Pietní akt v Orlové Výbory jednot ČsOL MSK a OV 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidice.
Advertisements

Naše země za 1. světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Na minulé VČS jsme měli 54 členů - ke konci minulého roku po VČS výbor přehodnotil činnost členů a na základě rozhodnutí Republikového Výboru ČsOL.
DNE 27. ČERVENCE 2013 OD 07:00 DO 21:00 HODIN SE USKUTEČNÍ Zveme v á s do m í st, kterými prob í h á linie rozděluj í c í historick é kn í žectv í Česk.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.

SVV MSK podpořilo v pátek pietní akci v obci Liptaň.
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Zápas na obranu československého státu a demokracie
Průběh 1. světové války 3. část.
Číslo v digitálním archivu školy
Husův sbor - Ostrava Zábřeh Den veteránů oslavili již bratr Zavadil, bratr Svoboda a bratr Skácel v Ostravě – Zábřehu v CČsH – Husově sboru,
Za 1.světové války v datech
Bitva u Kolína 18. června 1757.
Oslavy 96. výročí vzniku samostatného Československa.
Odhalení památníku Milostovice
V neděli 28. září se uskutečnila druhá letošní národní pouť na místa spojená s prvním československým odbojem. Cílem cesty se stal Kyjev, hlavní město.
Československo I
Slovenské národní povstání a osvobození Československa
ČsOL Jednota MSK ve spolupráci s Klubem vojenské historie Opava uspořádala VELKOU VZPOMÍNKOVOU AKCI VĚNOVANOU OSLAVĚ 100. VÝROČÍ VZNIKU ČS. LEGIÍ.
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_03 Sada DŮMDějepis 9 Předmět Dějepis Název materiáluČeskoslovenské legie Anotace Prezentace vysvětluje,
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Česká republika Demokratický stát.
generál Karel Paleček Prvním velitelem výsadkového vojska
Poválečný vývoj v Československu
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
II. ZIMNÍ LEGIOMARŠ MOTTO: „Nejkrásnější:
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Narodil se v rodině mlynáře 2. dubna 1875 v Napajedlích. Byl český vojenský důstojník, účastník první světové války, sedmidenní války o Těšínsko.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Poválečný vývoj státu a práva (1945 – 1948)
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Osvobozování Československa
Památník Gablenz -Sedmnáctimetrový litinový pomník ve tvaru obelisku. -Na pomníku jsou uvedena jména padlých rakouských důstojníků a počty padlých z jednotlivých.
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Vojenský hřbitov v Písku
Československé jednotky na Západě
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Vypracoval: Mgr. Běla Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_31
Autor: Markéta Hřivnová
70. výročí osvobození Bosonoh
Československé legie v Rusku
Jakub Alexa Zita Dostálová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
Období „Druhé republiky“. Do konce 30. let vložilo ČSR do svého opevnění více než 10 mld. Kč Obranou linii tvořilo větších či menších pevnůstek.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Protektorát Čechy a Morava
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
2. Světová válka v Československu
Francouzská revoluce a napoleonské války
Protektorát Čechy a Morava
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
První světová válka. Vznik československého státu.
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Češi za první světové války
ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE VE FRANCII A ITÁLII.
Transkript prezentace:

Pietní akt v Orlové Výbory jednot ČsOL MSK a OV 1 Bratři legionáři, přátelé, vlastenci srdečně Vás zveme na pietní akt, který proběhne dne 28.4.2013 v rámci oslav 68. Výročí osvobození Slezska Rudou armádou ve 13:00 hodin u památníku obětí „sedmidenní války“ na hřbitově v Orlové. Výbory jednot ČsOL MSK a OV 1

Projev předsedy ČsOL Jednoty MSK pplk. v.v. Mgr. Pavla Skácela Sestry a bratři legionáři, veteráni bojů II. SV, vážený bratře předsedo, vlastenci a vlastenky. Scházíme se na tomto památném místě, kde byla udělána před desetiletími důstojná tečka za tragickými výsledky „sedmidenní války“. Dnešní pietní akt iniciovala Jednota MSK ve spolupráci s jednotou Ostrava I. Chtěli bychom přiblížit vám, veteránům II. SV historii a ukázat současný stav jednoho z památníků padlým bratřím na území našeho státu. Co byla „sedmidenní válka“? Byla ráznou odpovědí vedení státu a jeho generality na iredentistické snahy a praktické kroky polských politiků, odtrhnout území Těšínska od tehdejšího Československa a včlenit několik okresů s mocnými zásobami černého uhlí, Třineckými hutěmi a Košicko-bohumínskou dráhou do Polska. Na československé straně byl provedením operace pověřen podplukovník Josef Šnejdárek. Tehdy francouzský důstojník, později československý generál. Československé vojenské síly byly tvořeny 21. střeleckým plukem legionářů z Francie o síle 3 praporů, praporem 54. pěšího pluku z Olomouce, praporem 93. pěšího pluku ze Šumperka, 17. mysliveckým praporem z Fryštátu, praporem dobrovolníků z Bohumína a praporem dobrovolníků z Orlové. Operace se na československé straně zúčastnili i další místní dobrovolníci, zformovaní do tzv. Národní gardy o síle přibližně 5000 mužů. Z oblasti severozápadního Slovenska měl postup hlavních čs. sil podporovat 35. legionářský pluk z Itálie, vedený italským plukovníkem Grasellim. Byl později posílený praporem 33. legionářského střeleckého pluku z Itálie.

V průběhu bojů bylo československé vojsko posíleno nově utvořenou 2 V průběhu bojů bylo československé vojsko posíleno nově utvořenou 2. brigádou o síle 6 praporů, s podporou 2 baterií dělostřelectva a 1 jezdecké eskadrony. Boje trvaly sedm dní od 23.-31.1. 1919. Nelítostná čísla statistik uvádí 44 padlých a 124 zraněných. 7 vojáků bylo nezvěstných. Třetinu ztrát tvořili právě legionáři. Sešli jsme se na největším hřbitově legionářů, padlých na našem území. Je pravda skromný, i když zažil slavnostnější chvíle. Má smůlu, že je tady a ne v Praze, nebo v jejím blízkém okolí. To však nijak neumenšuje jeho význam. Byl vybudován v r. 1928. Tehdejší doba umožnila veřejnou sbírku. Vznikl monument s nádherným sousoším, který byl některým živlům trnem v oku. Zejména té části menšiny Poláků, kteří se nechtěli smířit s vojenskou a diplomatickou prohrou v roce 1919, 1920. Proto byl tento památník v roce 1938 (po obsazení Těšínska Pilsudského vojsky) hrubě poničen, rozbito krásné sousoší, kterého zbytky vyhodili na smetiště. Tento čin je dodnes důkazem lidské ubohosti, hrubého nacionalismu a bezprecedentního pošlapání ženevských konvencí o válečných hrobech. Doba po II. Světové válce obnově památníku nepřála a našly se řady lidí, kteří o jeho navrácení do původního stavu nechtěli ani slyšet. Prosadili v regionu i okolí situaci, kdy se pomalu a jistě na domácí úspěšnou misi legionářů a generála Šnejdárka začalo zapomínat. Nezapomněli všichni. Ani příbuzní padlých ani spolubojovníci. Nezapomněli národovci a vlastenci. Určitá úroveň selektivní historické paměti zůstala i místním nacionalistům a iredentistům.

Naši lidé se přicházeli každoročně poklonit památce těch, co přinesli na poli tohoto nešťastného střetnutí cenu nejvyšší. Smrt těch, na které dnes vzpomínáme, byla o to tragičtější, že se jí dokázali vyhnout v bubnové palbě I. SV třeba na Marně, u Sedanu nebo u Dos Alta. Čekala na ně doma u Karviné, Chotěbuzi. I proto je dnes přímo nedůstojné dovolit démonizaci legionářů, případně jejich velitele v periodicích, na internetu nebo v chystané jakési Bílé knize, kterou chce polsky mluvící skupina historiků předložit nám legionářům. Historie se jim stala služkou s cílem umožňovat stálý zdroj příjmů úzké skupině lidí, kteří pod pláštíkem vlastenectví vyvolávají staré křivdy, zášti a nevraživost. Na jejich činnost přispívá bohatě polská strana a žel i naše Ministerstvo kultury. Proto bych chtěl z tohoto místa apelovat na kompetentní orgány naší obce připravující velkolepou oslavu výročí založení legií. Důstojnou tečkou těchto oslav by bylo znovuobnovení památníku s pomníkem na tomto hřbitově. Měli bychom nalézt čas, prostor, prostředky a sílu, aby se zaskvěl znovu v té podobě, v jaké byl před jeho zničením v roce 1938. My legionáři a vlastenci MSK uděláme vše proto, aby každoročně probíhala důstojná vzpomínka na bratry a jejich druhy ve zbrani, kteří ubránili celistvost území naší republiky. Ten národ, který si neváží svých hrdinů, veteránů bitev SV, může potkat údobí, kdy bude jejich následovníky nutně potřebovat a oni nebudou. Nedovolme, aby taková doba někdy nastala. Čest památce hrdinů. Legionářů, vojáků a lidí, kteří zde leží. Čest památce vojáků, kteří jsou pochováni na hřbitovech v Jablunkově a Ostravě. Obětovali to nejcennější, své životy a my jejich pokračovatelé a další opravdoví vlastenci na ně nikdy nezapomeneme.

Konec prezentace