4IZ110 1.cvičení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor Ing. Martin Allmer Škola Euroškola Strakonice Datum
Advertisements

Vizuální Systém Fotbal
Olomouc, únor 2012.
Rychlejší ovládání počítače
PowerPoint Založení nového souboru .pptx Tlačítko Office, Nový
Úvod do programování Malá kouzla s příkazovým řádkem
MS Windows.
Obecně o operačních systémech
Vizuální Systém Fotbal
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
Příkazy pro práci se soubory ATTRIB DEL COPY REN MOVE XCOPY EDIT FC.
Příkazový řádek Windows
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
IT začátečníci - Word Modul 3.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
Power Point– pracujeme se snímky
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B10 Příkazový řádek: úvod AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníListopad 2012 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B9 Dávkové soubory AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Excel – Vzorce Ing. Bohumil Bareš. Principy vytváření vzorců Můžeme je zadávat ručně nebo pomocí průvodce, kliknutím na ikonu, která spustí dialogové.
Excel – editace ( formát ) buněk
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Příkazový řádek CMD.
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Shell Team Jan Kupka Petr Kykal Tomáš Paríšek si Vám dovoluje představit
TEXTOVÝ EDITOR.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
MS ACCESS - FORMULÁŘE Databázové systémy.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Výpočetní technika a algoritmizace I
Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
1. Je potřeba nastavit bootování primárně z vaší DVD mechaniky, jinak by se vám nespustil instalační průvodce z DVD. Jakmile proběhne bootování, stiskněte.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Práce s operačním systémem
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Anotace Žák se seznámí s aplikací MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže spustit aplikaci MS Word Speciální vzdělávací potřeby.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Identifikátor materiálu: EU
Podmíněné příkazy jednoduché bVbVbVbVytvořené jednoduché tabulky bJbJbJbJednoduché opravy údajů bPbPbPbPodmíněné zadávání údajů.
Úvod do UNIXu (4 th round) David Hoksza (většina sekce o vi a obrázek na slidu 7 převzat od Libora Forsta –
Operační systém GNU Linux Příkazy pro správu procesů.
Příkazový řádek v OS Windows
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
Operační systém GNU Linux
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
Základy práce s OS Windows
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Operační systém GNU Linux
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Příslušensví OS Windows Číslo DUM: III/2/VT/2/2/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Název: Word, textový editor DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_03
MS DOS příkazový řádek Windows
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Bloky – tvorba a vkládání
Kofigurace & napájení Windows
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Command line nástroje Jednoúčelové, ale mocné nástroje pro transformace textu Jak získat: Linux (a Mac) – součást operačního systému Windows – musí se.
Transkript prezentace:

4IZ110 1.cvičení

Kontaktní informace Marta Nollová, JM374, tel. 224094269 marta@vse.cz

Požadavky ke zkoušce Podmínkou úspěšného zakončení předmětu je splnění tří částí hodnocení - semestrální práce, praktického a písemného testu. Počet bodů nesmí být u žádné části nižší než stanovené minimum. SEMESTRÁLNÍ PRÁCE (domácí úkol): MIN 10 bodů,  MAX 30 bodů PRAKTICKÝ TEST: MIN 10 bodů, MAX 30 bodů TEORETICKÝ TEST: MIN 14 bodů, MAX 40 bodů Praktický test se koná na posledním cvičení a ve zkouškovém období.

Celkové hodnocení Stupnice Stupeň Bodové ohodnocení 1 90 – 100 %   1  90 – 100 %  2 75 – 89 %  3  60 – 74 %  4  49% a méně  4+  50 – 59 % Výsledky se zapisují do databáze. Zápisy do indexů provádějí učitelé vedoucí cvičení.

Příkaz rektora - užívání výpočetní techniky na VŠE v příručce

Příkazový řádek

Příkazový řádek Start — Spustit — napsat cmd — Enter Start — (Všechny) Programy — Příslušenství — Příkazový řádek Stikněte Alt+Enter. Rázem uvidíte, co viděli vaši otcové nebo dědové, když pustili počítač. Dejte znovu Alt+Enter a vrátíte zpět okenní variantu. Nic neumíme, zkusíme požádat o pomoc. Napište help (na velikosti písmen nezáleží) a stisněte Enter. Vypíší se příkazy, které lze použít, i s krátkou nápovědou.

Příkazový řádek Na začátku se nacházíte na disku C. To vidíte na začátku řádku, kde se vám cesta vypisuje. Zadejte příkaz dir. Vidíte datum, čas, <DIR>, pokud se jedná o adresář, a pak jeho název. Pokud se jedná o soubor, zobrazí se jeho velikost a název. dir /p

Příkazový řádek – vyzkoušejte: H: dir /p C: cd Program Files

Příkazový řádek – vytvoření a kopie souboru H: echo ahoj > soubor1 dir copy soubor1 soubor2 dir /p C: copy h:\soubor1 h:\soubor3 dir h: /p

Příkazový řádek – přesun souboru H: dir /p move soubor1 soubor4

Příklad 1.1 K vyřešení používejte pouze příkazy příkazového řádku. Na disku H vytvořte adresář 4IZ110 s podadresářem cviceni1. V adresáři cviceni1 vytvořte soubor prvni.

Příklady parametrů copy zdroj cíl ... schéma příkazu, "zdroj" a "cíl" jsou parametry. Dosazení parametrů: copy c:\autoexec.bat c:\zaloha\autoexec.100

Příklad 1.2 Spusťte word z příkazového řádku.

Řešení 1.2 c:\Program Files\Microsoft Office\OFFICE11\WINWORD.EXE Nebo tak nějak.. Jména lze doplňovat tabelátorem.

Vytvoření souboru more > soubor text Ctrl+Z Vypsání obsahu: type

Třídění Sort /?

Přesměrování příkaz < soubor získá vstup příkazu z konkrétního souboru příkaz > soubor pošle výstup z daného příkazu do souboru (soubor vytvoří nebo přepíše) příkaz >> soubor připojí výstup k danému souboru příkaz < soubor1 > soubor2 získá vstup ze souboru1 a výstup zapíše do souboru2 dir c: > vypis_adresare

Standardní vstup a výstup 0 … stand. vstup 1 … stand. výstup 2 … chybový výstup Přesměrovávám-li 0 a 1, nemusím psát: dir c: 1 > vypis_adresare dir c: > vypis_adresare dir C:nnn 2> errors dir c:nnn 2>&1

Pipe – roura: příkaz1 | příkaz2 posílá výstup prvního příkazu jako vstup pro druhý příkaz dir | more dir | sort | more dir | sort > adresar

Příklad 1.3 Vypište do souboru M názvy souborů (i podadresářů) z adresáře C:\Program Files, začínající písmenem „M“. (Nápověda: použít příkazy cd, dir, findstr, Případně help)

Řešení 1.3 C: cd Program Files dir /B | findstr /R “^M” > H:\c1\M

Batch - vytvoření, spuštění - absolutní a relativní cesta - vytvořit batch k vyřešení předchozí úlohy

Spojování a seskupování příkazů příkaz1 & příkaz2 spustí příkaz1 a poté příkaz2 příkaz1 && příkaz2 spustí příkaz2, jeli úspěšně dokončen příkaz1 příkaz1 || příkaz2 spustí příkaz2, není-li úspěšně dokončen příkaz1 Příklady: cd c:\working\docs & dir dir c:\working\logs\current.log && move current.log d:\history\logs (hostname & ipconfig & netstat –a) > current_config.log

Projektové disky G, I Mapování – ikona Projekty

Editor PSpad Na disku I Tento editor je volně šiřitelný a umožňuje práci s prostým textem. Textový soubor (prostý text) obsahuje malé množství řídicích znaků. Významné jsou znaky konce řádků. Symbolicky: CR + LF ve Windows LF v Unixu

Kopírování obrazovky Klikněte na systémovou ikonu v záhlaví úplně vlevo. Zvolte Úpravy — Označit. /EDIT – MARK/ Klikněte v černém okně a táhněte (označte oblast). Až to budete mít, stiskněte Enter. Uloží se do schránky. Pusťte svůj oblíbený textový editor (ne Word, ale čistý textový editor – PSPad, UltraEdit, NotePad++, Poznámkový blok) a dejte Vložit (pravé tlačítko myši a vložit nebo Ctrl+V).