Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
6. Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny jsou spolu s proteiny základní a nezbytnou složkou živé hmoty. Hlavní jejich funkce je uchování genetické informace.
Advertisements

Báze Struktura NK DNA RNA konec.
Molekulární základy dědičnosti
Digitální učební materiál
GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Kvadratické rovnice- riskuj.
Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny (NA) jsou makromolekulární látky a spolu s bílkovinami tvoří nejdůležitější látky v živé hmotě. Funkce: V molekulách.
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
Pravidla hry Hra je rozdělena do tří částí
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
VY_32_INOVACE_05_PVP_257_Hol
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Digitální učební materiál
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Digitální učební materiál
Zpracoval Martin Zeman 5.C
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
Digitální učební materiál
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Kvadratické rovnice Ročník:1.-
Digitální učební materiál
Struktura, vlastnosti a typy nukleových kyselin
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Exponenciální funkce a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_172.
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Digitální učební materiál
Nukleové kyseliny NA = nucleic acid Reprodukce organismů
Molekulární genetika DNA a RNA.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Deriváty uhlovodíků-heterocyklické sloučeniny Ročník:1.-
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Racionální lomená funkce.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Logaritmické rovnice Ročník:2.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny (NA) jsou makromolekulární látky a spolu s bílkovinami tvoří nejdůležitější látky v živé hmotě. Funkce: V molekulách.
Genetika.
Digitální učební materiál
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Funkce Ročník:1.-2. Datum vytvoření:srpen.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_11 Tematická.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_203.
Molekulární genetika.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Organická chemie – fosilní paliva Ročník: ročník.
Autor:Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast: Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Lineární funkce Ročník:1.,
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_321_Buňka a chemické složení buňky Název školy Masarykova střední škola zemědělská a.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Metabolické děje II. – proteosyntéza
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: GENETIKA
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
Nukleové kyseliny obecný přehled.
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Molekulární základy genetiky
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Autor: Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast: Chemie Tematická oblast: Organická chemie Téma: Deriváty uhlovodíků- nukleové kyseliny Ročník: 1.- 3.ročník Datum vytvoření: prosinec 2013 Název: VY_32_INOVACE_7.3.15.CHE Anotace: Žáci se seznámí s funkcí a důležitostí nukleových kyselin pro vývoj lidského jedince. Prezentace přináší spojení učebního materiálu s reálným životem. Jeho interaktivita spočívá i ve využití hypertextových odkazů na internet, audio a video ukázky a lze ji zvýšit použitím interaktivní tabule. Problémové otázky podněcují diskuzi, udržují pozornost žáků a zvyšují jejich aktivitu. Metodický pokyn: Materiál má multifunkční využití, je vhodný nejen k výkladu, k ověřování znalostí, ale i k samostatnému studiu. Je možné jej použít i k doplnění učiva pro žáky s individuálním učebním plánem. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

Nukleové kyseliny

Úvod: biochemické makromolekulární látky tvoří řetězce ve své struktuře uchovávají genetické informace součást prakticky všech buněk objeveny roku 1868, izolovány koncem 19. století, složení objasněno v roce 1953 (James D. Watson, Francis Crick Nobelova cena) Rozdělení: a) deoxyribonukleová kyselina b) ribonukleová kyselina

Deoxyribonukleová kyselina (z angl.) deoxyribonucleicacid – DNA ve své struktuře kóduje genetickou informaci, čímž předurčuje vlastnosti celého organismu uložena zejména v buněčném jádře nebo volně v cytoplazmě (koloidní roztok uvnitř buňky), ale také v mitochondrii (organela, jejíž funkcí je produkce energie pro organismus), chloroplastech (organela, v níž probíhá fotosyntéza)...

Cukerná složka (2 – deoxy – D – ribóza) Dusíkatá báze Struktura: Cukerná složka (2 – deoxy – D – ribóza) Dusíkatá báze purinové – adenin (A), guanin (G) pyrimidinové – cytosin (C), thymin (T) 3. Zbytek kyseliny trihydrogenfosforečné

trihydrogenfosforečné Zbytek kyseliny trihydrogenfosforečné Cukerná složka Dusíkatá báze Základní stavební jednotka DNA - NUKLEOTID Řetězec DNA

Báze jsou spojeny vodíkovými můstky a vzájemně se doplňují DNA tvořena dvěma polynukleotidovými řetězci, stočenými do šroubovice Jednotlivé nukleotidy určují primární strukturu Komplementární báze: A - T (Dva vodíkové můstky) C- G (Tři vodíkové můstky)

Význam: - DNA nese informaci o struktuře bílkovin – určuje pořadí aminokyselin - pokud dochází k poruše v sekvenci (uzpůsobení) nukleoidů, vznikají genetické poruchy

Ribonukleová kyselina (z angl.) ribonucleicacid – RNA zodpovídá za přenos informací z DNA) Rozdělení: m-RNA (messenger, mediátor) přenáší informaci z DNA do cytoplazmy na ribozómy – řídí produkci bílkovin t-RNA (transfer, transport) přenáší aminokyseliny z cytoplazmy na ribozómy c) r-RNA (ribosom) - spolu s bílkovinami tvoří ribozómy

Struktura: Cukerná složka (D - ribósa) Dusíkatá báze purinové – adenin (A), guanin (G) pyrimidinové – cytosin (C), uracil (U)! Zbytek kyseliny trihydrogenfosforečné

RNA tvoří jen jeden polynukleotidový řetězec DNA je stabilnější, díky dvouvláknové struktuře (pokud dojde k poruše jednoho řetězce, druhý řetězec drží molekulu pohromadě a umožňuje její pozdější opravení) Nukleové kyseliny jsou stavebním kamenem vědního oboru genetiky

Použité zdroje: Internet: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Semencová. BENEŠOVÁ, Marika. Odmaturuj! z chemie. Vyd. 1. Brno: Didaktis, 2002, 208 s. ISBN 80-862-8556-1 AUTOR NEUVEDEN. ADN_animation.gif [online]. [cit. 5.1.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/ADN_animation.gif AUTOR NEUVEDEN. DNA Structure.jpg [online]. [cit. 15.3.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DNA_Structure.jpg AUTOR NEUVEDEN. Watson-Crick-DNA-model.jpg [online]. [cit. 15.3.2014]. Dostupný na WWW: http://www.thehistoryblog.com/wp-content/uploads/2013/05/Watson-Crick-DNA-model.jpg BŘÍŽĎALA, Jan a kol. Nukleové kyseliny [online]. [cit. 5.1.2014]. Dostupný na WWW: http://www.e-chembook.eu/cz/biochemie/nukleove kyseliny Použité zdroje: