Zařízení pro měření optimálního průběhu kompostovacího procesu Výzkumní ústav zemědělské techniky Praha odbor ekologie zemědělských technologických systémů Ing. Amitava Roy Brno, 23.3. 2010
Kompostovací proces přirozený biochemický proces probíhající v přírodě (z původních organických látek pod vlivem živých organismů vzniká stabilní hnojivo - kompost) biologická metoda zpracovávání BRO (za kontrolovaných podmínek aerobních procesů - za přístupu vzduchu a činností mikroorganizmů přeměňuje BRO na stabilizovaný materiál bohatý na humusové látky a rostlinné živiny) organická hmota + O2 +mikroorganizmy = kompost +CO2 +H2O + teplo
Organizmy v kompostu Termofily 45°C a víc Kompostování – biologický proces s účastí miliónů mikroorganizmů (mohou dosáhnout až 25% hmotnosti kompostu) Populaci mikroorganizmů ovlivňuje mnoho faktorů - teplota - vlhkost - obsah kyslíku - obsah živin - pH apod. Termofily 45°C a víc Mezofily 25°C – 45°C Psychrofily 0°C – 25°C
Organizmy a teplota
Teplota kompostu nejjednodušeji měřitelný ukazatel zrání kompostu, koresponduje s intenzitou činnosti mikroorganismů, různé suroviny se rozkládají rozdílnou rychlostí při různé teplotě – optimální teplota při kompostování (50-60)°C (likvidace patogenních mikroorganismů, likvidace semen plevelů), měření teploty - základní podmínka kontroly kompostovacího procesu, teplota je jedním z parametrů pro posouzení ukončení kompostovacího procesu a zralosti kompostu.
Měření teploty kompostu vhodný měřicí přístroj, dodržet metodu měření zapichovacím teploměrem, určit časové intervaly měření teploty, zvolit způsob zaznamenávání naměřených hodnot.
Teploměry Kontaktní Bezkontaktní Měřící rozsah Možnost elektronického výstupu Přesnost měření Hmotnost Rozměry přístroje Cena Kontaktní Bezkontaktní Kapalinové Bimetalové Elektronické
Zapichovací teploměry
Záznam naměřených hodnot - zápis do tabulky
Záznam naměřených hodnot – záznamník (datalogger)
Záznam naměřených hodnot - bezdrátový přenos dat
Metoda měření teploty zapichovacím teploměrem vpich vést kolmo k povrchu hromady tak, aby mířil do jejího středu, vpich provádět podle výšky hromady do předepsané výšky. Časové intervaly měření teploty během jedné zakládky do 10. dne každodenně od 11. dne do ukončení kompostovacího procesu 1x za 3 ÷ 4 dny
DALŠÍ KONTROLOVANÉ VELIČINY KOMPOSTOVACÍHO PROCESU vlhkost kompostu, obsahu kyslíku v kompostované hromadě, test fytotoxicity (řeřichový test), mikrobiologické hodnocení kompostu, agrochemické hodnocení kompostu.
Metody určování vlhkosti kompostu gravimetrická metoda stanovení vlhkosti Obsah vlhkosti (x) vyjádřený v % se vypočte ze vzorce: x = m1.100 / m m1 . . . . úbytek na hmotnosti vzorku sušením (g) m . . . . . hmotnost vzorku před sušením (g) měření vlhkosti vlhkoměry orientační zkouška vlhkosti
Analyzátor vlhkosti ML- 50 Max. hmotnost vzorku- 51 g Zobrazitelný obsah vlhkosti 0,1- 1,0% Přesnost měření nad 1g- 0,5% nad 5 g- 0,1% Způsob ohřevu- halogénová lampa Hmotnost- 6000g Rozměry přístroje (mm) 215x320x173 Měřící režimy: suchý základ, vlhký základ, obsah sušiny, procenta, hmotnost Výstup- interface RS-232C, Možnost záznamu dat- 30 záznamů Napájení- 220V (1,5A), 50/60Hz, cca 400W
Kyslíkoměr Testo 327 skladovací teplota -20 ... +50 °C provozní teplota -5 ... +45 °C životnost baterie > 5 h hmotnost cca 500 g rozměry 216 x 68 x 47 mm elektrochemické měření O2 měřicí rozsah 0 ... 21 % přesnost ±0.2 %
Chemické a fyzikální hodnocení kompostu Znak jakosti Hodnota vlhkost (%) 40 - 60 spal. látky ve vysušeném vzorku (%) min. 25 celkový N jako N přepočtený na vysušený vzorek (%) min. 0,6 poměr C:N max. 30:1 hodnota pH 6,0 – 8,5 nerozložitelné příměsi max. 2,0 ČSN 465735 „Průmyslové komposty“
Děkuji za pozornost Výzkumní ústav zemědělské techniky, v.v.i. Ing. Amitava Roy odbor ekologie technologických systémů Výzkumní ústav zemědělské techniky, v.v.i. Drnovská 507 161 01 PRAHA 6 Česká republika + 420 233 022 241 E-mail : roy.amitava@vuzt.cz