Osvobozené divadlo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
subjektivně zabarvený
Advertisements

Životopis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.14
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje fiktivní internetový obchod, který žákům slouží jako podklad pro sepsání objednávky. Vzdělávací.
Anotace: Prezentace seznamuje s českými autory prozaiky 19. st. - V
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
POPIS Popis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.13.
Česká poezie 1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.02
Příslovce a příslovečné spřežky
Anotace: Prezentace se slovanskými jazyky a jejich rozdělením.
Národní obrození Národní obrození
Divadlo Semafor Divadlo Semafor VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.14.
LITERÁRNÍ POJMY Výtah VY_32_INOVACE_ČJ-S.8.01
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Stupňování přídavných jmen
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.13 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu prostého, odborného a uměleckého.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.13 Anotace: Prezentace je zaměřena na obohacování slovní zásoby odvozováním, skládáním a zkracováním. Ke každému slovotvornému.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.04 Anotace: Prezentace je zaměřena na vyplňování jednoduchých tiskopisů. Vysvětluje účel podacího lístku a poštovních poukázek.
Pohádka, hlavní postavy, hlavní myšlenka (ponaučení)
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury. E. Hemingway. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Česká poezie 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.15.
ČR – Hlavní město Praha VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.59 Mgr. Kosík Lukáš
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VY_32_INOVACE_ČJ _ Osvobozené divadlo Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Anotace: Prezentace představuje básníky 19. st. - Goetha, Puškina
Rozvoj slovní zásoby VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.12
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.15.
Věta jednoduchá- souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s funkčními styly. V pracovním listu pak žák se pokusí rozdělit texty podle jednotlivých stylů. Vzdělávací oblast: Český.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.14 Anotace: Prezentace je zaměřena na líčení, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru jsou cvičení, na kterých si žáci mohou procvičit.
Česká próza 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.18.
Zvuková stránka věty Spisovná výslovnost.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.10 Anotace: Prezentace obsahuje několik cvičení zaměřených na procvičování komunikačních dovedností v různých situacích a na rozvíjení.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
subjektivně zabarvený
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.09 Anotace: Žáci si hravou formou ověří své znalosti a všeobecný přehled. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor: Mgr.
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s úvahou a její kompozicí. Žák se pokusí sám vytvořit jednoduchou úvahu. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.20 Anotace: Prezentace obsahuje tabulku s přehledem druhů vedlejších vět. V závěru je cvičení, na kterém si žáci mohou ověřit.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu statického a dynamického. Vzdělávací.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s proslovem a jeho kompozicí
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Mimika (co jste tím chtěli říci)
Vypravování VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.11
Věcné čtení, klíčová slova, knihovna, archiv
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
Identifikátor materiálu: EU –
Česká próza1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04.
SLOVA CIZÍHO PŮVODU jejich skloňování Slova přejatá
Velká písmenaVY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.18. Anotace: V prezentaci žáci procvičují své znalosti o psaní velkých písmen Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
Slovesný vid Slovesný vid VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.03.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s diskusí a jejími zásadami. Žák se pokusí sám vytvořit Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Poezie, písnička (V domě straší duch)
Anotace: Prezentace seznamuje s významnými osobnostmi světové literatury. Leo Calvin Rosten Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Rozvrstvení a obohacování
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Česká republika: obyvatelstvo a sídla
Obohacování slovní zásoby
ICT 2 – 3 – 25 HV František Škroup – Kde domov můj
Druhy vět vedlejších VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.05. Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí – poznává funkcí vět vedlejších. Žák řeší drobné.
Česká republika: hospodářství, zemědělství
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.05.
Česká republika: vodstvo
Transkript prezentace:

Osvobozené divadlo

Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Anotace: Prezentace seznamuje s Osvobozeným divadlem a jeho protagonisty. Ukázka ze hry Kat a blázen. Žáci se orientují v textu a řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána Buchtová Jazyk: český Očekávaný výstup: pojmy- divadelní hra, satira, komika, forbína, Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : devátý ročník základní školy Osvobozené divadlo VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.13

? Jiří Voskovec a Jan Werich W+W nebo V+W Která dvojice iniciál je správná? Jaká jména se pod nimi ukrývají? Jiří Voskovec a Jan Werich

6.2.1905-31.1.1980 19.6.1905-4.7.1981 Jan Werich Jiří Voskovec vlastní jméno Jiří Wachsmann http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Voskovec_a_Werich.jpg

Osvobozené divadlo začalo hrát 8.2.1926 V+W do něj vstupují v roce 1927 první jejich hra- Vest pocket rewue ( původně hra pro spolužáky z lycea) Jaroslav Ježek – hudební doprovod her vytvořili dvojici klaunů, kteří se však prezentovali nikoliv pohyby, ale mluvou - byli to intelektuální slovní klauni. ve svých hrách reagovali satiricky na dobové poměry.

ve 30. letech pak na nástup fašismu v lednu 1939 odjeli do Francie a později do Ameriky v letech 1946-1948 chtěli obnovit Osvobozené divadlo. Hra Divotvorný hrnec. Ale doba nepřála jejich satiře. Voskovec odjíždí do Paříže, později d USA Werich zůstává 1942 zemřel J. Ježek

Práce s textem: díl druhý, obraz sedmý Kat a blázen - 1934  divadlo přešlo k satirické, ostře společensky zaměřené tvorbě, která reagovala na to, co se právě děje:   v Německu uchvátil Adolf Hitler moc a začal se zbavovat svých odpůrců těmi nejkrutějšími cestami  rostla nezaměstnanost hospodářská krize propukla naplno. Práce s textem: díl druhý, obraz sedmý Čítanka 9, str. 37-39 http://www.youtube.com/watch?v=Um7NgSrzrtI&feature=related slova až 1.10 minuta

Kat a blázen Úkoly: Koho ti ta jména připomínají? Jakým způsobem vedou spolu dialog? Najdi v textu témata, o kterých se baví a vypiš je tak, jak jdou za sebou. Jak reagují herci na dobové poměry? Jaké situace umíš vysvětlit? Kde se odehrává naše ukázka? Kdo v ní vystupuje? Jaký vztah má píseň k dané ukázce? Co je to forbína?

Zdroje: Čítanka 9, Prodos, 2001, ISBN 80-7230-120-0 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Voskovec_a_Werich.jpg Čítanka 9, Prodos, 2001, ISBN 80-7230-120-0 http://www.youtube.com/watch?v=Um7NgSrzrtI&feature=related