VYBRANÉ PROBLÉMY KONSTRUKCE HISTORICKÝCH MAPOVÝCH DĚL NA PŘÍKLADU ZPRACOVÁNÍ HISTORICKÉHO ATLASU VYBRANÝCH ÚZEMÍ EVROPY A AFRIKY PODLE KLAUDIA PTOLEMAIA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM (GIS) V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI
Mapy a geografické informační systémy
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Geometrická podstata map
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Školní atlas světa ☺ fyzické a obecně zeměpisné mapy
Analýza dat v GIS Dotazy na databáze Překrytí – Overlay Mapová algebra
Určování zeměpisné polohy – zeměpisná délka VY_32_INOVACE_19 Sada 4
REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ČESKÉ REPUBLIKY I
Moderní kartografické metody modelování měst Autor: Bc. Lukáš HERMAN Vedoucí práce: RNDr. Tomáš ŘEZNÍK, Ph.D. Geografický ústav, Přírodovědecká fakulta,
Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita
Mapa.
ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA GEOGRAFIE
Zdroje dat, měření, konverze
Kartografie.
Geografie dopravy Práce s literaturou Mgr. Filip Chvátal Prezentace vznikla v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů" (reg.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
VÝKRES V GIS Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Pavel Břichnáč Prezentaci naleznete na:
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
5. listopadu 2007Stanislav Tomeš PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS.
Kartografie a topografie
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
Evropa: západní a střední Evropa
Autor: Kateřina Konečná Vedoucí: Ing. Igor Ivan, Ph.D.
Ministerstvo životního prostředí České republiky Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Krajina v mapovém vyjádření Mgr. Peter Mackovčin
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
InstantAtlas dynamické webové interaktivní atlasy.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
GIS GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY
švýcarský vektorový program pro kresbu map
Atlasová díla Bc. Jindřich Poledňák.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Autor: Lukáš Kalousek Vedoucí projektu: Dr. Ing. Bronislava Horáková
Geografické informační systémy Tomáš Vaníček Stavební fakulta ČVUT Thákurova 7, Praha 6 Dejvice, B407
Data pro GIS. Bodová vrstva IdXYPopis 11,82,8Plzeň 22,81,1ČB 33,13Praha 434,1Ústí 54,53,9HK.
Kartografie v ArcGIS.
Využití GIS pro hodnocení krajiny
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
GRASS GIS Alternativní GIS – volně dostupné programy a data.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – I.část.
Interaktivní mapy. Mapa a Internet Mapy jsou významným zdrojem informací, skrze které lidé vyjadřují své dojmy o místech. Každá mapa je pohledem na.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Státní mapové dílo Petr Dvořáček Plzeň
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE OpenJUMP – základní nástroje export vybraných prvků do nové vrstvy –Replicate Selected Items – Replicate to new Layer.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_Z6-002 Předmět ZEMĚPIS 6.ROČNÍK.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Geografická kartografie
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
Geografická kartografie
Geografická kartografie
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
Geografické informační systémy
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Předmět: Zeměpis Ročník: 6. Tématický celek: Glóbus a mapa
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

VYBRANÉ PROBLÉMY KONSTRUKCE HISTORICKÝCH MAPOVÝCH DĚL NA PŘÍKLADU ZPRACOVÁNÍ HISTORICKÉHO ATLASU VYBRANÝCH ÚZEMÍ EVROPY A AFRIKY PODLE KLAUDIA PTOLEMAIA Mgr. Lukáš HERMAN a Mgr. Jan RUSSNÁK Geografický ústav Masarykova univerzita

A TLAS Vypracován studenty v rámci cvičení předmětu Historie kartografie 2 (vyučující: Mgr. Bc. Zdeněk Stachoň, Ph.D.) Vznikl v rámci projektu specifického výzkumu Projevy globální environmentální změny v krajinné sféře Země (MUNI/A/0966/2009) Vydání financováno z OPVK projektu Inovace výuky geografických studijních oborů (CZ.1.07/2.2.00/ ) Jeho podkladem byly data zveřejněná na: oman/_Texts/Ptolemy/home.html oman/_Texts/Ptolemy/home.html

K LAUDIUS P TOLEMAIOS Tvůrce tří kartografických zobrazení, kopečkového způsobu vyjádření reliéfu, stanovil ferrský poledník jako západní hranici známého světa, rozdělil stupně na minuty a vteřiny, pravděpodobně je autorem slov geografie a topografie Geographike Hyphegesis Spis je rozdělen do 8 knih Obsahuje kritiku nedochovaného spisu Marina z Tyru, úvod do konstrukce mapových sítí a použití souřadnicových tabulek Souřadnicové tabulky začínají v druhé knize a pokračují až do sedmé knihy. Celkem popisují kolem osmi tisíc jednotlivých míst V osmé knize jsou zařazeny mapy a zde jsou také uvedena vybraná sídla, ústí řek, počátky a konce pohoří spolu s časovou vzdáleností od Alexandrie.

Z PRACOVÁNÍ D AT Vytvoření XLS tabulek Import do ArcMapu (Display XY Data …) Manuální editace liniových a plošných vrstev Spojování vrstev Vytvořena bezešvá databáze

P ROBLÉMY PŘI ZPRACOVÁNÍ DAT Různé způsoby zadání geometrie Liniových objektů (řek) 1 bodem – ústí 2 body – ústí a pramen Více body – lomové body – např. Nil Plošných objektů (ostrovy, jezera, území kmene) 1 bodem – vytvořen buffer 2 body – spojeny linií, vytvořen buffer Více bodu – spojení Topologické chyby (např. město ležící mimo pevninu)

MAPOVÝ STYL Analýza starých map ovlivnila např. podobu symbolů, čarovou kresbu pobřeží nebo terén vyjádřený kopečkovou metodou Návrh bodových symbolů ve volně dostpném programu Inkscape Vypracování metodiky pro čarové, areálové znaky a popis

M APOVÉ ZRCADLO MXD šablony Struktury Hlavní mapové okno Přehledka s generalizovaným obsahem Nadpis a číslo knihy Doplňující text Export do PDF spojování pomocí programu PDFCerator

O RGANIZACE P RÁCE Vypracování metodiky pro zpracovávání dat Rozdělení zpracovávaného území na dílčí části Kontroly při spojování těchto částí zpracování vektorových dat Rozdělení mapových listů Vytvoření podkladů pro vizualizaci a obsah atlasu Kontroly jednotlivých listů a jejich spojování do publikace

VÝSLEDKY A PŘÍNOSY Geografický ústav má propagační materiál Studenti Získali zápočet Měli příležitost: Uplatnit zkušenosti s pořizování dat v GIS Předvést svou kreativitu při určování mapového stylu Procvičit si znalosti z historie kartografie Hlavní zpracovatelé Získali cenné zkušenosti s řízením, organizací práce a asertivitou Jsou autory recenzované publikace

D ĚKUJI ZA POZORNOST