Korten, D.C., Keď korporácie vládnu svetu. Vyd. PARADIGMA.SK, Košice, 2000 Gray, J.,
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Vztahy geografie k ostatním vědám
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Regionální analýza Charakteristika regionu Složky a prvky krajinné sféry Struktura regionu Typy regionů Účelové regiony NUTS Přirozená regionální struktura.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Bakalářský studijní obor: Historie
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Ústav světových dějin Obor Historie – Evropská studia.
Pedagogické disciplíny
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Terénní zeměpisná exkurze
úvod a kartografická zobrazení
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Geografie Krajinná sféra
Charakteristika zeměpisu CR
Základy demografie Přednáška 1.
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Socioekonomická geografie Jaroslav Koutský Katedra regionálního a lokálního rozvoje koutsky@fse.ujep.cz

Literatura I. Šotkovský – Socioekonomická geografie v obecném přehledu J. Vencálek – Socioekonomická geografie 1 M. Hampl – Geografická organizace společnosti: Transformační procesy a jejich obecný kontext P. Haggett – Geography – a global synthesis Sborník České geografické společnosti – Geografie, Geografické rozhledy

Definice geografie Geografie je věda, jež studuje vazby mezi objekty na Zemi a snaží se objevit zákonitosti, které určují jejich prostorové rozmístnění (Jaromír Demek) - Objektem geografie jako vědy je krajinná sféra (fyzickogeografická a socioekonomická sféra) - Předmětem geografie jsou funkční analýza vztahů a vazeb mezi jednotlivými složkami krajinné sféry

Další definice geografie Poskytuje obraz Země prostřednictvím mapování rozmístnění jednotlivých míst (Ptolemaios, 150) Poskytuje přesný, racionální popis a interpretaci rozmístnění charakteristik Země (Hartshorne, 1959) Zkoumá prostorovou organizaci lidské společnosti a její vztahy s prostředím (Haggett, 1975)

Cíle geografie Cílem studia geografie je poznání organizace a fungování prostorových struktur a procesů Geografie není duplicitou celé vědy, neboť vše zkoumá dílčím, specifickým způsobem – zkoumá vnější koexistenci složek prostředí nikoliv podstatu těchto jevů (M. Hampl)

The Royal Geographical Society „Geografie je studium zemského povrchu, lidí, míst a prostředí…Je to o světě, ve kterém žijeme“ „Geografie je unikátní v propojení přírodních a sociálních věd“ „Geografie se snaží porozumět sociálním a přírodním procesům v kontextu místa a regionu“

Geografické poznání – příběh z pláže Proč jsou lidé rozmístněni takto? Je to náhoda či je v tom pravidlo? Jak mohu poznání dané prostorové organizace využít?

Geografické poznání – příběh z pláže Příroda jako aktér procesu Peter Haggett – Geography – a global synthesis

Geografické poznání – příběh z pláže Člověk jako aktér procesu Peter Haggett – Geography – a global synthesis

Geografické poznání – příběh z pláže Geografie jako nástroj poznání procesu Peter Haggett – Geography – a global synthesis

Chápání reality… Ekonomický přístup - ekonomický systém je studován převážně v abstraktní rovině, izolován od vnějších jevů (např. politické či přírodní vlivy…) Ty jsou posuzovány dodatečně, aby byly zdůvodněny odchylky od striktních ekonomických pravidel = zjednodušené, praktické, nepřesné Geografický přístup - komplexní povahu okolní reality, což vede k výrazné individualizaci problémů a otevírá prostor pro idiografické přístupy = detailní, přesné, složité, nepraktické

Ekonomie v. geografie

Principy geografie Sleduje zároveň přírodní a sociální jevy (jejich vzájemné vztahy a vazby) Prostor je základním organizačním konceptem Vychází z analýzy „reálných“ dat Řeší problémy komplexně, těžce definuje obecně platné zákonitosti

Instituce a geografové v ČR „Albertovská škola“ – PřF UK, Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje (Prof. Hampl, Doc. Blažek, Doc. Sýkora,…) „Brno“ - Geografický ústav a ESF MUNI (Doc. Toušek, Doc. Viturka, Doc. Řehák,…) „Regiony“ (OU – Doc. Baar, Dr. Rumpel, UJEP – Doc. Anděl,…)