MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zprovoznění experimentu
Advertisements

Vznik magnetického pole
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Elektrický proud.
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Doc. Miloš Steinhart, UAFM UPCE EA , tel (026)
3 Elektromagnetické pole
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
II. Statické elektrické pole v dielektriku
Magnetické pole.
32. Magnetické vlastnosti látek, částice s nábojem v elektrickém a magnetickém poli DOLEŽAL JAN, 8.A.
Každý z nábojů na povrchu tvoří uzavřenou proudovou smyčku.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Elektrické a magnetické momenty atomových jader,
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Tato prezentace byla vytvořena
Je-li materiál polovodič, vede proud?
Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty?
Pavel Obdržálek GChD IYPT FYGYZ
Magnetické pole Podmínky používání prezentace
Chemická vazba v látkách III
Magnetické pole.
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Elektrotechnika Automatizační technika
Elektrická energie.
FII–16 Magnetické vlastnosti látek Hlavní body Úvod do magnetických vlastností Magnetismus v mikroskopickém měřítku Diamagnetismus.
MAGNETICKÁ HYSTEREZE.
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Zpracovali Martin Duřt a Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší.
Elektrotechnologie 5.
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56)
FII–8 Magnetické vlastnosti látek. Elektromagnetická indukce.
Magnetické pole Mgr. Andrea Cahelová
Kateřina Novotná, 3.A.  Jev, při kterém dochází ke změně magnetických vlastností látky vlivem působení vnějšího magnetického pole.  Projevuje se u feromagnetických.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ELEKTRICKÝ.
Elektrické vlastnosti II.
KVANTOVÁNÍ ELEKTRONOVÝCH DRAH
Název úlohy: 1.9 Magnetické pole. Magnetickou indukcí nazýváme jev při kterém se tělesa s feromagnetickými vlastnostmi v blízkosti magnetu zmagnetují.
Ještě trochu něco více o atomech.
Magnetizace látky. To bych se trhal rekordy, kdybych byl magnetem. Ale jak se jím stát ?
Magnetické nanočástice v medicíně
FS kombinované Mezimolekulové síly
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
FNUK_03 Nejdůležitější partie z fyziky III
Magnetické vlastnosti látek. – Elektrony mohou vytvářet magnetické pole třemi způsoby: Volné: jako pohybující se náboje, tedy proud. Vázané: díky svému.
„Smyčkový model“ správný výsledek, avšak jen ilustrace, odvození neplatí v atomu.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické.
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu 6.2 Kvantově-mechanické řešení vodíkového atomu … Interpretace vlnové funkce vodíkového atomu.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
FZDNM_23 osnova souhrnné přednášky z elektřiny a magnetismu
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) ROZDĚLENÍ A PODSTATA MAGNETISMU
všechny animace a obrázky - archiv autora
Magnetometrie studuje magnetické pole Země
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Hmota Částice Interakce
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
MAGNETICKÁ HYSTEREZE.
Doc. Miloš Steinhart, UPCE , ext. 6029
FYZIKA 2.B 4. hodina.
Transkript prezentace:

MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK

Elektrony mohou vytvářet magnetické pole třemi způsoby: Volné: jako pohybující se náboje, tedy proud. Vázané: díky svému spinu a svému orbitálnímu pohybu (“rotaci”) kolem jádra. Poslední dva mechanismy, které se v látkách určitým způsobem skládají, jsou zodpovědné za magnetické chování materiálů.

I ve velmi malém makroskopickém kousku látky je obrovské množství elektronů a každý má jistý spinový a orbitální magnetický moment. Celkové magnetické pole je superpozicí všech magnetických dipólových momentů všech elektronů. Magnetické chování závisí na tom, zde se tyto momenty kompenzují nebo zůstane nějaký moment zbytkový.

Existují tři možné typy magnetického chování Existují tři možné typy magnetického chování. Vnější magnetické pole může být : zeslabeno ( μr < 1), tato vlastnost se nazývá diamagnetismus. mírně zesíleno ( nebo μ r >1), tato vlastnost se nazývá paramagnetismus výrazně zesíleno, ( nebo μ r >> 1) , tato vlastnost se nazývá ferromagnetismus.

Látky, v nichž se všechny magnetické momenty přesně kompenzují (2n elektronů), jsou diamagnetické a ve vnějším poli se zmagnetují tak, že zeslabí vnější pole. Nejsou-li spinový a orbitální momenty úplně vykompenzovány, mají atomy magnetický moment a chovají se tedy jako magnetické dipóly a snaží se srovnat ve směru vnějšího magnetického pole, čímž ho zesílí. Tyto látky jsou paramagnetické

Feromagnetické látky V některých látkách (Fe, Ni, Co, Ga a mnoha speciálních slitinách) existuje kvantový jev, zvaný výměnná interakce, která vede k paralelnímu uspořádání atomárních magnetických momentů navzdory snaze teplotních pohybů toto uspořádání zrušit. atomární magnetické momenty jsou přísně organizovány v doménách, které jsou mikroskopické, ale současně velké v atomárním měřítku. Jejich typické rozměry jsou 10-12 – 10-8 m3 , ale přesto obsahují 1017 – 1021 atomů.

Ve vnějším magnetickém poli domény, jejichž moment se nacházel ve směru působícího pole, rostou a magnetický moment jiných domén se může kolektivně přepnout též stejným směrem. To vede k makroskopické magnetizaci.

Ferromagnetická magnetizace : Je silný efekt, μr > 1000! Závisí na vnějším poli. Vede k permanentní magnetizaci. Závisí na historii a vykazuje hysterezi. Mizí při T > TC , zvané Courieova teplota.