MCNP výpočty pro neutronovou a rentgenovou diagnostiku na aparaturách GIT-12 a PALS Ondřej Šíla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití fólií z tantalu při studiu produkce a transportu neutronů v sestavách s olověným terčem ozařovaným deuterony s vysokou energií Autor: Ondřej Novák.
Advertisements

Role fyziky v radiodiagnostice Interakce záření s látkou, výpočet stínění, vznik RTG záření, spektrum RTG záření Mgr. David Zoul 2013.
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Skalární součin Určení skalárního součinu
Interakce ionizujícího záření s látkou
COMPTONŮV JEV aneb O důkazu Einsteinovy teorie fotoelektrického jevu
Rekonstrukce povrchu objektů z řezů Obhajoba rigorózní práce 25. června 2003 Radek Sviták
Hloubka průniku pozitronů
Mechanika s Inventorem
Útlum VDE vířivými proudy v komoře tokamaku Ondřej Kudláček.
Radiační příprava práškových scintilátorů Jakub Kliment Katedra Jaderné chemie FJFI ČVUT Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Přepětí v elektroenergetických soustavách
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
Zkoušení mechanických soustav
Rozpadový zákon Radioaktivní látka se se rozpadá tak, že po uplynutí času 3 dny zbyde 87% radioaktivního materiálu. Jaký je poločas rozpadu této látky?
Model dopravní mikrooblasti pro popis a řízení délek kolon v křižovatkách pomocí světelné signalizace.
IONIZAČNÍ POTENCIÁLY A FÁZOVÉ PŘECHODY KLASTRŮ ARGONU
Mikroskopy.
Diplomová práce Simulační studie neutronových polí použitelných pro transmutaci štěpných produktů a aktinidů Daniela Hanušová.
Program česko-ruské spolupráce 1P05ME Studium implodujících zátěží na zařízení S-300 průběžné oponentní řízení za 3. rok řešení 2007 Řešitelé:
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. Naše hlavní úkoly jsou detekce alfa záření, změření spektra radioaktivních prvků a na konec vše porovnat s jinými metodami.
Měření fúzních neutronů na zařízeních typu tokamak
Záření γ je vysoce energetické elektromagnetické záření vznikající při radioaktivních a jiných jaderných a subjaderných dějích. Záření γ.
Spektrometrie vysokoenergetického záření gama Vhodné využít anorganické scintilátory: BGO, BaF 2, PbWO 4 Elektromagnetická sprška E γ >> 1 MeV fotoefekt.
Neutrina. Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13, poskytuje nejpřesnější hodnotu tohoto parametru a dále.
Radioaktivita.
Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Helena Maňáková David Nešpor František.
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů.
Chemicky čisté látky.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Experimentální studium transmutace štěpných produktů Antonín Krása Vedoucí diplomové práce : RNDr. Vladimír Wagner, CSc. ADTT - Accelerator Driven Transmutation.
Pojem účinného průřezu
Charakteristiky Dolet R
Radiační příprava práškových scintilátorů
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Stavba atomového jádra
Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda.
Fyzika elementárních částic
Produkce neutronů ve spalačních reakcích deuteronů na sestavě olověného terče a uranového blanketu Ondřej Svoboda Produkce neutronů ve spalačních reakcích.
KDAIZ (Rentgenová fluorescenční analýza). Čím se tato metoda zabývá a k čemu ji využíváme? -Tato metoda se nejčastěji používá ke zjišťování složení materiálů.Je.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Simulace indukované radioaktivity v experimentu ATLAS I. Bědajánek, I. Štekl Ústav technické a experimentální fyziky.
Detektory neutrin Obecné charakteristiky: 1) Velmi malé průřezy interakcí → velmi velké objemy detektorů 2) Velmi efektivní stínění → podzemní detektory,
Monte Carlo N-Particle Code System
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
Detektory nabitých částic a jader
Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13 [1], náš tým se podílel i na přípravě fyzikálního programu experimentu.
Fyzika kondenzovaného stavu
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Kdy hrozí, že už koule bude kritická
VI. Neutronová interferometrie cvičení KOTLÁŘSKÁ 3. DUBNA 2013 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Scintilační detektory lineární odezva na energii rychlá časová odezva diskriminace podle tvaru pulsů.
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 22. října 2012.
Antonín Krása Školitel: RNDr. Vladimír Wagner, CSc. Produkce neutronů v tříštivých reakcích GeV protonů na tlustém olověném terči (Experiment versus.
Monte Carlo simulace hexameru vody Autor: Bc. Lenka Ličmanová Vedoucí práce: Mgr. Aleš Vítek Seminář KFY PŘF OU.
Detekce a spektrometrie neutronů
Spektrometrie gama záření
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Aktivační měření účinných průřezů prahových reakcí neutronů
Fyzika kondenzovaného stavu
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Kvantová fyzika.
podzim 2008, sedmá přednáška
Transkript prezentace:

MCNP výpočty pro neutronovou a rentgenovou diagnostiku na aparaturách GIT-12 a PALS Ondřej Šíla

N – lineární hustota elektronů T = T e + T i /Z (W. H. Bennett ) konstantní proudová hustota v celém průřezu

D-D FÚZNÍ REAKCE Laboratorní soustava Těžišťová soustava n neutron B 3 He a, A deuteron

Scintilační detektor používaný v experimentech BC-408 TOF metoda ZákladPolyvinyltoluen Hustota1,32 g/cm 3 Poměr zastoupení prvků H:C1,1 Index lomu1,58 Koeficient teplotní roztažnosti 7,8×10 -5 K -1 Použitelnost ve vakuumožná

Parametry experimentů na zařízení PALS Intenzita laserového paprsku 1 × Wcm −2 Terčík tvaru malého kvádru z látky obsahující deuterium (CD2, LiF) Probíhá D-D reakce se ziskem řádově 10 5 neutronů/J

Parametry experimentů na zařízení GIT-12 Tomsk, Rusko Z-pinčový gas-puff 12 Marxových generátorů (každý kondenzátor U=50 kV) Proud 4.7 MA s náběhovou dobou 1.7 µs

Program MCNP MCNP = Monte Carlo neutral particles. Simulace transportu fotonů, neutronů, elektronů. Pomocí povrchů se definují buňky. Definice zdroje částic. Výstup simulace určen vol- bou tally. Optimální volba počtu histo- rií. Definice materiálů pomocí knihoven účinných průřezů (ENDF). Části aparatury GIT-12, zahrnuté v naší simulaci

MCNP-model GITu-12

MCNP – model PALSu Komora + detektor + podlaha Scintilační detektor

Výsledky – GIT-12 V osovém detektoru (10 m) je téměř nepozorovatelný neutronový signál. Odhadujeme vliv aparatury na rozpýtlení ne- utronů (časový prů- běh deponované energie)

Výsledky - PALS Závislost totální deponované energie na energii zdroje HXR.

Z grafu především plyne, že… a)20 cm olova utlumí drtivou většinu HXR a zároveň sníží množství deponovaných neutronů na, z hlediska diagnostických účelů rozumné množství b)Ve scintilátoru jsou především deponovány fotony, jejichž energie > 1 MeV Obojí dává pozitivní zpětnou vazbu na experiment

Odhad vlivu betonu na rozptýlení neutronů 90 cm od zdroje 300 cm od zdroje

Neutrony odražené od betonu tvoří v detektoru nezanedbatelné množství U vzdálenějšího detektoru je více separovaný signál rozptýlených a nerozptýlených neutronů Návrh umístit detektor výše nad podlahu, aby se co nejvíce oddělily nerozptýlené neutrony od rozptýlených

Závěry GIT-12 Byl vytvořen model aparatury GIT-12,který bude v budoucnu sloužit pro stanovení počtu neutronů interagujících se scintilátorem. Značně malý neutronový signál ve scintilátoru osového detektoru je z velké části způsoben rozptýlením neutronů přímo o aparaturu → pravděpodobně především o plastové části trysek gas-puffu PALS 20 cm olova je optimální tloušťka pro stínění vysokoenergetických fotonů Energie většiny fotonů, které deponují ve scintilátoru, je > 1 MeV Neutrony odražené od betonu se projevují v signálu detektoru nezanedbatelnou měrou. Pro oddělení rozptýlených neutronů od nerozptýlených je vhodné umístit detektor dále než do vzdálenosti 90 cm.