Vedoucí: Ing. Jan Růžička

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stručný úvod do UML.
Advertisements

Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Informační systémy ZMVŠ. ERP ERP (Enterprise Resource Planning) –Enterprise Resource Planning (ERP) je informační systém, který integruje a automatizuje.
Mapy a geografické informační systémy
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
DOK.
Facility management ČSN EN
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
EKO/GISO – Modely prostorových dat.  Mnoho definic - jedno mají společné – Gisy pracují s prostorovými daty  Minimální GIS vždy spojuje databázi, prostorové.
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
13AMP 9. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled ADA ADA Java Java.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Systémy pro podporu managementu 2
Relační databáze.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Modelování a simulace MAS_02
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Dokumentace informačního systému
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
Předávání dat a komunikace s OTE
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
Vedoucí projektu: Doc. Ing. Petr Rapant CSc. G 562 Petr Svoboda
Databázové modelování
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Informační systém o území v Plzeňském kraji a v Bavorsku Studie – analytická a návrhová část Informationssystem über das Gebiet in der Region Pilsen und.
Posouzení možnosti využití ArcIMS pro prezentaci rozsáhlých rastrových dat Diplomová práce Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel:Tomáš Ježek.
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Navigace a mapování pomocí GPS
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Ing. Petr Voborník, Ph.D. Obor vzdělání: L/01 Mechanik seřizovač
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Počítačová podpora konstruování
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Publikování výsledků skenování Ntrip Casters pomocí mapového serveru Autor: Bc. Filip Lombart Vedoucí: Ing. David Vojtek Ph.D.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
A jeho praktická aplikace Štěpán Vacek Univerzita Hradec Králové Liberecké informatické fórum 2010.
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
Geografická kartografie
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
VY_32_INOVACE_Racek_ Systemy
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Vytvoření IS pro správu místností v prostředí WWW
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
GIS NÁZEV DIPLOMOVÉ PRÁCE JAKO NÁSTROJ PRO PODPORU
Nové webové mapové aplikace ČGS RNDr. Vít Štrupl, PhD. Nesuchyně 4. 4
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

Návrh objektového modelu GIS uhelných důlních děl pro implementaci v systému AMEBA Vedoucí: Ing. Jan Růžička Konzultanti: doc. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc. (VŠB-TU)

Hlavní cíle návrh objektového modelu GIS uhelných důlních děl naznačení konceptu implementace modelu do instančního modelu AMEBA

Dílčí cíle definovat objektovou klasifikaci důlních děl – důl, patro, chodba, … definovat atributy a metody nalezených tříd objektů definovat strukturu modelu (vazeb mezi objekty)

Postup prací Analýza zadání Studium problematiky Studium problematiky hlubinného dobývání uhlí Studium problematiky analýzy a návrhu systémů pomocí OOT Nalezení tříd modelu Konzultace s odborníky Tvorba objektového modelu Konzultace s odborníky Tvorba konečného objektového modelu Koncept implementace

Základní pojmy z hlubinného dobývání Důlní dílo – prostor v podzemí dolu vytvořený člověkem, různorodý tvarem, rozměry a umístěním, za účelem vydobytí užitkové suroviny

Dělení důlních děl Podle převažujícího rozměru Dlouhá d.d. – vodorovná nebo úklonná d.d. s výrazně převládající délkou vůči ostatním rozměrům Prostorová d.d. – d.d. převyšující svými rozměry (kromě délky) dlouhá důlní díla Podle polohy podélné osy Vertikální (svislá) d.d. – důlní dílo, jehož podélná osa je svislá Horizontální (vodorovná) d.d. – d.d. pod úklonem menším než 50 promile k vodorovné rovině Úklonná d.d. – d.d. ražená pod úklonem větším než 50 promile k vodorovné rovině

Charakteristika prací hlubinného dobývání ložisek Úvodní otvírka ložiska – vyhloubení a vyražení úvodních otvírkových d.d. (jámy,…) Provozní otvírka a rozčlenění ložiska na patře – vyražení překopů, šibíků a jiných provozních důlních děl Příprava ložiska na dobývání – hlavní příprava (patrové a sledné chodby, svažných a úpadnic), podrobná příprava (mezipatrové chodby, proražky) Vlastní dobývání ložiska – používají se různé způsoby dobývání (OKR – stěnování)

Analýza a návrh systému Objektově orientovaná analýza a návrh systému se uskutečňuje pomocí jednotlivých modelů. Modely jsou v tomto smyslu chápány jako pohledy na vytvářený systém, který má následující vlastnosti: popisuje celý zpracovávaný systém; odráží jen některé aspekty systému; zobrazuje určitou abstraktní úroveň zobrazovaných aspektů; OMT - objektově orientovaná metodika pro analýzu a návrh informačních systémů

Základní pojmy objektové technologie Třída – objektová abstrakce definovaná množinou atributů a množinou metod (operací) Objekt – je výskytem (instancí) třídy. Má atributy platnosti a hodnoty atributů třídy Asociace – abstrakce vztahu mezi asociovanými třídami Atribut - elementární charakteristika přiřazená třídě, jež nabývá pro objekt konkrétních hodnot Metoda – operace (proces) přiřazený třídě poskytující specifickou funkcionalitu objektu dané třídy

Objektový model

Příklad popisu asociací

Příklad popisu tříd

AMEBA informační systém využívaný jako GIS aplikace s možností využití v libovolných aplikačních oblastech otevřený, objektově orientovaný systém umožňující řešenou problematiku rozšiřovat postupně aplikační témata jsou do systému vkládána bez programování prostřednictvím definice datového modelu podobně jako data je uložena v databázi i většina funkcí systému, které je možno přepisem v databázi změnit podle potřeb uživatele umí pracovat s interními i externími databázovými zdroji

Část modelu vybraná k implementaci DůlníPodnik Závod DobývacíProstor DůlníDílo Zá je součástí DPo DPo obsahuje Zá Zá působí v DPr DD je vyraženo v DPr Dd se sestává z Dd +1

Koncept implementace

SDE, ArcIMS databázová technologie, která řeší ukládání a správu rozsáhlých objemů geografických dat v bezešvé formě mapový server pro internet a intranet, který umožňuje využití dat z různých zdrojů v kombinaci s lokálními daty

Zobrazení zobrazení informace z GIS databáze ve 2D či 3D poloha důlních děl je určována často pomocí souřadnic x, y, z a nikoli jen pomocí souřadnic x a y 3D zobrazení přínosem, vyšší náklady (doplnění dat, hardware)

Literatura Objektově orientované metodiky a technologie; 1. a 2. díl; RNDr. Pavel Drbal, CSc. a spolupracovníci, Základy hlubinného dobývání ložisek; Zdeněk Maršálek, Vlastimil Hudeček. Dispečerské řízení dolu; Vladimír Strakoš. Hornictví I.; V.Pokorný. Hornictví II.; K.Švéda. Hlubinné dobývání ložisek II.; J.Dlouhý a kolektiv.

Děkuji za pozornost milan_bukowczan@hotmail.com