Základy databázových systémů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

SoftPC SQL Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Databázové systémy Přednáška č. 6 Architektura databázových systémů,
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Vytvořil: Robert Döring
Úvod do databází Databáze.
Databáze Jiří Kalousek.
Adresářová služba Active directory
Obor informační technologie
Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Návrh počítačové sítě malé firmy
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Serverové systémy Windows
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Databáze.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Vývoj výpočetního modelu
Databázové modelování
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové sítě Základní pojmy.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Selektivní šifrování dat v databázích
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
PODNIKOVÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY porovnání PC, WORKSTATION, SERVER, MAINFRAME.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Databázové systémy Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení 2016.
Bezpečnost dat.
Živočichopis (taxonomie) sítí
Operační systémy - úvod
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Identity management v UIS
Dokumentový server Bc. Filip Matuška
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Přednášky z Distribuovaných systémů
Vytvořil: Robert Döring
Transkript prezentace:

Základy databázových systémů Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

Logické schéma DS Aplikace SŘBD Data Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

SŘBD 1. Definice dat (data definition) – definování a uchovávání datové entity. 2. Údržba dat (data maintenance) – každému členu entity vyhrazuje záznam skládající se z položek. 3. Manipulace s daty (data manipulation) – služby umožňující vkládání, aktualizaci, rušení a třídění dat. 4. Zobrazování dat (data displey) – poskytuje metody prezentace dat uživateli. 5. Integrita dat (data integrity) – metody pro zajištění správnosti dat Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

Integrita dat Prostředky proti porušení dat vnějšími okolnostmi – výpadek proudu, havárie disků. Změny databáze způsobené uživateli jiným přístupem než přes aplikační program. Zajištění a kontrola změn databáze ve víceuživatelském přístupu – zajištění zapsání pouze jedné změny. Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

Architektury DS Centrální architektura File – server Klient - server Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

Centrální architektura DS Minipočítač nebo střediskový počítač Místní terminály Vzdálený terminál Modem Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

Centrální architektura - schéma Data SŘBD Aplikace server počítač Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

Centrální architektura Aplikace i SŘBD běží na témže počítači. Komunikace přes sdílené oblasti paměti nebo paměťové oblasti přidělené aplikaci. SŘBD odpovídá za přenos dat na disk a z disku s využitím služeb OS. Výhody: centrální zabezpečení, uložení obrovského množství dat ve vnějších pamětech (HDD, …), podpora současné práce mnoha uživatelů. Nevýhody: souvisí obecně s náklady na pořízení a údržbu. Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

Architektura file - server Server souborů PC Změněná data se pošlou na server Datový soubor se pošle na PC Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

File server - schéma Data server SŘBD SŘBD Aplikace Aplikace počítač Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

Architektura file - server Výhody: nižší pořizovací náklady, víceuživatelský přístup ke sdíleným datům, lepší schopnost vypořádat se s daty ve víceuživatelské prostředí Nevýhody: výkonnost limitována PC, stejné soubory se posílají na každé PC Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

Architektura Klient - server Server souborů PC Databázový server Dotaz SQL se pošle na server Odpověď se pošle na PC Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

Klient – server schéma SŘBD Aplikace počítač Data server Aplikace SQL Informace a data v podnikání – 2. ročník DP

Architektura Klient – server Výhody: rozdělení práce mezi dva systémy, rychlost SŘBD není omezena PC, snižuje zatížení sítě, nezávislost na pracovní stanici, transakční zpracování – současně se provádí záznam změn (např. systém zpracování objednávek). Nevýhody: personální náklady, nad 20 uživatelů nutný administrátor databáze, náklady na hardware. Informace a data v podnikání – 2. ročník DP