Acorus calamus Puškvorec obecný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rostliny okolo naší školy
Advertisements

Rostliny našich rybníků 4.ročník
Jak se rostliny přizpůsobily
AFRIKA Geografická poloha.
Lilkovité.
HERBÁŘ DŘEVIN V AREÁLU ZÁKLADNÍ ŠKOLY V TEREZÍNĚ
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Invazivní druhy Zpracovaly: Lucie Janýšková, Eva Vavříková, Magdaléna Hofrová, Marie Balová, Diana Jurčáková.
Růžovité.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
PCHÁČ ZELINNÝ (Cirsium oleraceum) Řád: hvězdnicotvaré
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
BYLINY A KEŘE LESA 2.
NAHOSEMENNÉ rostliny.
Dřišťálovité-Berberidaceae
TLUSTICOVITÉ Crassulaceae.
BOLŠEVNÍK.
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
ROSNATKOVITÉ Droseraceae. většinou vytrvalé byliny nízkého vzrůstu většina zástupců rozšířená v tropických lesích u nás zejména na rašeliništích a místech.
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
ROSTLINNÉ ORGÁNY I. KOŘEN Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Miříkovité.
Hospodářsky významné rostliny - koření
Za předpokladu požití glóbusu, mapy světa, psacích potřeb.
Ekologie invazních druhů rostlin pracovní skupina zahrnující projekty studentů všech úrovní vysokoškolského studia propojení na další skupiny a projekty.
Brukvovité.
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Byliny.
Biosféra.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Chráněné rostliny.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Fytogeografické člení zemského povrchu
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Koření.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Stepi Poznáš zvířata stepí?
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Subtropický pás.
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
VYBRANÉ DRUHY Z ČELEDI MIŘÍKOVITÝCH Jan Matula Ok, 2012/13.
Hrnkovky náročné na teplotu Schefflera – Šeflera Schefflera arboricola – šeflera stromovitá čeleď: Araliaceae – aralkovité stromový nebo keřový vzrůst.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Magnoliovité, leknínovité, mákovité.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních.
Jednoděložné, jednodomé Většinou trvalé Výskyt glykosidů, steroidních saponinů a steroidních alkaloidů ->jedovaté Byliny Dříve se dělil na mnoho menších.
Pryskyřníkovité Ranunculaceae Tomáš Veselý, Tomáš Olšan, Jiří Jechumtál.
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
Subtropický podnebný pás
Liliovité a amarylkovité rostliny
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Ekosystém rybník Rostliny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
Flóra České republiky (původní a nepůvodní druhy)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Acorus calamus Puškvorec obecný

zařazení čeleď : Araceae příbuzné druhy : Acorus gramineus Acorus americanus pojmenování ve světě : Engl.: calamus, European sweet flag, sweet flag, cinnamon sedge, flagroot, gladdon, myrtle flag, myrtle grass, myrtle sedge, sweet cane, sweet myrtle, sweet root, sweet rush, sweet sedge. Deu.: Echter Kalmus, Deutscher Ingwer, Europäischer Kalmus, Kalamus, Kalmus, Magenwurzel. Suom.: rohtokalmojuuri, kalmanjuuri, kalmojuuri. Sven.: kalmus, kalmusrot. Fran.: acore roseau, acore calame, acore odorant, acore vrai, acorus aromatique, belle-angélique, radote, roseau odorant. Ital.: calamo aromaticko lidové názvy v českých zemích : akorum, nejedlík, prskořen, prsní koření, tatarák, tatarčík, tatarská tráva, tatarské býlí, pruškvorec, piškvorec, šišvorec, pískačky

morfologie

výskyt Roste na bahnitých březích stojatých nebo mírně tekoucích vod, nejčastěji břehy rybníků a tůní, roste také ve stokách a na dalších zabahněných místech Tvoří husté porosty, indikuje eutrofní nádrže, vyžaduje mírné kolísání vodní hladiny, nesnáší však nadměrné zaplavování ani příliš prudkou vodu původní oblast výskytu v tropické východní Asii (jižní Čína a Indie) dnes rozšířen v oblastech po celé severní polokouli 1574 = první výskyt ve střední Evropě (Clusius)

1596 1588 1574

16.stol.

obsahové látky Silice,třísloviny,aminy,hořčiny,flavonoidy, vitamín C a sliz β-asaron kolísá v rozsahu 0 - 96 % voní po azarinovém aldehydu hořký glykosid akorin,alkaloidy calamin a cholin, množství škrobu a étherické vonné oleje

léčitelství Puškvorec se používal jako léčivá rostlina v mnoha kulturách Sbírá se oddenek (Rhizoma calami aromatici), ať už čerstvý, sušený, na prášek či výluh Omamné a halucinogenní účinky

invazní vlastnosti v Evropě neofyt, ve 3. kategorii : potenciálně nebezpečné druhy, předpoklad invaze, naturalizovaný přizpůsoben žít v eutrofním prostředí, snáší anoxii a nižší redox potenciál v eutrofním substrátu schopen metabolizovat i přes chladné období roku tvoří mělkou, ale kompaktní kořenovou síť klíčová je role rhizomů

Acorus americanus rozdíl mezi domácím a invadovaným puškvorcem, domácí plodil semena, kdežto invadovaný ne morfologicky se liší střední žilou na povrchu listové plochy, u A.calamus vyčnívá pouze jedna střední žilka (někdy dokonce žádná) a více nezřetelných žilek, A.calamus mívá rovněž delší a širší listy A.gramineus, je oproti A.calamus nízký a nearomatický A.calamus v Asii ukázal, že mezi rostlinami jsou diploidi, triploidi a tetraploidi