Průjmová onemocnění Václav Chmelík JČU ZSF.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy
Advertisements

Infekční nemoci.
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP v Olomouci Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Celiakie Zuzana Chaloupková.
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
Náhle příhody u pacientů s IBD
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A INTOXIKACE MUDr. Jolana Rambousková, CSc
Alimentární intoxikace
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
Staphylococcus aureus
Jednobuněčné prokaryotní organismy
BIOLOGIE 1.E
Listerióza a nutriční toxikologie
ILEUS OLGA BÜRGEROVÁ.
Virová hepatitída typu E
STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Choroby střev.
Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Bakteriální onemocnění člověka
Tetanus a Trachom.
Spojivka a Rohovka As. MUDr. Michalis Palos
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Ošetřovatelská péče o nemocné na ORL - otorinolaryngologie
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Tropické nemoci Vaverková Eva.
Urolitiáza, záněty.
Mikrobiologický ústav LF MU Brno
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Virové gastroenteritidy
ŽÍJÍ MEZI NÁMI BAKTERIE
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Očkování cestovatelů Milan Trojánek 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Klinika infekčních, parazitárních a tropických.
 Klobásový jed  Neurotoxin (jed napadající nervovou soustavu)  Patří mezi nejúčinnější jedy  Tvořen bakterií Clostridium botulinum  Citlivý na teplo.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Virové gastroenteritidy MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
ZOONÓZY Monitoring zoonóz
Trávicí soustava tercie.
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
CHŘIPKA.
E B O L A.
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
Alimentární intoxikace
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
PITNÁ VODA A PATOGENNÍ MIKROORGANISMY
Rod Clostridium MUDr.Anna Marešová.
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Průjmová onemocnění Václav Chmelík JČU ZSF

Definice Infekční zánět zažívací trubice, který se projevuje poruchou její funkce: nejčastěji zvracením a průjmovitou stolicí s nebezpečím dehydratace a jejích následků Příznaky a závažnost onemocnění jsou určeny tím, která část zažívacího traktu a jak těžce je poškozena, nikoli druhem původce.

Epidemiologie Nákaza alimentární cestou - požitím : kontaminovaných potravin kontaminované vody potravin s preformovaným toxinem (enterotoxikózy) Infekční dávka: malá (shigella, amoeba- 102)~mezilidský přenos vysoká (salmonella)~ pomnožení v potravině

Rozdělení dle původce: Viry : rotaviry, caliciviry, adenoviry, astroviry Baktérie :Salmonella, Shigella, Campylobacter jejuni, Vibrio cholerae, Escherichia coli Bakteriální toxiny : Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens A Prvoci Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum Červi a kvasinky - vzácněji

GIT:

Trávení: Potraviny jsou zpracovány: mechanicky: dutina ústní, žaludek chemicky: HCl, enzymy Sliny, sekret žaludku, slinivky, žluč

Resorbce: Povrch sliznice zvrásněn řasami a klky

Resorbce: Enterocyt: mikroklky Membrána buňky enzymy receptory

Vznik průjmu: Vazba toxinu na receptor (cholera) cAMP..protein kináza.. Cl a H20 do střeva

Vznik průjmu: Poškození enteropatogenní bakterií: adheze, ztráta mikroklků, zvýšená sekrece chloridů

Vznik půjmu: Poškození buněk sliznice invaze do buňky cytotoxin smrt buňky Invaze do sliznice Průjmová tekutina: únik vody a iontů z buněk funkčně nebo organicky poškozených

Dehydratace: Ztráta celkové tělesné vody, minerálů, často porucha acidobazické rovnováhy Hodnocení: ztráta celkové hmotnosti do 5% - lehká, do 10% - středně těžká 15% - velmi těžká Redistribuce krevního oběhu – rozvoj ledvinné nedostatečnosti až hypovolemického šoku

Rozdělení dle kliniky: Klinický obraz závisí na tom, která část trávicí trubice je hlavně postižena Různí původci vytvářejí podobné příznaky nevolnost, zvracení - postižení žaludku průjem - postižení střeva příměs hlenu, krve a bolestivé nucení na stolici - postižení hlavně koncových částí střeva

Rozdělení dle kliniky Otravy z potravin (toxiny) ID: 1-8 hodin. Bez horečky, náhle a prudce nastupuje úporné zvracení a průjem, obraz je velmi dramatický, ale příznaky pak stejně rychle ustupují. Bakteriální průjmy: delší ID, horečka, často v řídké stolici příměs hlenu a krve Virové průjmy: především děěti v ziměě

Rozdělení dle kliniky Parazitární průjmy: v rozvojovém světě (Entamoeba histolytica) Cryptosporidium parvum: AIDS sporadicky vodní epidemie Průjem cestovatelů: Escherichia coli ale i další (Entamoeba histolytica, Vibrio cholerae)

Diagnóza Původce nemoci nelze stanovit z klinického obrazu Bakterie: výtěr z konečníku do transportní půdy je kultivován na speciálních půdách (2-3 dny) Viry působící průjmy : z řídké stolice latexovou aglutinací nebo ELISA metodou Parazitologické vyšetření (barvením a mikroskopií nátěru stolice) prvoci, červi Průkaz toxinu u enterotoxikóz je obtížnější

Léčba Klinická dg. zánětu střeva patrně infekčního původu zcela stačí k podání racionální léčby. Rehydratace: intravenózní - perorální Realimentace Střevní desinficiencia, sorbencia Antibiotika Význam

Perorální rehydratace Poškození GIT není rovnoměrné ve všech částech ( dokonce i jediné buňky - enterocytu) Aktivní transport Na+ do enterocytu vázaný na glukózu za nimi dalších iontů a vody (dle koncentračního gradientu)

Perorální rehydratační roztok WHO roztok Natrium chloratum Kalium chloratum Natrium citricum Glucosum Voda l litr Lžičkový nápoj Kuchyňská sůl 1 lžička Pomerančový džus troška Kys.citronová - špička nože Cukr - vrchovatá lžíce Nezávadná voda 1 litr

Dysentérie Akutní průjmové onemocnění s vysokou nakažlivostí. Ohrožuje kolektivy s nižší hygienickou úrovní. Ke vzniku onemocnění stačí malá dávka bakterií Etiologie: Shigella je G- střevní tyčka, 4 sérovary: S.dysenteriae, flexneri, sonnei, boydii Epidemiologie: přenos mezilidský, nakažlivost vysoká infekční dávka malá, vylučování i týdny Epidemie: kolektivy s nízkou hygienou nařízená hospitalizace při akutním onemocnění

Dysentérie ID: 1 - 7 dnů (běžně 3 dny) Klinický obraz: Těžký průběh u oslabených (hladovění, války) Horečka, třesavka, nevůle, bolest břicha. Obraz kolitidy s vředy a pablánami na sliznici. Tenesmy, stolice s krví a hlenem poté jen krvavý hlen. Často meningismus. Diagnóza : kultivační průkaz Terapie: rehydratace, dieta ATB jen u těžkých nemocí (neovlivňuje vylučování) Prevence: hygienické zásady v kolektivech

Salmonelóza: Etiologie: Salmonella: G - střevní tyčka, 2000 serotypů. S.enteritidis gastroenteritidy, tyf a paratyfy Epidemiologie: zdroj: chovy drůbeže, dobytka pomnožení ve finální potravině ID: 6- 48 hodin (často 8 - 10 hod)

Salmonelóza: Klinický obraz: akutní průjmové onemocnění explozivní epidemie Asymptomatická forma Gastroenteritická forma : nevůle, zvracení, bolest v břiše, horečka až 39°C, průjem Léčba: symptomatická Úzdrava: běžně za 1-3 dny spontánní nosičství Prevence: příprava potravin nástroje pro syrové a definitivní pokrmy

Kampylobakterové průjmy Etiologie: Campylobacter jejuni malá G- tyčinka růst na umělých půdách- speciální podmínky Epidemiologie: požití produktů (drůbeží maso, mléko)   nebo i kontakt v chovu hospodářských zvířat stačí menší dávka ID: 2 - 4 dny

Kampylobakterové průjmy Klinický obraz: teplota, únava, nevolnost řídké stolice později: vodnaté, někdy hlen, krev křečovité bolesti v břiše trvání několik dní U oslabených - septické komplikace Léčba: rehydratace, dieta ATB u těžkých onemocnění Prognóza: dobrá Prevence: hygienické zásady při přípravě živočišných produktů zvláště tepelná příprava drůbežího masa.

Cholera Původce: Vibrio cholerae Výskyt : rozvojový svět Patogeneze: Enterotoxin ID: l6-72 hod Klinika: Pocit plnosti v břiše, pak vodnatá nepáchnoucí stolice vzhledu rýžového odvaru: ztráta až 20 l/den Dehydratace, „ruce pradleny“. Selhání oběhové případně ledvin. Terapie: rehydratace p.o. i.v. , realimentace ATB: tetracyklin, chinolon, Erythromycin, Cotrimoxasol

Cholera

Virové průjmy Vyvolavatel : Rotaviry Adenoviry Caliciviry : Sapovirus Norovirus Astroviry Patogeneze průjmu není zcela objasněna. Rotavirus : ovlivnění receptorů „virový enterotoxin NSP4“ poškození enterocytů a jejich mikroklků ovlivnšní nervstva střeva

Rotaviry Epidemiologie: Zimní epidemie 130 mil episod ročně 1 mil úmrtí ročně Nejtěžší průběhy pod 5 r věku (6-24 měs) Klinika: vodnatý průjem, prolongovaný v trvání. Možná sekundární malabsorbce Očkování

Další virové průjmy Caliciviry: známy krátkou dobu, patrně nejčastější příčina průjmů Norovirus – „Norwalk like agens“ všechny věkové skupiny Sapovirus Sapporovirus - malé děti Adenoviry enterické Astroviry

Otravy z potravin Definice: Explozivní zvracení a průjmy vyvolané toxinem, který vyprodukovala bakterie pomnožená v potravině krátká inkubační doba zpravidla bez teplot rychlá úzdrava

Staphylococcus aureus enterotoxikóza Etiologie: enterotoxin termorezistentní Epidemiologie: studený bufet: saláty, paštiky (i omáčky) hnisavá afekce (prst kuchaře) ID: 1-6 hodin Klinika: bez teploty, úporné zvracení a průjem. dramatický stav odezní během 24 hod.

Bacillus cereus enterotoxikóza Etiologie: termostabilní toxin Epidemiologie: předem připravená rýže nebo těstoviny ID: 1-6 hodin Klinika: bez teploty: zvracení , bolesti v břiše průjem má jen část nemocných.

Botulismus: Etiologie: anaerobní tyčka Clostridium botulinum: botulotoxin Epidemiologie: požití konzerv nedostatečně tepelně připravených v domácnosti z masa nebo zeleniny ID: 18 až 36 hod Klinika: Chabé obrny, suchost v ústech, chrapot, dvojité vidění pokles víček, obrna dýchacích svalů Léčba: podání specifického séra. Někdy i ventilace Úplná úzdrava

Otázky:

1. Příznaky a závažnost průjmového onemocnění je dána a/ druhem původce b/ stupněm postižení jeho a lokalizací v GIT c/ věkem nemocného

2. Nejčastějším původcem bakteriálního průjmového onemocnění je u nás: a/ Salmonella enteritidis b/ Campylobacter jejuni c/ Shigella dysenteriae

3. Nejzávažnějším projevem průjmového onemocnění je : a/ dehydratace b/ nechutenství c/ nevolnost, zvracení

4. Seřaďte podle významu pro uzdravení nemocného s běžným průjmem následující léčebná opatření a/ antibiotikum b/ rehydratace- tekutiny podané ústy či infuzí d/ realimentace - dieta

5. Stafyloková enterotoxikóza a/ je mezilidsky přenosné onemocnění, toxin vytváří bakterie stafylokok, který je podmíněným patogenem b/ je mezilidsky nepřenosná, toxin stafylokoka je v potravě d/ je vyvolaná toxinem stafylokoka v potravě, ale ten lze inaktivovat varem a pečením

6. Perorální rehydratační roztok lze nahradit nejlépe: a/ 1 litr vody, vrchovatá lžíce cukru, lžička soli, na špičku nože kyseliny citronové, trocha pomerančového džusu b/ 1 litr minerální vody, lžička soli, lžička cukru, trocha pomerančového džusu d/ 1 litr sodovky, lžička soli, lžička cukru, l dl pomerančového džusu