Perl Co je Perl a na co je dobrý Základní konstrukce jazyka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro začátek něco lehčího
Advertisements

Systém Drupal a nejen školní weby
Programování v C jazyku - SEMINÁŘ
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Programovací jazyk Perl
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.03/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ HTML & XHTML.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Práce s textem Jan Martinovič Fakulta elektrotechniky a informatiky
Práce se soubory. Ukládání dat Textové soubory s jednoduchou strukturou (např..txt a.csv) textové soubory s vnitřní hierarchií (např..xml) Soubory binárního.
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
C# pro začátečníky Mgr. Jaromír Osčádal
Programování v C++ Cvičení.
UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V.
KIV/PPA1 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Softwareová architektura
PHP – Základy programování
Ing. Josef Veselý Označení šablony a vzdělávací sady viz.rozpis.
Seminář C cvičení Obsluha výjimek Ing. Jan Mikulka.
E-learning ve výuce na SŠ
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Alg91 Textové soubory Na rozdíl od jiných typů souborů jsou textové soubory určené pro gramotné lidské oko. Textový soubor je posloupnost znaků členěná.
Simulační modely a programové vybavení. Vývoj simulačních programů  Původně pouze strojový kód –Příliš dlouhé, náročné na programátora, obtížné hledání.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro vstup a výstup 12 Verze
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o práci s vyhledávačem Google. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci umí použít vyhledávač Google k vyhledávání.
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
C – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Úvod do PHP IZI 228.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_776.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES CYKLY V PHP.
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Operační systém GNU Linux Příkazy pro správu procesů.
Operační systém GNU Linux
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Jak učit tvorbu www stránek Navarová Adéla. Proč učit tvorbu www stránek? Prezentace na internetu (Výrobky, firmy, celebrity, kluby…)
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Visual Basic - programování
IB111 Programování a algoritmizace
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Sed O co jde Regulární výrazy Příkazy Adresování Příklady Michal Trs,
KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 4: Programovací jazyk C Bc. Radek Libovický.
Algoritmizace a programování Soubory. Oč jde? Vytvoření externího souboru Vytvoření externího souboru Tento soubor může být: Tento soubor může být: Textový.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu. © Mgr. Petr Loskot, leden Časopis PPK Časopis PC World.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 1: Úvod Bc. Radek Libovický.
Moduly.
Linux - skripty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Ruby on Rails framework vývoj aplikací pro WWW
Digitální učební materiál
Databázové systémy a SQL
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Tvorba webových stránek
Pascalova – Brianchonova věta
Transkript prezentace:

Perl Co je Perl a na co je dobrý Základní konstrukce jazyka Jednoduché regulární výrazy Cvičné příklady Literatura

Co je Perl a na co je dobrý Interpretovaný jazyk s možností OOP přístupu, původně orientovaný na zpracování textu Spousta podpůrných knihoven pro různé oblasti Syntaxe podobná Pascalu nebo C ale volnější V čem je skvělý: Zpracování textu, regulární výrazy Rychlá a “špinavá” řešení problémů Intuitivní jazyk Zábavnější programování díky obskurním jazykovým konstrukcím

Stinné stránky: Není vhodný pro velmi velké projekty Umožňuje psát zcela nesrozumitelný kód: $/='}"6ft.(&^)+@<B#,/JK2=>?@7$eJp.',$"= eval$/,@/ =split//,$/.$@,$/=0;while($/<26){$_.=$/[ord($/[++$/])-7]}print ...ale běžně se téhle vlastnosti nevyužívá

„Hello world!“ Nejjednodušší program: print “Hello world!”; Na konci příkazu je vždycky středník. Příkaz – parametry nejsou nutně v závorce.

Nejjednodušší program: Skalár Jednoduchá proměnná (číslo, řetězec, pointer) $zvire = “Panda červená“; $pocet_kober = 42; Seznam Jednorozměrné pole skalárů @zviratka = (“pejsek”, “kocicka”); $zviratka[1] = “kocicka”; Hash Dvojice skalárů – klíč a jemu příslušný obsah %mistnosti = ( “13A” => “Vybeh zeber”, “25C” => “Pripravna zveriny”);

„Hello buvol!“ Práce se skalární proměnnou – celý program: Z čehož: Žádné povinné konstrukce ,,základního těla” typu void main () {} v C. Není potřeba proměnnou definovat, typ se určí podle toho co do ní přiřazujeme – tady jen pomocí ,,$” říkáme, že to je skalár. $buvolu = 17; print “buvolu: $buvolu\n”;

Spouštění programu Spouštění programu: Jen tak: perl program.pl S výpisem varování: perl -w program.pl Jako spustitelného souboru (UNIX) (viz dále)

Jak získat v shellu spustitelný program? Na prvním řádku určíme jako interpreter Perl, program tedy vypadat třeba takhle: #/usr/bin/perl print “Hello world!“ Označíme program jako spustitelný: chmod a+x program.pl

Příklad 1: Napište program v Perlu, kde: Přiřadíte číslo nebo text do skalární proměnné Vypíšete ho s nějakým textem (ala bůvoli) na terminál Upravte ho, aby šel spustit v shellu ...a spusťte ho Pomocí interpretru (perl program.pl) Přímo jako program (./program.pl)

Big buvol is watching you...

Smyčka na čtení ze souboru #!/usr/bin/perl -w while ($r=<stdin>) { print $r; }

Hledání v manuálech man perl man perlsyn man perlop man perlfunc man perlre Zkuste si hledání pomocí „/“ a „n“. Zkuste najít dokumentaci k „while“.

Vypiš jen řádky odpovídající regexp: #!/usr/bin/perl -w while ($r=<stdin>) { if ($r =~ /leguan/) { print $r; }

Vsechno kolem infekce, jenom však ne dezinfekce #!/usr/bin/perl -w while ($r=<stdin>) { if ($r =~ /\binf[ie]/) { print $r; } Buďto ,,i” a nebo ,,e” hranice slova

Jednoduché nahrazování: #!/usr/bin/perl -w while ($r=<stdin>) { $r =~ s/^\s{3}//g; print $r; }

Literatura Domácí stránka Perlu: http://www.perl.org/ Anglické stránky na WWW http://www.perldoc.com/perl5.8.0/pod/perlintro.html http://erudil.com/preqr.pdf http://www.itlab.musc.edu/docs/perl_regexp/ České WWW stránky: http://www.perl.cz http://perl.eurohost.cz/ http://www.root.cz/clanek/942 Knihy v češtině: Pavel Satrapa: Perl pro zelenáče. Neokortex, Praha 2000. Sriram Srinivasan: Perl pro pokročilé, Computer Press, Praha 1998