Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY
Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů a odborného výcviku autor Mgr. Martina Šuráňová
Výukový materiál pro 2. ročník, Odborný výcvik
Víno podáváme vždy před jídlem Nejdříve podáváme mladá potom starší vína Víno servírujeme v pořadí bílé, růžové, červené Podle zbytkového cukru podáváme vína v pořadí suchá, polosuchá, polosladká, sladká
Rozlévaná vína podávání lahvového vína v jednoporcových skleničkách nebo džbáncích Čepovaná vína Prodej sudového vína Lahvová vína
Šumivá vína 4 - 6⁰C Bílá vína ⁰ Růžová vína ⁰C Červená vína ⁰C Vyzrálá červená těžká vína ⁰C Musíme myslet na to, že víno při nalití do skleničky zteplá. Proto víno při otevírání by víno mělo mít o 2⁰C méně.
Kvalitní víno potřebuje kvalitní sklenici Sklo by mělo být nejlépe čiré bez brusu a barevných odstínů. Na vyšších stopkách Vyšších obsahů
Menší objem než na červené víno Objem cca 150 – 300ml Otevřeného tvaru
Obsah může být 300 až 460 ml Uzavřeného tvaru – balónovité, lépe se rozvine buket vína
Miska, špička, flétna Podle nejnovějších trendů je nejvhodnější sklenice typu flétna, aby se co nejlépe projevilo perlení.
Má svá ustálená, mezinárodně platná pravidla. Dodržujeme tento postup: Objednávka Prezentace Otevření Degustace Nalévání dolévání
Víno servírujeme z keridonu, kde ho přineseme v termoizolačním tubusu Láhev prezentujeme hostiteli z levé strany Při prezentaci je nutno uvést Odrůdu Ročník Oblast a podoblast O jaké víno se jedná Jakostní odrůdové Jakostní odrůdové s přívlastkem
Odstraníme kapsli malým ostrým nožíkem Zašroubujeme vývrtku do středu korku Neotáčíme lahví Neprovrtáme korek skrz Velikost korku musíme odhadnou, čím kvalitnější víno, tím delší korek Vytáhneme opatrně korek téměř celý a zbytek vyjmeme kývavým pohybem Přivoníme ke korku Pokud jeho vůně naznačuje vadu vína, vyměníme láhev Dáme hostu korek na podšálku ke kontrole
Zeptáme se hostů, kdo bude degustovat - ochutnávat Nejčastěji je to hostitel Nalejeme degustační porci – max. 1/3 skleničky Po smyslovém posouzení dá host souhlas k nalévání Při nalévání postupujeme podle společenských pravidel od nejčestnějších hostů a naposledy dolejeme hostiteli
Víno nesplňuje jeho očekávání Objedná si jiné – účtujeme všechno Víno je vadné Nemůže být hostu účtováno Ztráta jde na účet provozovny, skladníka nebo dodavatele Otevřeme jinou láhev
Hostům doléváme poté, co první host vyprázdní sklenku Můžeme dolévat bílá i červená vína Provzdušní se Dolétím se víno ve sklenici zchladí
Servis růžových a červených vín je základním způsobem servisu vín obdobný U servisu červených vín nepoužíváme termoizolační tubus
DVOŘÁK, I. Sommelier povolání budoucnosti. Praha:2001. ISBN MATHÉ I., ŠPAČEK L. Etiketa. Praha: BB/art s.r.o, ISBN SALAČ, G. Stolničení. Praha:Fortuna, ISBN ŠEVČÍK L., DVOŘÁK I. Sommelierství-umění podávat víno hledání pravdy o víně. Praha:2002. ISBN X
Vinařská oblast Morava/Vína z Moravy, vína z Čech [online ] dostupný na oblast-morava-cz.html