Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Advertisements

Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
VY_32_INOVACE_11_ODV_654_Str
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Flambování masa
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
Inventář na teplé nápoje
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
VY_32_INOVACE_11_ODV_653_Str
SERVIS ŠUMIVÉHO VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
 Projekt CZ.1.07/1.1.38/  Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku  uměleckých řemesel a oborů gastro  TENTO PROJEKT JE.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
VINÁRNY Dle provozní doby a charakteru provozu dělíme vinárny na
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
VY_32_INOVACE_10_GAS_581_Mel
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SERVIS BÍLÉHO A RŮŽOVÉHO VÍNA
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.
Sabrage (Sabráž) Umění otevírání šampaňského, hrdla lahve šavlí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV - Stolničení Ročník:
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
Podávání vína Stolničení KC1.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_8_INOVACE_STO_44 Název školy: Střední průmyslová.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Povídání o víně Barbora Bílková1. Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky.
Technika obsluhy – Vinárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tato prezentace byla vytvořena
Transkript prezentace:

Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů a odborného výcviku autor Mgr. Martina Šuráňová

Výukový materiál pro 2. ročník, Odborný výcvik

 Víno podáváme vždy před jídlem  Nejdříve podáváme mladá potom starší vína  Víno servírujeme v pořadí bílé, růžové, červené  Podle zbytkového cukru podáváme vína v pořadí suchá, polosuchá, polosladká, sladká

 Rozlévaná vína  podávání lahvového vína v jednoporcových skleničkách nebo džbáncích  Čepovaná vína  Prodej sudového vína  Lahvová vína

 Šumivá vína 4 - 6⁰C  Bílá vína ⁰  Růžová vína ⁰C  Červená vína ⁰C  Vyzrálá červená těžká vína ⁰C Musíme myslet na to, že víno při nalití do skleničky zteplá. Proto víno při otevírání by víno mělo mít o 2⁰C méně.

 Kvalitní víno potřebuje kvalitní sklenici  Sklo by mělo být nejlépe čiré bez brusu a barevných odstínů.  Na vyšších stopkách  Vyšších obsahů

 Menší objem než na červené víno  Objem cca 150 – 300ml  Otevřeného tvaru

 Obsah může být 300 až 460 ml  Uzavřeného tvaru – balónovité, lépe se rozvine buket vína

 Miska, špička, flétna  Podle nejnovějších trendů je nejvhodnější sklenice typu flétna, aby se co nejlépe projevilo perlení.

Má svá ustálená, mezinárodně platná pravidla. Dodržujeme tento postup:  Objednávka  Prezentace  Otevření  Degustace  Nalévání  dolévání

 Víno servírujeme z keridonu, kde ho přineseme v termoizolačním tubusu  Láhev prezentujeme hostiteli z levé strany  Při prezentaci je nutno uvést  Odrůdu  Ročník  Oblast a podoblast  O jaké víno se jedná Jakostní odrůdové Jakostní odrůdové s přívlastkem

 Odstraníme kapsli malým ostrým nožíkem  Zašroubujeme vývrtku do středu korku  Neotáčíme lahví  Neprovrtáme korek skrz Velikost korku musíme odhadnou, čím kvalitnější víno, tím delší korek  Vytáhneme opatrně korek téměř celý a zbytek vyjmeme kývavým pohybem  Přivoníme ke korku  Pokud jeho vůně naznačuje vadu vína, vyměníme láhev  Dáme hostu korek na podšálku ke kontrole

 Zeptáme se hostů, kdo bude degustovat - ochutnávat  Nejčastěji je to hostitel  Nalejeme degustační porci – max. 1/3 skleničky  Po smyslovém posouzení dá host souhlas k nalévání  Při nalévání postupujeme podle společenských pravidel od nejčestnějších hostů a naposledy dolejeme hostiteli

 Víno nesplňuje jeho očekávání  Objedná si jiné – účtujeme všechno  Víno je vadné  Nemůže být hostu účtováno Ztráta jde na účet provozovny, skladníka nebo dodavatele  Otevřeme jinou láhev

 Hostům doléváme poté, co první host vyprázdní sklenku  Můžeme dolévat bílá i červená vína  Provzdušní se  Dolétím se víno ve sklenici zchladí

 Servis růžových a červených vín je základním způsobem servisu vín obdobný  U servisu červených vín nepoužíváme termoizolační tubus

DVOŘÁK, I. Sommelier povolání budoucnosti. Praha:2001. ISBN MATHÉ I., ŠPAČEK L. Etiketa. Praha: BB/art s.r.o, ISBN SALAČ, G. Stolničení. Praha:Fortuna, ISBN ŠEVČÍK L., DVOŘÁK I. Sommelierství-umění podávat víno hledání pravdy o víně. Praha:2002. ISBN X

Vinařská oblast Morava/Vína z Moravy, vína z Čech [online ] dostupný na oblast-morava-cz.html