Linked Heritage Koordinace standardů a technologií za účelem obohacení Europeany Alena Součková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah prezentace 1.Co je RSS 2.Možnosti využití RSS 3.Popis systému cíleného doručování vědeckých a odborných článků 4.Ukázka systému 5.Závěr.
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Národní filmový archiv v digitálním věku
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Aktivity projektu Europeana Local. • EuropeanaLocal ( ) • Digitalní obsah, který mohou poskytnout regionální.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihoven paměťových institucí Zlínského.
Cíl projektu CARARE  hlavní cíl je obsažen v názvu CARARE (Connecting ARchaelogy and ARchitecture in Europeana) - cílem projektu je umožnit jednotlivým.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
POSKYTOVATELÉ KNIHOVNICKO- INFORMAČNÍCH SLUŽEB A JEJICH PODPORA UŽIVATELE VE VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ APLIKOVANÁ PROSTŘEDNICTVÍM SOCIÁLNÍCH SÍTÍ Mgr. Zuzana.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Digitální knihovna AV ČR a vývoj nové verze systému Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
1  Ex Libris Ltd., Internal and Confidential NISPEZ IV. konference 13. listopadu 2012 Martin Vojnar
CULTIVATE: Evropská informační síť pro oblast kulturního dědictví Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc, listopad 2001.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,
Historické fondy VKOL - ukázky
Uchování a trvalé zpřístupnění webových dokumentů zkušenosti z WebArchivu.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí O projektu.
Některé digitální knihovny Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Poslední aktualizace:
LiWA - Living Web Archives Libor Coufal Národní knihovna ČR.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
1 Ex Libris Alma Nová generace knihovních služeb.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
CARARE: Connecting Archaeology and Architecture in Europeana
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Informační kulturní portál
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Nové standardy v českém archivnictví
nová on-line prezentace muzejních a galerijních sbírek Mgr. Jakub Hauser, Národní muzeum.
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
MICROSOFT OFFICE 2007/2010. Důvod změny Inovace technologií Nové možnosti použití Kompatibilita Ukončení tech. podpory starších verzí Office 2003 –
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
Linked Heritage Koordinace standardů a technologií za účelem obohacení Europeany Alena Součková.
David Cigánek, Metodické centrum pro informační technologie v muzejnictví (CITeM) Moravské zemské muzeum, Brno Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
Workshop, Knihovna AV ČR, 4. října 2010 Mgr. Tomáš Foltýn Kramerius 4 Uživatelské rozhraní Do verze
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
Informační den ÚVIS MZLU, Brno
Historické fondy VKOL - ukázky
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Discovery služby a souborný katalog
Transkript prezentace:

Linked Heritage Koordinace standardů a technologií za účelem obohacení Europeany Alena Součková

Základní cíle  Získat pro Europeanu velký objem nových dat, a to nejen z veřejného, ale i ze soukromého sektoru  Zlepšit kvalitu obsahu Europeany, zejména co se týče komplexnosti metadat, potenciálu následné využitelnosti a zredukování duplicit  Umožnit kvalitnější vyhledávání, získání a využití obsahu Europeany, ať už přímo samotnému portálu nebo třetím stranám prostřednictvím API Linked Heritage,

Získání velkého objemu nových dat  Získání metadat ze soukromého sektoru díky zapojení vydavatelů a vývoji pomůcek pro namapování jejich metadat do formátu Europeany  Zjednodušení mapování ze zdrojových metadat paměťových institucí do formátu ESE/EDM  Přímý příspěvek od národních agregátorů a poskytovatelů obsahu v rámci konsorcia LH Linked Heritage,

Zhodnocení obsahu  Díky mapovacímu rozhraní, které minimalizuje informační ztrátu, budou mít záznamy bohatý metadatový soubor  Aby se zabránilo duplicitám záznamů a nefungujícím odkazům, budou záznamy obsahovat persistentní identifikátory  Obsah bude konvertován přes tzv. RDF trojici a publikován v modelu Linked Data  Díky prolinkované terminologii se dosáhne cílenějšího vyhledávání a relevantnějších výsledků  Rozvitý thesaurus, v kterém bude obsah popsán, zaručí maximální využití sémantických vyhledávacích nástrojů a výsledky v různých jazycích Linked Heritage,

Pracovní skupiny  WP1 Project Management and Coordination (ICCU, Itálie)  WP2 Linking Cultural Heritage Information (CT, Velká Británie)  WP3 Terminology (KMKG, Belgie)  WP4 Public Private Partnership (EDItEUR, Velká Británie)  WP5 Technical Integration (NTUA, Řecko)  WP6 Coordination of Content (CREF CYI, Kypr)  WP7 Dissemination and Training (UNIPD, Itálie) Linked Heritage,

Geografický rozsah RakouskoBelgieBulharskoKypr Česká republikaEstonskoFrancieNěmecko ŘeckoMaďarskoIrskoItálie LotyšskoPolskoPortugalskoChorvatsko SlovenskoSlovinskoŠpanělskoŠvédsko Velká Británie  39 partnerů  21 zemí  4 externí přispěvatelé: Rusko, Izrael, Litva, Finsko Linked Heritage,

Plánované výstupy  Objem 3 milionů nových dat, přičemž přispěvatelé nezahrnují pouze úzkou oblast, ale celé široké spektrum domény kulturního dědictví  Lépe informovaná a kvalifikovanější komunita z oblasti kulturního dědictví  Doložené, odsouhlasené a publikované pokyny a příručky řešící klíčové otázky a překážky v dodávání dat do systému Europeany  Nové softwarové nástroje na bázi Open Source Linked Heritage,

Plánovaný efekt  Podpora využitelnosti a „viditelnosti“ Europeany (díky zlepšení kvality metadat a zpřístupnění obsahu ze zemí dosud v Europeaně málo nebo vůbec zastoupených)  Nabídka účinných vyhledávacích služeb (díky sémanticky obohaceným a navzájem propojeným zdrojům)  Pomoc při překonávání různojazyčné a multikulturní bariéry (díky vylepšené terminologii, která umožní získat výsledky i v jiných jazycích než jazyk dotazu)  Zapojení a posílení soukromého sektoru  Podpora využívání a sdílení kulturního dědictví (díky praktickým pokynům, příručkám, pomůckám a softwarovým doplňkům) Linked Heritage,

Webová stránka LH Aktuální informace jsou dostupné na webové stránce Linked Heritage Linked Heritage,

Portál MINT Jednotliví přispěvatelé (tzv. poskytovatelé obsahu) mohou zaslat záznamy přes portál MINT ( projects.image.ece.ntua.gr/linkedheritage/Login_input.action) – aplikaci, která umožňuje buď tzv. namapovat lokální XML metadata přispěvatele do širokospektrálního XML formátu LIDO nebo ve formátu LIDO přímo naimportovathttp://mint- projects.image.ece.ntua.gr/linkedheritage/Login_input.action Linked Heritage,

Data IDU Data naimportovaná do systému MINT lze zobrazovat ve vstupním formátu (LIDO), ve formátu Europeany (ESE) nebo v náhledu, jak bude záznam vypadat v Europeaně Linked Heritage,

IDU – partner a přispěvatel za ČR  Za ČR se projektu účastní Institut umění – Divadelní ústav  3 druhy dokumentů:  Fotografie  Tištěné dokumenty  Audionahrávky  Sbírka fotografií z českých divadelních inscenací – SQL databáze + webová aplikace, digitalizace díky Norským fondům  Periodika, publikace a rukopisy v systému Kramerius, digitalizace díky VISK nebo vlastními prostředky  Záznamy operní nebo scénické hudby – digitalizace gramofonových desek a magnetofonových pásů Linked Heritage,

Databáze fotografií ve virtuální badatelně DÚ Náhled fotografie z představení Těžká Barbora z Osvobozeného divadla z roku Jméno fotografa není známo. Linked Heritage,

Kramerius Divadelního ústavu Ukázka digitalizovaného katalogu Pražského Quadriennale v digitální knihovně DÚ Kramerius ( Linked Heritage,

Děkuji za pozornost Mgr. Alena Součková Linked Heritage,