Velká písmena základní pravidla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vyhledávejte ve své příruční mapě.
Evropa-jeden ze světadílů
PODSTATNÁ JMÉNA.
Podstatná jména obecná a vlastní (OPAKOVÁNÍ A PROCVIČOVÁNÍ)
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_011_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.01 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici podstatných jmen obecných a vlastních. Žáci si hravou formou procvičí pravidla.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_05.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ČR „SRDCE EVROPY“ Rozloha: km Počet obyvatel:10,3 mil.
Psaní velkých písmen ve jménech a názvech
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
VLASTNÍ JMÉNA.
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Společenské a hospodářské prostředí
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Pardubický kraj.
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_375_Psaní velkých písmen AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK,
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_16
LETEM SVĚTEM Psaní velkých písmen.
Evropa – poloha na Zemi Hranice Evropy, poloostrovy, ostrovy
MÍSTO, KDE ŽIJI - BOBRKY Bobrky jsou část města Vsetína
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Příroda naší republiky
EVROPA.
Vlastní jména Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Cvičení na velká písmena
PLANETA ZEMĚ Martin Fišera.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2013 Ročník: 6,7,8,9 Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.01 Psaní velkých písmen - teorie.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A14Čj9_Pravopis vlastních.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Anotace: Pomocí soutěže si žáci zábavnou formou procvičí probrané učivo. Autor: Mgr. Renata Kubíčková (Autor) Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Má základní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_17 Název materiálu Velká písmena.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_15 Téma: Pravopis – psaní velkých písmen Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa-Poloha a členitost Evropy Název sady: Zeměpis 7. ročník.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Eva Sixtová VY_32_INOVACE_14_Český jazyk pro 8. ročník_Pravopis velkých písmen II Téma: Pravopis velkých písmen II CZ.1.07/1.4.00/
PLANETA ZEMĚ. Země ve vesmíru Vesmír vznikl asi před 15 miliardami let, kdy nastal tvz. "Velký třesk''. Stáří sluneční soustavy se odhaduje na 5,7 mld.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
VY_32_INOVACE_Jir_II_09 Velká písmena ve vlastních jménech Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.9 Evropa – jeden ze světadílů Téma: Česká republika jako součást.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VELKÁ PÍSMENA Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podstatná jména Výkladová prezentace.
Pravopis velkých písmen
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_VLASTIVĚDA
Podstatná jména obecná a vlastní
Člověk a jeho svět Vlastivěda Česká republika
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VELKÁ PÍSMENA světadíly, země, území a vodstvo, hory, pohoří, nížiny
Velká písmena - organizace
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_52_INOVACE_06_02_Evropa (poloha, členitost, rozloha)
VY_32_INOVACE_20_Český jazyk pro 7. ročník_Pravopis velkých písmen IV.
Transkript prezentace:

Velká písmena základní pravidla

Názvy měst všechna písmena velká (kromě předložek) Klatovy Malá Víska Spišská Nová Ves Kutná Hora Kamenice pod Lipou

Názvy ulic, náměstí, nábřeží… slova ulice, náměstí, nábřeží s malým písmenem ulice Lipová, Akátová ulice, Plánická ulice náměstí Míru, Husovo náměstí nábřeží Rašínovo

Když se název skládá z více slov, píšeme velké jen první písmeno ulice Obránců míru, náměstí Dukelských hrdinů Když je prvním slovem předložka, píšeme ještě v dalším slově velké písmeno ulice U Slunce, náměstí Pod Kopcem

Jak je správně? procházel vídeňskou ulicí na náměstí míru, v plzni je náměstí republiky, bydlí v ulici k vodojemu, setkáme se na nábřeží kapitána jaroše, je z mariánských lázní, narodil se v českých budějovicích, silnice z kutné hory, škola v čapkově ulici, ulice u slunce procházel vídeňskou ulicí na náměstí míru, v plzni je náměstí republiky, bydlí v ulici k vodojemu, setkáme se na nábřeží kapitána jaroše, je z mariánských lázní, narodil se v českých budějovicích, silnice z kutné hory, škola v čapkově ulici, ulice u slunce

Zeměpisné názvy slova hory, nížina, ostrov, poloostrov, moře, oceán, řeka s malým písmenem Krkonoše, Jizerské hory, Krušné hory Apeninský poloostrov, ostrov Elba Polabská nížina, Pádská nížina Středozemní moře, moře Černé Atlantský oceán

Světadíly Evropa, Asie, Amerika, Afrika, Austrálie, Antarktida

Amerika Severní Amerika Jižní Amerika

Jak je správně? procházel solní ulicí na náměstí republiky, Severní Amerika v Praze je staroměstské náměstí, bydlí v ulici u jam, setkáme se na nábřeží Bratří Čapků, je z Františkových lázní, narodil se v Karlových varech, jižní Asie, Atlantský oceán, silnice na českomoravské vrchovině, pobřeží Středozemního moře procházel solní ulicí na náměstí republiky, Severní Amerika v Praze je staroměstské náměstí, bydlí v ulici u jam, setkáme se na nábřeží Bratří Čapků, je z Františkových lázní, narodil se v Karlových varech, jižní Asie, Atlantský oceán, silnice na českomoravské vrchovině, pobřeží Středozemního moře

Názvy států první písmeno velké Česká republika Česko Čechy, Morava, Slezsko Spojené státy americké Když je uvnitř názvu vlastní jméno, velké písmeno si zachová Spolková republika Německo Velká Británie

Názvy obyvatel Podstatné jméno označující obyvatele obce, města, země, světadílu se píše s velkým písmenem Klatovák, Pražan Čech, Češka, Slovák, Ital Evropan, Evropanka

Zeměpisné názvy Shrnutí slova hory, nížina, ostrov, poloostrov, moře, oceán, řeka s malým písmenem Krkonoše, Jizerské hory, Krušné hory Apeninský poloostrov, ostrov Elba Polabská nížina Středozemní moře, moře Černé Atlantský oceán Evropa, Asie, Antarktida, Afrika, Austrálie, Amerika Severní Amerika Jižní Amerika (ale severní Evropa, jižní Asie…)

Názvy států Názvy obyvatel první písmeno velké Česká republika Česko Čechy, Morava, Slezsko Spojené státy americké Když je uvnitř názvu vlastní jméno, velké písmeno si zachová Spolková republika Německo Velká Británie Názvy obyvatel Podstatné jméno označující obyvatele obce, města, země, světadílu se píše s velkým písmenem Klatovák, Pražan Čech, Češka Evropan, Američan Shrnutí

Procvičujeme Bydlí v České republice. Jedeme na Moravu přes Českomoravskou vrchovinu. Setkali jsme se s Italy a Němci. Hlavní město Velké Británie je Londýn. V Severní Americe navštívil Spojené státy americké, v Jižní Americe Brazílii a Peru. Včera Plzeňané přivítali Afričany na náměstí Republiky. Jsem Čech, bydlím v České republice ve střední Evropě. Bydlí v České republice. Jedeme na Moravu přes Českomoravskou vrchovinu. Setkali jsme se s Italy a Němci. Hlavní město Velké Británie je Londýn. V Severní Americe navštívil Spojené státy americké, v Jižní Americe Brazílii a Peru. Včera Plzeňané přivítali Afričany na náměstí Republiky. Jsem Čech, bydlím v České republice ve střední Evropě.

Další pravidla

Názvy různých uměleckých děl, knih, časopisů první písmeno velké obrazy Jana Zrzavého Přítelkyně a Dům na útesu noviny Klatovský deník kniha Maková panenka píseň Moje láska

Názvy úřadů atd. první písmeno velké Městský úřad v Klatovech Ministerstvo financí Všeobecná zdravotní pojišťovna Česká televize

Názvy škol první písmeno velké Vysoká škola ekonomická Střední průmyslová škola Základní škola v Přešticích Karlova univerzita (i Univerzita Karlova) ale chodí do základní školy a pak půjde na střední školu (není název)

Vesmír V odborných textech velká písmena: planeta Země vzdálenost Země od Slunce doletí na Měsíc ale naše země je hezká slunce svítí měsíc zapadl zeměkoule

Významné dny Nový rok Vánoce Velikonoce

První písmeno velké: Názvy uměleckých děl, knih, časopisů obraz Dům na útesu noviny Klatovský deník kniha Maková panenka Názvy úřadů Městský úřad v Klatovech Ministerstvo financí Česká televize Názvy škol Vysoká škola ekonomická Střední průmyslová škola Základní škola v Přešticích Karlova univerzita (i Univerzita Karlova) ale chodí do základní školy a pak půjde na střední školu (není název) Vesmír velká písmena jen v odborných textech : vzdálenost planety Země od Slunce doletí na Měsíc ale naše země je hezká, slunce svítí, zeměkoule Významné dny Nový rok = 1. leden Vánoce Velikonoce Shrnutí

Procvičujeme On chodí do Základní školy v Brně. Napsala knihu O malém kůzlátku. Po západu slunce přijď za mnou. Kolem Země obíhá Měsíc. Maminka čte Hospodářské noviny. Chce studovat Gymnázium v Sušici. Besedovali jsme se zástupcem Městské policie v Klatovech. Dokončil studium na Karlově univerzitě. V mateřské škole nám četli knihu Malý Bobeš. Prvního ledna je nový rok. On chodí do Základní školy v Brně. Napsala knihu O malém kůzlátku. Po západu slunce přijď za mnou. Kolem Země obíhá Měsíc. Maminka čte Hospodářské noviny. Chce studovat Gymnázium v Sušici. Besedovali jsme se zástupcem Městské policie v Klatovech. Dokončil studium na Karlově univerzitě. V mateřské škole nám četli knihu Malý Bobeš. Prvního ledna je Nový rok.