Elektronizace agend nejen ve státní správě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečný digitální podpis v praxi
Advertisements

OP Rybářství 2007 – 2013 Plná elektronizace příjmu Žádostí o dotace z OP Rybářství a koncept administrace v novém programovacím období Ing.
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Metodické a produktové řešení požadavků zákona 300/2008 Sb.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Generální ředitelství cel Projekt ECR brána případová studie
Procesní analýza vybrané části ČSÚ Bc. Petr Horák Brno, Květen 2012 Operační management.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
Řízení přístupových práv uživatelů
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
DRMS Forum září 2009 GORDIC řešení datových schránek organizace Bc. Pavel Prchal Ing. Vladislav Korecký.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Registr dlužníků státu
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
© 2010 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. Adobe Confidential. Vladimír Střálka| Country Manager ČR, SK, SL Od “Úřadu” k “e-Úřadu”
IS DIS Zdeňka Fialová. Obsah 1.Základní informace 2.Využití 3.DIS POV 4.Ukázka 5.Související problémy.
ELEKTRONICKÉ PŘESTUPKOVÉ ŘÍZENÍ REJSTŘÍK PRESTUPCŮ PRAHA
Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění.
Studijní IS a spisová služba Miroslav Křipač
LiveContent Univerzální Formulářové Řešení Michal Petrtýl, Marek Beneš.
OP Rybářství 2007 – 2013 Portál farmáře jako nový nástroj v komunikaci mezi žadateli a SZIF v rámci OP Rybářství. Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky.
Komerční využití systému ISDS
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
© LogicaCMG All rights reserved Problémy efektivního sběru dat Formuláře, portály, datové sklady Tomáš Kuba Systémový architekt.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Špička v každém směru IT 3 Od elektronické podatelny k řešení problému elektronického podání Ing. Martin Vimr obchodní ředitel.
Realizační tým ICZ duben 2005
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Krajský úřad Libereckého kraje
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Adobe Řešení pro veřejnou správu Transformace služeb veřejné správy a PDF Inteligentními Dokumenty.
Špička v každém směru IT 3 Podpora obchodování s elektrickou energií SOAP komunikace Seminář AEM 30. května 2006.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka Fakulta Mechatroniky Bc. Aleš Borovka ColdFusion – nový webový trend ?
Seminární práce z předmětu SIPOL
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Protálová řešení Příklady reálných nasazení Tomáš Kutěj System Engineer Microsoft.
ECM – Enterprise Content Management
26. uživatelská konference 28. – 29. května 2015, Deštné v Orlických horách ORSOFT OPEN / OR-SYSTEM OPEN OD TEORIE K PRAXI Odvážný prezentátor.
Helios Orange - Implementace systému
Scanservice a.s. | Náchodská 2397/23 | Praha 9 | Česká republika | D O C U M E N T I M A G I N G
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR E-tržiště České pošty.
ORSOFT RADNICE OPEN – ÚVODNÍ SEZNÁMENÍ Petra Hoffmanová.
Aplikace Monitorovací systém
Prezentace ISKA Luděk Šafář Robert Hernady
On-line vyjadřování k existenci sítí
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Transkript prezentace:

Elektronizace agend nejen ve státní správě Leoš Mates

Elektronizace - proč? Instituce Uživatelé Administrativní zátěž Efektivita sběru dat Uživatelé Možnost el. podání Zvýšení komfortu Obecný začátek – co všechno nabízí formulářový systém a je vlastně schopen poskytnout? Správa šablon – vzorů formulářů (je to nejen o publikaci, ale i inteligentní aktualizaci – využitím verzování, o distribuci občanům, atd. – viz. dále) Prostřednictvím 602XML Filler poskytuje komfortní práci na úrovni samotného vyplňování systém nabízí plně elektronické podání bez nutnosti jít fyzicky na úřad V neposlední řadě je to také o předávání ke zpracování dalším systémům (např. příslušná podatelna)

Překážky, problémy Zákony a vyhlášky Elektronický podpis a jeho využití „Elektronický dokument“ Přístup uživatelů Obavy ze změn Obecný začátek – co všechno nabízí formulářový systém a je vlastně schopen poskytnout? Správa šablon – vzorů formulářů (je to nejen o publikaci, ale i inteligentní aktualizaci – využitím verzování, o distribuci občanům, atd. – viz. dále) El. podpis – není zatím užíván v takové míře, jak bychom si představovali El. dokument – de-facto neexistuje, v okamžiku, kdy bude uzákoněn se otevírá brána V neposlední řadě je to také o předávání ke zpracování dalším systémům (např. příslušná podatelna) Postoj lidí – nedůvěra v elektronickou komunikaci, vidí v tom něco komplikovaného

Návrh řešení Formulář (nositel dat) + Portál (distribuce a sběr) = fungování agendy jako celku Formulář jako nositel strukturovaných dat ve spojení s portálovým řešením nabízející efektivní správu formulářů

Jde to vůbec? Cesty, jak komunikaci usnadnit Správné nastavení procesů Nabídnout přidanou hodnotu Postupné kroky místo násilného řešení Obecný začátek – co všechno nabízí formulářový systém a je vlastně schopen poskytnout? Správa šablon – vzorů formulářů (je to nejen o publikaci, ale i inteligentní aktualizaci – využitím verzování, o distribuci občanům, atd. – viz. dále) Prostřednictvím 602XML Filler poskytuje komfortní práci na úrovni samotného vyplňování systém nabízí plně elektronické podání bez nutnosti jít fyzicky na úřad Násilné řešení (vizualizace formulářů jako papíru)

Výhody pro úřad Snížení administrativy Menší náklady (výměna papíru) Efektivní správa Řízení sběru Automatizace procesů Kontrola dat Obecný začátek – co všechno nabízí formulářový systém a je vlastně schopen poskytnout? Správa šablon – vzorů formulářů (je to nejen o publikaci, ale i inteligentní aktualizaci – využitím verzování, o distribuci občanům, atd. – viz. dále) Prostřednictvím 602XML Filler poskytuje komfortní práci na úrovni samotného vyplňování systém nabízí plně elektronické podání bez nutnosti jít fyzicky na úřad V neposlední řadě je to také o předávání ke zpracování dalším systémům (např. příslušná podatelna)

Výhody pro respondenty Rychlá a efektivní komunikace Kvalifikované el. podání Kontroly, termíny Vlastní prostor – datová schránka Aktivní návazná komunikace Obecný začátek – co všechno nabízí formulářový systém a je vlastně schopen poskytnout? Správa šablon – vzorů formulářů (je to nejen o publikaci, ale i inteligentní aktualizaci – využitím verzování, o distribuci občanům, atd. – viz. dále) Prostřednictvím 602XML Filler poskytuje komfortní práci na úrovni samotného vyplňování systém nabízí plně elektronické podání bez nutnosti jít fyzicky na úřad Notifikace, doručenky, vracení formulářů

Výběr technologie Formulářové řešení: Portálové řešení Off-line technologie Adobe – PDF Software602 – 602XML Jiné On-line technologie Portálové řešení DELTAX Systems – Form Server Jiné - řešení na klíč Obecný začátek – co všechno nabízí formulářový systém a je vlastně schopen poskytnout? Správa šablon – vzorů formulářů (je to nejen o publikaci, ale i inteligentní aktualizaci – využitím verzování, o distribuci občanům, atd. – viz. dále) Prostřednictvím 602XML Filler poskytuje komfortní práci na úrovni samotného vyplňování systém nabízí plně elektronické podání bez nutnosti jít fyzicky na úřad V neposlední řadě je to také o předávání ke zpracování dalším systémům (např. příslušná podatelna)

FormServer Podpora distribuce šablon formulářů, vyplňování formulářů a jejich správa Schvalovací procesy - workflow Správa uživatelů Práce s formuláři pomocí zdarma dostupných programů Datové schránky Napojení na další systémy, datový sklad Co je v modré oblasti? Správa šablon a jejich distribuce včetně schvalovacího procesu (na úrovni práv publikace či pouze nahrávání šablon-vzorů formulářů) , širokých možností publikace ( definice atributů – verze, platnost, možnost přenosu vyplněných dat do aktualizované šablony apod.) Správy uživatelů, institucí (mč) a přítomnost registrační komponenty Co se týče uživatelů – občanů, pracují s formuláři pomocí vlastních schránek (portál) a aplikace 602XML Filler (část vyplňování formulářů) – pro práci tedy nepotřebují kromě zdarma dostupných programů žádnou další aplikaci.

Formulářová technologie Koncepce Formulářová technologie (Software 602, Adobe) 602Designer / Acrobat Pro Návrh formulářů 602Filler / Acrobat Reader Offline vyplňování El. podpis Form Server/Portal (DELTAX Systems) Form Server / Portal Registrace uživatelů Datová schránka Správa workflow Příjem a uložení dat Správa šablon Notifikace Interní systém (instituce resp. firma) Úplné řešení pro elektronickou komunikaci „formulářového typu“ Zaregistrovaný uživatel si v prostředí portálu vybere formulář, vyplní jej pomocí 602XML Filler nebo Acrobat Reader (obojí zdarma) Následně jej uloží zpět na portál Využitím služeb Form Server/Portal jsou data zaslána cílové instituci Instituce je přijme a zpracuje Uživatel je notifikován o svých povinnostech a o průběhu zpracování

Práce koncového uživatele Uživatel má svou datovou schránku, ve které se drží evidence podání, vzory formulářů atd. Uživatel komunikuje pomocí intuitivního rozhraní obdobného „e-mailové“ schránce Ve své schránce vidí publikované (případně přidělené) formuláře ke zpracování Je informován o požadovaném termínu zpracování (odeslání) formuláře Konkrétní formulář si stáhne a v programu 602XML Filler nebo Acrobat Reader a lokálně ho vyplní (rozpracuje, uloží, dokončí..) Následně jej „nahraje zpět do schránky“, případně „odešle“ na instituci. Formulář lze sdílet s ostatními uživateli (odeslat či přijmout podobně jako zprávu el. pošty) Uživatel (i nepřihlášený anonymní uživatel) může stáhnout šablonu formuláře, v 602XML Filleru ji vyplnit, může podepsat elektronickým podpisem a odeslat přes eForms na podatelnu.

Ukázky prostředí

Výhody pro vkladatele dat Minimální pocit rozdílu od práce v přirozeně akceptovatelné papírové formě, koncentrace maxima činností uživatele do přátelského prostředí internetového portálu Zjednodušení procedur z pohledu uživatele Možnost offline vyplňování Kontrola zadaných údajů, automatické výpočty, Interaktivní nápověda Předvyplňování dat, dynamické uspořádání formuláře podle potřeby Kolaborativní zpracování formulářů Kvalitní tisky vyplněného formuláře Podepsání formuláře (dat) kvalifikovaným certifikátem (e-podpisem), zabezpečené spojení Odeslání formuláře plně elektronickou cestou nebo možnost souběhu elektronického a „papírového“ zpracování

Ukázky prostředí

Výhody pro příjemce dat Snížená chybovost a proaktivní přístup příjemce dat zkvalitnění výstupů od koncových uživatelů možnost sledování postupu práce uživatelů možnost nápomoci ze strany instituce aplikace kontrol na úrovni formuláře i při příchodu dat Úspora času, zefektivnění procesů elektronické zpracování formulářů vyšší míra automatizace souvisejících procesů možnost vyhodnocovat chování konečných uživatelů a optimalizovat podle něj příslušné procesy

Výhody pro příjemce dat Možnost kolaborativního zpracování v uživatelsky přívětivé formě formulářů i na straně instituce Integrovatelnost s návaznými systémy Možnost snadného pořizování či úprav formulářů vlastními silami, možnost využití formulářů z jiných institucí Integrace několika institucí do jednoho řešení Zajištění řízení souběhu papírové a elektronické dokumentace Standardizace ve veřejné správě

Architektura systému Třívrstvá architektura platformě a technologicky nezávislé aplikace Základní koncepcí navrhovaného řešení je stavebnicový modulární systém realizovaný logickou třívrstvou architekturou. Prezentační vrstvou je internetový prohlížeč a GUI, aplikační logika se skládá z komponent a samostatných modulů poskytujících požadovanou funkcionalitu. Komponenty a moduly jsou umístěny na aplikačním serveru, datová vrstva je realizována nad výkonnou databází ORACLE. Aplikační vrstva je realizována na základě technologií J2EE a nasazená aplikace bude provozována na kontainerech OC4J, které jsou součástí aplikačního serveru Oracle AS 10g. Aplikace je platformně nezávislá.

Implementace řešení Licence DELTAX FormServer 450 000,- Kč Implementace, přizpůsobení 100 000,- Kč Nadstavbové moduly Funkcionality na klíč

Reference Ukázky stávajícího nasazení formulářového systému: Poslední slide jako demonstrace: Máme s formuláři a agendou kolem nich bohaté zkušenosti a narazili jsme už na leccos ( Vymýšlení procesu, jak obejít el.podpis, hlídání termínů a nastavování periodicity sběru, až po dynamické generování a modifikaci formulářů na základě vstupních dat Zkušenosti se promítly rovněž v pokročilém systému verzování (sice nějak fungovalo od začátku, ale rozhodně jsme kdysi nemohli prohlásit a garantovat, že se Vám nestane, aby jste obdrželi od uživatele data v neaktuální šabloně formuláře.

Děkuji za pozornost! Leoš Mates leos.mates@deltax.cz DELTAX Systems a.s. ISSS – stánek číslo 46. Co přinášíme za výhody? - Uživatel pomocí „své“ schránky pracuje s formuláři mnohem přehledněji, vidí stav přijetí a všechna „svá“ podání ve všech stavech (možnost podívat se souhrnně na 1 podání, kde je vidět i např. navazující komunikace – archiv podání (vyjmenovat stavy))