65-51-E/02 Práce ve stravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: E/02 Práce ve stravování
Advertisements

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.03 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy.
VY_32_INOVACE_11_GAS_613_Per
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt: E/02 Práce ve stravování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
65-51-E/02 Práce ve stravování
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Charakteristika pokrmů z vepřového masa. Použití jednotlivých částí. VY_32_INOVACE_TPP_546 Charakteristika pokrmů z vepřového masa. Použití jednotlivých.
Hovězí maso Význam : vysoká biologická hodnota barva sytě červená
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník – kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Transkript prezentace:

65-51-E/02 Práce ve stravování Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_01 Název DUMu: Úprava vepřového masa vařením Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby, 65-51-E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum: 12. 11. 2012

Vepřové maso Obr.4 Obr.22

Charakteristika vepřového masa Popiš vlastnosti vepřového masa Světlá barva masa Maso je měkké, jemně vláknité Vysoký podíl tuku (podle jatečné části) Podkožní tuk je kvalitní (hřbetní sádlo) Kratší tepelná úprava Nejlepší je maso z 8 – 10 měsíčních kusů, váha 80 – 120 kg

Použití jednotlivých částí Panenská svíčková – minutky, pečení Obr.11 Obr.18 Urči jatečnou část

Použití jednotlivých částí Pečeně – vcelku pečení, plátky pečení, dušení, smažení Obr.19 Obr.12 Obr.1 Urči jatečnou část

Použití jednotlivých částí Kýta – vcelku pečení, dušení, plátky pečení, dušení, smažení Urči jatečnou část Obr.20 Obr.14 Obr.2

Použití jednotlivých částí Plec – vcelku pečení, dušení, plátky, kostky pečení, dušení Obr.15 Obr.6 Urči jatečnou část

Použití jednotlivých částí Krkovice – vcelku pečení plátky pečení, smažení Obr.3 Obr.7 Urči jatečnou část Obr.16

Použití jednotlivých částí Bůček – vcelku pečení plátky, kostky pečení, dušení Urči jatečnou část Obr.17 Obr.13 Obr.5 Obr.21

Použití jednotlivých částí Koleno – vcelku pečení, vaření vykostěné pečení, dušení Obr.9 Urči jatečnou část

Použití jednotlivých částí Obr.10 Nožičky – vaření (vývar, rosol) Hlava s lalokem – vaření (vepřové hody), do mletého masa Obr.8 Urči jatečné části

Vaření vepřového masa Maso vkládáme do vařící vody Vaříme táhnutím do měkka Vaříme s přísadou soli, cibule a celého pepře Lze přidat i kořenovou zeleninu

Vaření vepřového masa Vařené maso jako vlastní pokrm Vývary používáme na bílé polévky Zalévání dušených a pečených pokrmů K přípravě omáček Vařené vepřové maso používáme také při přípravě vepřových hodů Ve studené kuchyni

Vaření vepřového masa Odpověz na otázky Jak připravujeme vývar B? Jaké maso používáme? Jaké koření přidáváme? Jak dlouho maso vaříme? Vkládáme maso do studené, nebo vařící vody?

Vaření vepřového masa Které polévky připravujeme z vývaru B? Hrachová Květáková Dřšťková Rybí Které omáčky připravujeme z vývaru B? Koprová Cibulová Španělská Česneková Hovězí s rýží Gulášová Frankfurtská Krupicová s vejci Holandská Rajská Houbová Bešamel

Jak připravujeme ovarové koleno? Koleno vaříme s přísadou soli, cibule a celého pepře do měkka. Vykostíme, podáváme s křenem, hořčicí a pečivem. Maso přeléváme malým množstvím vývaru. Obr.23

Vaření vepřového masa Které jatečné části vepřového masa se hodí na vaření? Panenka Bůček Pečeně Kolena Kýta Nožičky Hlava Plec Lalok Krkovice

Zdroj materiálů: BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, 1996. Obr.1 http://www.masoturek.cz/fotky21387/fotos/_vyr_6pork-cutlet.jpg Obr.2 http://www.sanytrak.cz/maso/veprova-kyta.gif Obr.3 http://www.sanytrak.cz/maso/veprova-krkovice.gif Obr.4 http://www.nakup-domu-louny.cz/sites/default/files/kostra-s(93321).jpg Obr.5 http://www.sanytrak.cz/maso/veprovy-bok.gif Obr.6 http://www.sanytrak.cz/maso/veprova-plec.gif Obr.7 http://www.reznici.cz/files/zbozi/veprova_krkovice.jpg-w597.jpg Obr.8 http://www.nakup-domu-louny.cz/sites/default/files/hlava%20s%20lalokem.jpg Obr.9 http://www.reznici.cz/files/zbozi/veprove_koleno.jpg-w597.jpg Obr.10 http://www.pepato.eu/2011/01/veprovy-jazyk-v-aspiku.html http://3.bp.blogspot.com/_m8xcVTNfXY0/TTyjZSD_-UI/AAAAAAAAAd8/NTGDOwOr_to/s1600/Aspik_7_fin1.jpg Obr.11 http://www.nalok.cz/data/obrazky/db/veprova-panenka_db9f0a89-b673-4218-9299-ab15bcd9cd8c.jpg Obr.12 http://www.jatka-lanskroun.cz/products-big/23112.jpg Obr.13 http://www.reznici.cz/files/zbozi/veprovy_bok.jpg-w597.jpg Obr.14 http://www.nakup-domu-louny.cz/sites/default/files/Vep%C5%99ov%C3%A1%20k%C3%BDta%20s%20kost%C3%AD.JPG Obr.15 http://www.masoturek.cz/fotky21387/fotos/_vyr_9plec.jpg Obr.16 http://www.jatka-lanskroun.cz/products-big/23407.jpg Obr.17 http://www.jatka-lanskroun.cz/products-small/23176.jpg Obr.18 http://www.jatka-lanskroun.cz/products-big/23163.jpg Obr.19 http://www.jatka-lanskroun.cz/products-small/23169.jpg Obr.20 http://www.jatka-lanskroun.cz/products-small/23121.jpg Obr.21 http://www.jatka-lanskroun.cz/products-small/23116.jpg

Zdroj materiálů: Obr.22 http://www.goveg.cz/images/upload/general/prasata3.jpg Obr.23 http://www.cbdx.cz/fotky/1719/14484_ovar.jpg Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.