Paměti Karel Brambora Martin Císař.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

Paměť v počítači.
Paměti RAM.
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Paměti Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje.
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Informatika a výpočetní technika
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
P A M Ě T I.
Polovodičové paměti Střední odborná škola Otrokovice
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_143_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Paměti RAM. 2 jsou určeny pro zápis i pro čtení dat. Jedná se o paměti, které jsou energeticky závislé. Z hlediska stavu informace v paměťové buňce jsou.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Paměťová média.
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Počítače IX - paměti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Paměti.
Pamětové obvody a Vývoj mikroprocesorů
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A14 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Identifikátor materiálu: EU
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vnitřní paměti a jejich rozdělení. 2 Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Vnitřní paměti se vyrábějí.
MainBoard.
Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice
Roman Kysel.  Jaké jsou základní parametry pamětí ? ◦ Kapacita ◦ přístupová doba ◦ přístupová rychlost ◦ Statičnost/dynamičnost ◦ Energetická závislost.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Ondřej Šebesta. – Ka – Přístupová …... – přístupová rychlost – S /d – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Hardware.
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Architektura počítače
1 Paměťový subsystém „640 kB ought to be enough for anybody.“ Bill Gates, 1981.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
RAM Random Acess Memory. RAM? Random Acess Memory Read Write Memory Statické - tranzistory Dynamické – kondenzátory Propustnost v řádech GB/s.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI
Ondřej Šebesta. – Kapacita – přístupová doba – přístupová rychlost – Statičnost/dynamičnost – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Paměti VY_32_INOVACE_CIT_17. Základní pojmy Kapacita – max. množství informace, které lze uložit (bit, byte, kB, MB, GB, 1k = 1024) Organizace – paměťové.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnitřek skříně počítače
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Operační pamět počítače-RAM
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Využití v praxi operační paměti RAM
Paměť počítače.
Paměť RAM.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
Transkript prezentace:

Paměti Karel Brambora Martin Císař

Obsah RAM pamět Operační paměti Cache pamět Ostatní druhy pamětí Parametry pamětí Zdroje

RAM paměti

RAM- úvod paměti RAM (Random access memory) = paměť s náhodným přístupem umožní uložit obsah informace uchovat ji po požadovanou dobu a znovu ji získat pro další použití Označení „paměť RAM“ se používá nepřesně ve smyslu RWM-RAM, ale pamětí typu RAM jsou také diskové paměti, flash paměti, diskety a další typy s libovolným přístupem. Informace je obvykle vyjádřena jako číselná hodnota. Pro své vlastnosti se používá binární (dvojková) číselná soustava, která má pouze dva stavy, které se snadno realizují v elektronických obvodech.

RAM- rozdělení Paměti (RAM) lze rozdělit do tří základních skupin: registry: paměťová místa na čipu procesoru, která jsou používaná pro krátkodobé uchování právě zpracovávaných informací vnitřní (interní, operační) paměti: paměti osazené většinou na základní desce. Bývají realizovány pomocí polovodičových součástek. Jsou do nich zaváděny právě spouštěné programy (nebo alespoň jejich části) a data, se kterými pracují. vnější (externí) paměti: paměti realizované většinou za pomoci zařízení používajících výměnná média v podobě disků či magnetofonových pásek. Záznam do externích pamětí se provádí většinou na magnetickém nebo optickém principu. Slouží pro dlouhodobé uchování informací a zálohování dat.

RAM- operační paměti Dělení podle technologie SRAM (Static RAM) statické paměti uchovávají informaci po celou dobu, kdy je paměť připojena ke zdroji elektrického napětí DRAM (Dynamic RAM) dynamické paměti zapsanou informaci mají tendenci ztrácet i v době, kdy jsou připojeny k napájení. Informace v takových pamětech je nutné tedy neustále periodicky oživovat, aby nedošlo k jejich ztrátě.

RAM- rozdělení Random access memory = paměť s náhodným přístupem. Může být typu: RWM (Read Write Memory), to znamená s možností opakovaného zápisu a čtení informace, ROM (Read Only Memory) jen pro čtení.

RAM - operační paměti

RAM- operační paměti Slouží k ukládání údajů, které počítač potřebuje pro zpracovávání právě prováděné úlohy Energeticky závislé: jsou to paměti, které uložené informace po odpojení od zdroje napájení ztrácejí Jako operační paměti se používají polovodičové RAM, protože jsou velmi rychlé, ale poměrně drahé v přepočtu ceny za byte Pozn. Údaje, které je potřeba uchovat i po vypnutí počítače se ukládají do externí paměti počítače typu RAM - to je např. pevný disk, CD-ROM, disketa aj

RAM- operační paměti SIMM DIMM - SDR – (Single Data Rate), DDR – (Double Data Rate). DDR2 SODIMM– paměti používané pro notebooky

Cache paměti

Cache paměti Cache paměť je rychlá vyrovnávací paměť mezi rychlým zařízením (např. procesor) a pomalejším zařízením (např. operační paměť). V dnešních počítačích se běžně používají dva druhy cache pamětí: Softwarová cache Hardwarová cache

Softwarová cache Obecně se používá jako vyrovnávací paměť pro pomalé (vzhledem k rychlosti procesoru) vnější paměti. (př. pevný disk počítače) Operační systém se snaží informace, se kterými právě pracuje, uchovávat v rychlé operační paměti a na disk je ukládat co nejpozději. Nemusí tak provádět zbytečné pomalé čtecí a zápisové operace na disku, které jsou o několik řádů pomalejší (je nutné přemístit hlavy a počkat, až se disk natočí požadovaným místem pod hlavy).

Hardwarová cache realizovaná specializovanými paměťovými obvody Používá se v některých řídících jednotkách vnějších pamětí (disky) a v procesorech a jejich podpůrných obvodech. vyrovnává v řídících jednotkách rozdíl mezi nepravidelným předáváním/přebíráním dat počítačem (sběrnicí) a pravidelným tokem dat do/z magnetických hlav, jehož rytmus je dán rychlostí otáčení disku.

Interní cache primární L1 slouží k vyrovnání rychlosti velmi výkonných procesorů a pomalejších pamětí Umístěna přímo na čipu procesoru a je také realizována pomocí paměti SRAM

Externí cache Paměť, která je umístěna mezi pomalejší operační pamětí a rychlým procesorem. Tato paměť je vyrobena jako rychlá paměť SRAM a slouží jako vyrovnávací paměť u počítačů s výkonným procesorem, které by byly bez ní operační pamětí velmi zpomalovány. Externí cache paměť je osazena na základní desce počítače činnost řízena řadičem cache paměti

Schéma zapojení

Ostatní druhy pamětí RWM ROM PROM EPROM EEPROM Flash WMM WOM

Parametry pamětí kapacita přístupová doba přenosová rychlost statičnost / dynamičnost destruktivnost / nedestruktivnost při čtení energetická závislost / nezávislost:

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Cache http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/125475-cache http://www.fi.muni.cz/usr/pelikan/ARCHIT/TEXTY/PAMETI.HTML http://www.svethardware.cz/glos.jsp?char=R http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektronick%C3%A1_pam%C4%9B%C5%A5 http://clanky.katalognotebooku.cz/slovnik-pojmu-notebooky/910-pamet-ram-slovnik-pojmu/ http://www.fi.muni.cz/usr/pelikan/ARCHIT/TEXTY/INTPAM.HTML 2.prosince 2008