Redukce textů, obsahová analýza, anotace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odborná terminologie knihovnictví a informační vědy očima uživatelů databáze TDKIV Předběžné výsledky projektu Helena Kučerová VOŠIS Praha 1.
Advertisements

Bibliotheca Economica Zlatý fond českého ekonomického myšlení Seminář pořádaný ve spolupráci Katedry institucionální ekonomie VŠE v Praze a CIKS VŠE v.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
METODIKA TVORBY ODBORNÉHO TEXTU
KATALOGY Mgr. Radmila Pavlicová, Univerzitní knihovna OU.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Bibliografie - teorie Mgr. Anna Vitásková.
Bibliografická a rešeršní činnost
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV)
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Rešerše Mgr. Anna Vitásková.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
Zpracování dokumentů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.3.4.
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
Redukované texty aneb jak na anotace, abstrakt, extrakt, referát,…
Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.8.
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
Metody zpracování informací - 2
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
BIBLIOGRAFIE Česká národní bibliografie
Zpracování rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Základy zpracování geologických dat
EBSCO Ramis Václavík Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
REŠERŠNÍ STRATEGIE Mgr. Anna Vitásková.
Hodnocení informací. Redukovaný text.
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Medailon autora co je, k čemu slouží a jak ho správně psát,...
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
6. FORMÁLNÍ ÚPRAVA ODBORNÝCH TEXTŮ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Bibliotheca Economica Zlatý fond českého ekonomického myšlení Seminář pořádaný ve spolupráci Katedry institucionální ekonomie VŠE v Praze a CIKS VŠE v.
ISSS 2004 Tezaurus Eurovoc - selekční jazyk dokumentů EU a jeho využití v České republice PhDr. Kvetoslava Žigmundová Anna Lhotská Kancelář Poslanecké.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Odborné vědecké útvary
Akvizice a informační fond
Informační prameny II. část
Citační a bibliografické databáze:
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Vzor individuální prezentace
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje pro vzdělávání, vědu a výzkum.
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Transkript prezentace:

Redukce textů, obsahová analýza, anotace Mgr. Anna Vitásková avitas.webnode.cz

Co je redukovaný text? Text, který vznikne na základě obsahové analýzy dokumentu z plného textu dokumentu sémantickou redukcí informací obsažených v dokumentu, tj. výběrem z hlediska obsahu podstatných informací. Na sémantickou redukci zpravidla navazuje komprimace vybraných informací a jejich vyjádření v přirozeném nebo umělém jazyce formou vět, klíčový slov nebo znaků.

Redukovaný text dokumentu je vždy podstatně kratší než plný text a naplňuje funkci signální (upozornění na nový dokument), substituční (náhrada plného textu dokumentu) nebo selekční (umožnění výběru dokumentů).

Hlavní typy redukovaného textu anotace, extrakt, resumé a synopse; někdy se mezi ně řadí i soubory věcných selekčních údajů (např. deskriptorů, předmětových hesel, klasifikačních znaků apod.), které však vyjadřují spíše tematiku než vlastní obsah dokumentu

Obsahová analýza Analýza obsahu dokumentu zahrnující metody a pravidla pro stanovení tematiky dokumentu, příp. časového a prostorového hlediska, čtenářského určení a formy dokumentu. Slovní vyjádření obsahu dokumentu v přirozeném jazyce je transformováno do věcných selekčních údajů v procesu věcného pořádání nebo do vět v procesu sémantické redukce textu dokumentu.

Anotace Redukovaný text stručně charakterizující obsah dokumentu a popř. informující o autorovi, zaměření, vědecké nebo umělecké hodnotě dokumentu. Anotace může mít vysvětlující nebo doporučující charakter a obsahovat informace převzaté z jiných dokumentů. Funkce anotace je především signální (upozorňuje na existenci anotovaného dokumentu).

Anotace krátký popis obsahu dokumentu stručný komentář nebo výklad dokumentu nebo jeho obsahu, nebo dokonce jen velmi stručný popis, obvykle připojený jako poznámka k bibliografickému záznamu dokumentu

Hlavní znaky anotace stručný obsah dokumentu – stručně, jasně, výstižně (v rozsahu 2-8 vět, optimální délka 3-5 vět) uživatelské určení neopakuje se to, co je v názvu

Druhy anotací analytické autorské bibliografické doporučující informativní nakladatelské redakční skupinové textologické

Analytická anotace Anotace jednotlivých samostatných částí dokumentu (např. statí ve sborníku). Anotace s pevnou strukturou věcných hledisek, podle nichž je uspořádán její obsah.

Bibliografická anotace Anotace u dokumentu uvedeného v bibliografii nebo anotace dokumentu určená pro bibliografii. Bibliografická anotace se chápe jako součást anotovaného bibliografického záznamu dokumentu.

Doporučující anotace Anotace hodnotící anotovaný dokument, zvláště z hlediska jeho vhodnosti pro určitou kategorii uživatelů. Používá se v nakladatelské činnosti, v knižním obchodu a v doporučující bibliografii zejména k propagaci dokumentů.

Další druhy anotací Informativní anotace -anotace, která neobsahuje hodnocení anotovaného dokumentu. Nakladatelská anotace - anotace vytvořená nakladatelem obvykle publikovaná v edičním plánu nebo v internetových knihkupectvích.

Redaktorská anotace - anotace vytvořená redaktorem publikace obvykle publikovaná v dokumentu Skupinová anotace - anotace charakterizující několik tematicky nebo jinak příbuzných dokumentů.

Textologická anotace - anotace charakterizující kvalitu textu dokumentu (úplnost a přesnost textu, autenticitu, pravopis, styl, ediční úpravu apod.). Anotovaný záznam - bibliografický záznam obsahující anotaci zpracovávaného dokumentu. Bibliografický záznam je obvykle neanotovaný. Anotovaná rešerše - rešerše, jejíž záznamy jsou anotovány.

Extrakt Redukovaný text charakterizující obsah dokumentu prostřednictvím obsahově relevantních textových výňatků (vět, frází i celých skupin vět) z daného dokumentu. Extrakt může plnit selekční (výběr dokumentu) nebo substituční funkci (nahrazení původního dokumentu). Dokument, který je výsledkem zhuštění jiného dokumentu pouze na jeho podstatu. Krátká reprezentace dokumentu založená na výběru z jeho slov, frází nebo vět.

Resumé Redukovaný text shrnující základní myšlenky a závěry vědecké nebo odborné práce (publikace, stati, článku) a připojený, obvykle v různých jazycích, na konci dokumentu. Resumé je určeno především čtenářům, kteří práci již prostudovali; bývá nejčastěji autorské nebo redakční.

Synopse Redukovaný text, který podává zhuštěný a zestručněný obsah literárního díla, zpracovaný jinou osobou než autorem díla s cílem zjednodušit a urychlit čtenářům přístup k obsahu díla. Redukovaný text obsahující souhrn základních faktů uvedených ve vědeckém článku nebo příspěvku, může být publikována formou autorského referátu nebo autorské anotace v příslušném dokumentu. Synopse článku je umístěna zpravidla mezi názvem a vlastním textem článku.

KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha: Národní knihovna ČR, 2003- [cit. 2011-09-08]. Dostupné z: <http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000001774&local_base=KTD>.